Ulkotulista löytyi vaarallisia puutteita – riskinä allaspalo

Piha
Ulkotulista löytyi vaarallisia puutteita – riskinä allaspalo
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on selvittänyt ulkotulien turvallisuutta. Kymmenestä testatusta tuotteesta kaksi todettiin vaaraa aiheuttavaksi. Tuotteet syttyivät testattaessa allaspaloon.

Polar-ulkotuli juhlaroihu sangossa -niminen tuote poistettiin markkinoilta ja Puttipaja-ulkotuli 8 cm sai myyntikiellon. Tuotteet syttyivät testattaessa allaspaloon. Tukes muistuttaa, että ulkotulia käytettäessä kannattaa lukea tarkkaan tuotteen varoitusmerkinnät ja noudattaa turvaetäisyyksiä. Allaspalo on sammutettava tukahduttamalla, ei vedellä.

Tukes testautti yhteensä kymmenen ulkotulta VTT Expert Services Oy:ssä keväällä 2018. Kahdesta ulkotulesta löytyi vaaraa aiheuttavia puutteita: ne syttyivät vaaralliseen allaspaloon. Allaspalossa ulkotulen sula kynttilämassa syttyy palamaan koko pinta-alaltaan aiheuttaen odottamattoman suuren liekin. Muista tuotteista löytyi vähäisempiä puutteita esimerkiksi merkinnöissä. Niistä annettiin toimijoille huomautuksia.

 Vaaraa aiheuttaviksi todetut ulkotulet – riskinä allaspalo

– Polar-ulkotuli juhlaroihu sangossa, malli 235136
– Puttipaja-ulkotuli 8 cm, vaaleankeltainen.

Tukes määräsi Polar-ulkotulen poistettavaksi markkinoilta ja Puttipaja-ulkotulen myyntikieltoon.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ulkotulien turvallisuutta tutkittiin havainnoimalla tulen palamista alusta loppuun sekä mittaamalla lämpötilaa tuotteen pohjasta. Ulkotulet eivät saa syttyä vaaraa aiheuttavaan allaspaloon.

Jos ulkotulen pohjan lämpötila nousee liian korkeaksi, se voi vaurioittaa ulkotulen alustaa. Jos ulkotuli on asetettu käyttöohjeiden vastaisesti esimerkiksi puiselle alustalle, voi alusta jopa syttyä palamaan, kun pohjan lämpötila nousee liian korkeaksi.

– Polarin ulkotulen kohdalla havaittiin näin korkeita lämpötiloja, pohjan lämpötila nousi maksimissaan jopa 541°C -asteeseen, kertoo projektista vastannut Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen.

Ulkotulissa on varoitusmerkintöjä, jotka kannattaa lukea tarkkaan ja joita pitää noudattaa.  Ulkotulia ei saa pitää lähellä palavaa materiaalia. Varoitusmerkinnöissä ilmoitetaan turvalliset etäisyydet. Allaspalo on aina vaaratilanne, mutta vaara on suurempi, jos lähellä on palavaa materiaalia. Allaspaloon syttynyttä ulkotulta ei saa koskaan sammuttaa vedellä, sillä siitä syntyy höyrystyvä tulipallo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Sammuta allaspalo aina tukahduttamalla! Pekkanen opastaa.

Näin käytät ulkotulia turvallisesti

  • Noudata ulkotulen varoitusmerkintöjä!
  • Ulkotulia ei saa polttaa parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla, ettei tuli vahingossa tartu ympäristöön. 
  • Ulkotulta saa polttaa vain palamattomassa astiassa, tai telineessä tai asetettuna tukevasti lumihankeen tai hiekkaan, ettei tuuli kuljeta keventynyttä
  • astiaa esimerkiksi pensaisiin tai muualle palavien materiaalien luo.
  • Ulkotulen lähellä ei saa olla palavaa materiaalia.
  • Ulkotulet kannattaa sijoittaa vähintään 1–3 metrin etäisyydelle aidasta tai muista rakenteista ja kulkuteistä.
  • Ulkotulia on valvottava.
  • Sammuta ulkotuli aina tukahduttamalla, älä koskaan vedellä!
  • Jos alkaa sataa, tuli kannattaa sammuttaa, sillä sateessa tulikuuma massa voi roiskua.
  • Jos siirrät ulkotulta, sammuta se ensin.

 

Lähde: ePressi.com

Lue myös: Paloturvallista joulua – palovaroitinpäivää vietetään 1.12, Kodeissa syttyy vuosittain lähes 3000 tulipaloa – tunnetko kotisi vaaran paikat?, Tutkimus: Moni rakennuspalo olisi estettävissä ennakoivalla valaistuksen kunnossapidolla, Omakotitalon paloturvallisuus: ohjeet ja vinkit, Varmista pientalon paloturvallisuus ja Muista paloturvallisuus

MAINOS
MAINOS LOPPUU