Ulkoporeallas omalle pihalle? Lue ostajan ohjeet

Piha
Ulkoporeallas sopii kaikenlaisille pihoille ja useimmiten myös terassille.
Ulkoporeallas kestää käytössä jopa parikymmentä vuotta. Ulkoporeallasta valitessa kannattaa käydä koekylpemässä allas myymälässä, jolloin pääsee testaamaan istuimien ja porealtaan hierontojen sopivuuden.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
17.8.2023

Ulkoporeallas sopii kaikenlaisille pihoille ja useimmiten myös terassille. Tutustu asiantuntijan ohjeisiin ja vinkkeihin sekä porealtaan vaatimiin huoltotoimiin, joilla varmistat altaan huolettoman käytön.

Mikä ulkoporeallas kannattaa ostaa?

Tarjolla on monenlaisia ulkoporealtaita useilta eri valmistajilta. Kestävyyden ja luotettavuuden takaamiseksi kannattaa kuitenkin valita tunnettu ulkoporealtaan toimittaja ja laatia budjetti riittäväksi.

Laadukas nykyaikainen ulkoporeallas ei nimittäin ole vain tunnelmallisia neonvaloja ja kuplia, vaan tarjoaa ennen kaikkea elvyttävää ja oikein kohdennettua hierontaa, niin sanottua hydroterapiaa. Jotta hieronta vaikuttaisi oikeaan kohtaan sopivalla teholla, on tarvittu vuosien kehittelytyötä ja ammattitaitoa.

Kannattaa siis pitää mielessä, että kun puhutaan ulkoporealtaan tehosta, ei välttämättä tarkoiteta pumpputehoja vaan hieronnan laadukkuutta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ulkoporeallas sopii kaikenlaisille pihoille, kunhan alustan saa suoraksi

– Periaatteessa mille tahansa pihalle voi asentaa ulkoporealtaan, kunhan alustan saa vaateriin eli täysin suoraksi. Lisäksi sähkön ja veden täytyy tulla altaan ulottuville, kertoo Mia Siemann ProPatiolta.

Ulkoporeallas terassille

Ulkoporealtaan voi upottaa terassiin tai laittaa terassin päälle, jolloin resonointia ehkäistään Finnfoamilla.

Soraa porealtaan alle

Porealtaan voi myös asentaa suoraan maan päälle, jolloin porealtaan alle suositellaan laitettavaksi 20 senttiä soraa ja sen päälle lisäeristeeksi Finnfoamia.

Paljonko ulkoporeallas vaatii tilaa ympärilleen?

– Itse altaalle pitää tietysti olla riittävän kokoinen tila, mutta ympärilleen se ei vaadi kuin muutamia kymmeniä senttejä tilaa. Mahdollinen kansihissi vie hieman enemmän tilaa kuin pelkkä allas, kertoo Siemann.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Huoltoluukkujen kautta olisi päästävä tekemään huoltotoimia, mikä vaatii noin 80 senttiä huoltotilaa altaan ympärille. Myös talvella täytyisi päästä nopeasti huoltamaan altaan tekniikkaa, jos tarve vaatii.

Millainen poreallas kannattaa valita?

Kannattaa valita sellainen allas, joka tuntuu hyvältä ja laadukkaalta – kyse on hankinnasta 20–25 vuodeksi eteenpäin. Samasta syystä kannattaa ostaa allas sellaiselta myyjältä, jolta saa huolto- ja varaosapalvelua vielä vuosienkin päästä.

Myymälöissä voi käydä koekylpemässä: varaa kylpyaika ja ota pyyhe sekä uikkarit mukaan. Mahdollisuus koekylpyyn on myös laadun ja sopivuuden tae, sillä eihän kukaan osta autoakaan ilman koeajoa. Koekylvyssä tunnustellaan esimerkiksi istuimien sopivuutta ja hierontoja.

Altaan hankinnassa tärkeää on myös huomioida Suomen sääolot, eli tarvitaan skandinaavinen eristys ja paksu kansi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Paljonko ulkoporeallas maksaa?

Laadukkaan ulkoporealtaan hinnat alkavat noin 8 000 eurosta. Hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä, eikä halvalla saa hyvää. Jos ostovaiheessa on valmis sijoittamaan vähän enemmän, saa todennäköisesti paljon lisää käyttöikää ja mukavuutta.

Ulkoporeallas voidaan asentaa terassille.

↑ Kun allas asennetaan terassiin, reunoille jätetään 80 senttiä tilaa huoltotoimia varten. Finnfoam ehkäisee resonointia.

Miten ulkoporeallas asennetaan?

Kuorma-auto tuo altaan niin lähelle kuin pihaan pystyy peruuttamaan. Allas tuodaan pystytoimituksena ja kaadetaan varovasti vasta asennuspaikalla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Allas kannetaan liinoilla paikalleen neljän henkilön voimin. Se painaa noin 300–400 kiloa. Jos allas upotetaan terassiin, liinat kannattaa jättää alle, jotta altaan saa nostettua pois tarpeen mukaan.

Ulkoporeallas toimitetaan pystyasennossa.

↑ Allas saapuu pystytoimituksena ja kaadetaan vasta asennuspaikalla.

Asennuksessa tarvitaan sähköasentajaa, joka yhdistää allastekniikkaan sähköt. Ne liitetään useimmiten voimavirtaan.

Sen jälkeen allas täytetään suodattimen kautta letkulla, eli johdetaan vedet altaaseen.

Kuinka kauan ulkoporeallas lämpiää?

Lämmitys porealtaan tavoitelämpöön, yleensä 36,5–38 asteeseen, vie noin asteen tunnissa.

Lopuksi lisätään kloori tai muu puhdistuskemikaali ohjeiden mukaan.

Poreallas suojataan, jotta vesi pysyy puhtaana roskista.

↑ Kansi estää lämmön karkaamisen.

Miten ulkoporeallas huolletaan?

UV-lamppu suodattaa vettä ja tappaa 99 prosenttia bakteereista. Tutkimuksen mukaan UV-valo nitistää myös koronaviruksen.

Kerran viikossa lisätään klooritabletti suodattimen annostelijaan, josta se liukenee veteen. Lisäksi suositellaan käytettäväksi viikkohoitoainetta, joka sisältää kemikaaleja ja pitää veden pH:n tasaisena ja värin kirkkaana.

Kerran viikossa ulkoporealtaaseen lisätään klooritabletti suodattimen annostelijaan, josta se liukenee veteen.

↑ Laadukas allas hieroo lihaksia oikeista paikoista sopivalla teholla.

Suodatin huuhdellaan parin viikon välein ja pestään suodattimenpesuaineella noin kerran kuukaudessa. Suodatin vaihdetaan yleensä samalla, kun vesi vaihdetaan.

Miten usein ulkoporealtaan vesi vaihdetaan?

Vesi vaihdetaan niin usein kuin on tarve, eli yleensä kaksi–kolme kertaa vuodessa.

Vesi tyhjennetään tyhjennysventtiilistä tai uppopumpulla ja letkulla. Samalla suositellaan käytettäväksi putkiston puhdistuskemikaalia, joka lisätään allasveteen 12–24 tuntia ennen vedenvaihtoa.

Kirjalliset ohjeet tulevat aina altaan mukana.

Paljonko poreallas vie sähköä?

Keskimäärin ulkoporeallas kuluttaa noin 2000-4000 kilowattituntia vuodessa (virrankuluttaja.fi). Sähkön kulutukseen vaikuttavat porealtaan sijainti, tuulisuus, eriste, lisäsuojapeitteet ja talven kylmyys.

Myös porealtaan malli, valittu lämpötila, käytön ajankohta sekä se, kuinka aktiivisesti sitä käytetään, vaikuttavat energiankulutukseen. Esimerkiksi talvella käytettäessä sähkönkulutus on korkeampaa, sillä kylmillä ilmoilla lämmitys ja veden lämpimänä pitäminen luonnollisesti vaatii enemmän energiaa. Energiatehokkaan ulkoporealtaan valitsemalla voi kuitenkin säästää sen käyttökustannuksissa merkittävästi.

Altaassa käytettävät aineet maksavat noin 400 euroa vuodessa, eli ne kustantavat reilun euron päivässä. Yksi suodatin maksaa 40–70 euroa, ja niitä menee vuodessa muutama.

Lue myös nämä!

Aurinkopaneelit omakotitaloon – 5 tärkeää vinkkiä

Maalämmön hyödyt – käytön helppous ja edullisuus

Lattialämmitys – vesikiertoinen vai sähköinen?