Ulkoporealtaan hoito keskittyy veden puhtauden, kirkkauden ja kemiallisen tasapainon ylläpitoon. Suuri vaiva ulkoporealtaan hoito ei kuitenkaan ole, kunhan muistaa tehdä säännöllisesti tietyt toimet, esimerkiksi lisätä viikoittain vedenhoitoainetta ja huolehtia veden oikeasta pH-arvosta.
Aktiivikäytössä olevan porealtaan vedenhoidossa kemiallinen tasapaino ja oikea pH-arvo ovat olennaisia asioita. Viikoittain veteen lisätään vedenhoitoaine, esimerkiksi hidas kloori tai klooriton bromitabletti. Esimerkiksi Aqua Excellent on ympäristöystävällinen vedenhoitoaine, joka estää bakteerien kiinnittymisen altaaseen.
Vedenhoitoaineen lisäämisen lisäksi altaan veden pH-arvoa tulee mitata kerran kuussa tai tarvittaessa useamminkin. Se onnistuu kätevästi valmiilla testitikuilla, jotka kertovat tilanteen nopeasti.
Mikä sitten on oikea pH-arvo ulkoporealtaalle? pH-arvon tulee olla 7,2–7,6. Mikäli pH-arvo on liian matala, vesi vahingoittaa allasta, suuttimia ja putkistoa. Liian korkea pH-arvo kerryttää kalkki- ja metallisaostumia ja vaikeuttaa ulkoporealtaan desinfiointia. Lisäksi liian korkea pH-arvo ärsyttää ihoa ja silmiä. Liian korkean tai matalan pH-arvon tasapainottamiseen on olemassa sopivia tuotteita.
Lisää altaaseen vedenhoitoainetta joka viikko. Muista myös peseytyä ennen ulkoporealtaaseen menoa, jottei pesuaineita kulkeudu kylpyveteen.
Moni miettii etenkin talvella, kuinka voisi pitää ulkoporealtaan sähkönkulutuksen kurissa. Talviakaan kylpeminen tunnelmallisen tähtitaivaan alla on upea kokemus, mutta tämän hetken sähkönhinnoilla ei haluaisi maksaa turhasta lämpöhukasta.
Sähkönkulutusta voi vähentää peittämällä altaan huolellisesti kannella heti kylpyhetken jälkeen. Jos allasta ei käytä talvella lainkaan, sen lämpötilan voi laskea 17 asteeseen, mutta ei ikinä sen alle. Kannen päälle voi vielä levittää tarkoitukseen suunnitellun lämpöpeiton vähentämään lämpövuotoa.
Allasta ei tarvitse puhdistaa, jos sitä ei käytetä, ja huolloksi riittää vedenhoitoaineiden lisääminen joka toinen viikko.
On myös tärkeä välillä kurkata kannen alle ja varmistaa, että altaassa on riittävästi vettä: veden pinta ei saa koskaan laskea suodattimien alapuolelle.
Myös kesällä, esimerkiksi lomareissun aikana ulkoporealtaan lämpötilaa voi laskea 5–10 asteella sähkön säästämiseksi. Silloin lisätään vedenhoitoaine kelluvaan annostelijaan poissaoloviikkojen ajaksi. Jos vesi on muuttunut sameaksi reissusi aikana, tee vedelle tehokäsittely eli shokkiklooraus esimerkiksi Ultrashock-nesteellä.
Ulkoporealtaiden kannet kuluvat ajan mittaan, ja kulunut kansi voi nostaa esimerkiksi sähkönkulutusta päästämällä lämpöä hukkaan.
Porealtaasi kansi on huonossa kunnossa, jos
Tilaa mittatilauskansi Pro Pation verkkokaupasta. Mittatilaus lämpökannet saa ilmaisella toimituksella koko maahan. Tarjoushinnat ovat voimassa 28.2.2023 asti.
Talvella kylpeminen on ihan parasta, mutta moni miettii sähkönkulutuksen hillitsemistä kalliin sähkön aikaan. Tärkeintä on pitää kansi visusti kiinni silloin, kun ei kylve.
Suodattimen tärkeä tehtävä on kerätä epäpuhtauksia ulkoporealtaan vedestä, ja siksi suodatinjärjestelmä tulee pitää tarkasti puhtaana roskista. Jos suodatinjärjestelmä tukkeutuu, altaan vesi ei enää pysy kirkkaana.
Suodatin suositellaan puhdistettavaksi kahden viikon välein tai jopa useammin, jos allasta käytetään ahkerasti. Kerran kuussa suodatin kannattaa pestä sille tarkoitetulla pesuaineella. Filter Net esimerkiksi on kätevä aine suodattimen pikapesuun, koska sen vaikutusaika on vain muutaman minuutin. Suodatin vaihdetaan uuteen noin kaksi kertaa vuodessa, mieluiten vedenvaihdon yhteydessä.
Altaasta poistetaan roskia myös mekaanisesti haavilla ja allasimurilla. SpaVac-allasimuri esimerkiksi toimii täysin mekaanisesti paineen avulla ja on erityisen kätevä sekä tehokas laite altaan pohjalla olevien pikkuroskien poistamiseen.
Jos porealtaan vesi vaahtoaa, tarkista ensin, oletko lisännyt hoitoainetta oikean määrän suhteessa altaan vesimäärään. Jos ainetta on liikaa, se saattaa alkaa vaahdota.
Todennäköisin syy ulkoporealtaan veden vaahtoamiseen on kuitenkin liian matala pH-arvo. Mittaa siis veden pH-arvo ja nosta tai laske arvoa tarpeen mukaan siihen tarkoitetuilla kemikaaleilla.
Veden vaahtoamista voi estää Foam Down -nesteellä, mutta se on vain väliaikainen ratkaisu ennen pH-arvon tasaamista.
Ulkoporealtaan vesi pysyy kirkkaana oikeilla tuotteilla, joita voi tilata kätevästi verkkokaupasta.
Jos ulkoporealtaan pinta tulee limaiseksi ja veden vaihdosta on jo yli kuusi kuukautta, kannattaa vaihtaa kylpyvesi ja puhdistaa altaan sisäpinta kostella pyyhkeellä.
Jos veden vaihdosta on kulunut vain vähän aikaa, tulee tarkistaa suodattimen kunto ja puhdistaa se mahdollisista roskista ja tukoksista.
Limaisuuteen auttaa myös niin sanottu shokkiklooraus eli veden tehokäsittely Ultrashock-nesteellä, joka poistaa vedestä bakteerit ja itiöt.
Ulkoporealtaan vesi vaihdetaan noin neljän–kuuden kuukauden välein ja joskus useamminkin; jos altaassa on esimerkiksi juhlien yhteydessä käynyt ollut paljon väkeä ja suihkussa käyminen on päässyt unohtumaan, voi olla järkevää vaihtaa vesi.
Ennen vedenvaihtoa altaaseen laitetaan vaikuttamaan putkistonpuhdistusaine, esimeriksi System Flush. Altaan pumppuja tulee käyttää muutaman kerran aineen vaikuttaessa ja juuri ennen altaan tyhjentämistä, jotta aine kulkeutuu läpi putkiston.
Kun allas on tyhjä, sen pinta puhdistetaan liinalla, jossa on sopivaa puhdistusainetta.
Vedenvaihdon jälkeen puhdistusankka altaassa hidastaa keltaisen juovan syntymistä vesirajaan.