MAINOS

Ulkoporeallas on oman pihan hydroterapiaa

Piha

Laadukas ulkoporeallas kestää vuosia ja edistää kylpijän hyvinvointia. Ulkoporeallasta valitessa kannattaa käydä koekylpemässä myymälässä, sillä eihän autoakaan osteta ilman koeajoa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Yhä useamman kodin pihaan on hankittu ulkoporeallas tai ainakin sellainen on suunnitteilla. Voisi sanoa, että nyt eletään varsinaista ulkoporeallasbuumia.

Tarjolla on monenlaisia ulkoporealtaita monelta eri merkiltä. Kestävyyden ja luotettavuuden takaamiseksi kannattaa kuitenkin valita tunnettu ulkoporealtaan toimittaja ja laatia budjetti riittäväksi.

Laadukas nykyaikainen ulkoporeallas ei nimittäin ole vain tunnelmallisia neonvaloja ja kuplia, vaan tarjoaa ennen kaikkea elvyttävää ja oikein kohdennettua hierontaa, niin sanottua hydroterapiaa. Jotta hieronta vaikuttaisi oikeaan kohtaan sopivalla teholla, on tarvittu vuosien kehittelytyötä ja ammattitaitoa.

Kannattaa siis pitää mielessä, että kun puhutaan ulkoporealtaan tehosta, ei välttämättä tarkoiteta pumpputehoja vaan hieronnan laadukkuutta.

Mia Siemann ProPatiolta, voiko pihalleni asentaa ulkoporealtaan?

Periaatteessa mille tahansa pihalle voi asentaa ulkoporealtaan, kunhan alustan saa vaateriin eli täysin suoraksi.Lisäksi sähkön ja veden täytyy tulla altaan ulottuville.

Ulkoporealtaan voi upottaa terassiin tai laittaa terassin päälle, jolloin resonointia ehkäistään Finnfoamilla. Altaan voi myös asentaa suoraan maan päälle, jolloin alle suositellaan laitettavaksi 20 senttiä soraa ja sen päälle lisäeristeeksi Finnfoamia.

Paljonko tilaa allas vaatii ympärilleen?

Itse altaalle pitää tietysti olla riittävän kokoinen tila, mutta ympärilleen se ei vaadi kuin muutamia kymmeniä senttejä. Mahdollinen kansihissi vie hieman enemmän tilaa kuin pelkkä allas.

Huoltoluukkujen kautta olisi päästävä tekemään huoltotoimia, mikä vaatii noin 80 senttiä huoltotilaa altaan ympärille. Myös talvella täytyisi päästä nopeasti huoltamaan altaan tekniikkaa, jos tarve vaatii.

Millainen allas kannattaa valita?

Kannattaa valita sellainen allas, joka tuntuu hyvältä ja laadukkaalta – kyse on hankinnasta 20–25 vuodeksi eteenpäin. Samasta syystä kannattaa ostaa allas sellaiselta myyjältä, jolta saa huolto- ja varaosapalvelua vielä vuosienkin päästä.

Myymälöissä voi käydä koekylpemässä: varaa kylpyaika ja ota pyyhe sekä uikkarit mukaan. Mahdollisuus koekylpyyn on myös laadun ja sopivuuden tae, sillä eihän kukaan osta autoakaan ilman koeajoa. Koekylvyssä tunnustellaan esimerkiksi istuimien sopivuutta ja hierontoja.
Altaan hankinnassa tärkeää on myös huomioida Suomen sääolot, eli tarvitaan skandinaavinen eristys ja paksu kansi.

Paljonko ulkoporeallas maksaa?

Laadukkaan ulkoporealtaan hinnat alkavat noin 8 000 eurosta. Hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä, eikä halvalla saa hyvää. Jos ostovaiheessa on valmis sijoittamaan vähän enemmän, saa todennäköisesti paljon lisää käyttöikää ja mukavuutta.

↑ Kun allas asennetaan terassiin, reunoille jätetään 80 senttiä tilaa huoltotoimia varten. Finnfoam ehkäisee resonointia.

Miten ulkoporeallas asennetaan?

Kuorma-auto tuo altaan niin lähelle kuin pihaan pystyy peruuttamaan. Se tuodaan pystytoimituksena ja kaadetaan varovasti vasta asennuspaikalla.

Allas kannetaan liinoilla paikalleen neljän henkilön voimin. Se painaa noin 300–400 kiloa. Jos allas upotetaan terassiin, liinat kannattaa jättää alle, jotta altaan saa nostettua pois tarpeen mukaan.

↑ Allas saapuu pystytoimituksena ja kaadetaan vasta asennuspaikalla.

Asennuksessa tarvitaan sähköasentajaa, joka yhdistää allastekniikkaan sähköt. Ne liitetään useimmiten voimavirtaan.

Sen jälkeen allas täytetään suodattimen kautta letkulla, eli johdetaan vedet altaaseen. Lämmitys tavoitelämpöön, yleensä 36,5–38 asteeseen, vie noin asteen tunnissa.

Lopuksi lisätään kloori tai muu puhdistuskemikaali ohjeiden mukaan.

↑ Kansi estää lämmön karkaamisen.

Miten ulkoporeallasta huolletaan?

UV-lamppu suodattaa vettä ja tappaa 99 prosenttia bakteereista. Tutkimuksen mukaan UV-valo nitistää myös koronaviruksen.

Kerran viikossa lisätään klooritabletti suodattimen annostelijaan, josta se liukenee veteen. Lisäksi suositellaan käytettäväksi viikkohoitoainetta, joka sisältää kemikaaleja ja pitää veden pH:n tasaisena ja värin kirkkaana.

↑ Laadukas allas hieroo lihaksia oikeista paikoista sopivalla teholla.

Suodatin huuhdellaan parin viikon välein ja pestään suodattimenpesuaineella noin kerran kuukaudessa. Suodatin vaihdetaan yleensä samalla, kun vesi vaihdetaan. Vesi taas vaihdetaan niin usein kuin on tarve, eli yleensä kaksi–kolme kertaa vuodessa.

Vesi tyhjennetään tyhjennysventtiilistä tai uppopumpulla ja letkulla. Samalla suositellaan käytettäväksi putkiston puhdistuskemikaalia, joka lisätään allasveteen 12–24 tuntia ennen vedenvaihtoa.

Kirjalliset ohjeet tulevat aina altaan mukana.

↑ Omakotitalon pihassa on nyt tarjolla ihania rentoutumishetkiä Jacuzzi J-235 -ulkoporealtaassa.

Onko altaan huolto ja käyttö kallista?

Keskimääräinen sähkökustannus on noin euron päivältä. Sähkön kulutukseen vaikuttavat altaan sijainti, tuulisuus, eriste, lisäsuojapeitteet ja talven kylmyys.

Altaassa käytettävät aineet maksavat noin 400 euroa vuodessa, eli nekin kustantavat reilun euron päivässä. Yksi suodatin maksaa 40–70 euroa, ja niitä menee vuodessa muutama.

Teksti: Susanna Cygnel, kuvat: toimitus

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

poreallas ProPatio ulkoporeallas ulkoporealtaan asennus ulkoporealtaan huolto ulkoporealtaat


Lisää samasta aiheesta