Siirry pääsisältöön

Unelmakoti 50-luvun tyyliin – fiftari-henki näkyy myös kodissa

Sisustus
Vanha rintamamiestalo sai lapinlahtelaisen fiftari-pariskunnan käsissä uuden elämän. "Onnen päivät” -henkeen toteutetussa remontissa leikitellään väreillä, materiaaleilla ja kirpputorien aarteilla.

Säyseänkeltainen, 180 neliön rintamamiestalo soveltuu savolaiseen maalaismaisemaan kuin nappi isomummon mekkoon.

Vuonna 1949 rakennettu ja 80-luvun puolivälissä lisäsiiven saanut maamiehen asumus on kokenut talon uudisasukkaiden, 50-luvun elämäntyyliä ihannoivan pariskunnan Marianne ja Samuli Judinin käsissä mittavan muodonmuutoksen.

Ulkokuori on saanut uuden maalin ja pientä pintaehostusta, mutta sisällä koetaan nostalginen aikamatka ”onnen päiviin”.

– Hermot ja aika ovat olleet koetuksella, sillä vanhaa taloa remontoidessa on varauduttava myös yllätyksiin. Onneksemme kosteusvaurioita ei löytynyt, mutta pieniä notkahduksia sitäkin enemmän. Päätimme kuitenkin, ettei lievästi kieroja nurkkia suoristeta. Ne kuuluvat ajan henkeen ja antavat yleisilmeelle omat mausteensa, Judinin pariskunta valottaa neljä vuotta kestänyttä projektiaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vanhaa kunnioittaen

Periaatteena oli, ettei perinteikästä rintamamiestaloa lähdetä modernisoimaan.

Seinät tapetoitiin, paneelikatot uusittiin tai maalattiin ja lattiat saivat keittiötä lukuun ottamatta idyllisen hopeasaarnilaminaatin. Vain yksi väliseinä purettiin, jotta keittiöön saatiin kaivattuja lisäneliöitä.

– Remontti on tehty vanhaa kunnioittaen, mutta samalla svengaavaa 50-lukua mukaillen. Saneerauksen käsikirjoituksesta ja toteutuksesta vastasimme itse. Vain sähkötöihin ja keittiökaappien asennukseen saimme vieraan apua, Marianne paljastaa.

Liikkeelle lähdettiin aakkosista, sillä kolmikymppisellä pariskunnalla ei ollut henkilökohtaista tuntumaa 50-luvun asumistyyliin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Alan kirjallisuus, internet ja omat vanhemmat olivat remontin alkumetreillä tärkeässä roolissa. Remontti vaati mielikuvituksen ja kädentaitojen lisäksi myös aikaa, sillä aikakauteen sopivia sisustusmateriaaleja ei löytynyt aina kaupan hyllyltä.

– Onneksi paikallinen rautakauppias, ystävät ja netti pelastivat pulasta, pariskunta kiittelee.

Keittiön mustavalkoinen lattia on parin ylpeydenaihe

Kvartsivinyylilaattalattiaa on yleensä totuttu näkemään vain julkisissa tiloissa sekä Hollywoodin hienostotaloissa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Harvinaisuus hiipi Lapinlahdellekin, joskaan mustavalkoinen haave ei ollut helposti saavutettavissa. Laattaa sai vain tilauksesta ja hintakaan ei ollut halvimmasta päästä. Itse asennettunakin lattia tuli maksamaan noin 500 euroa, joten keittiö oli kokonaisuudessaan lompakkoa eniten kuluttava kohde, Samuli laskeskelee.

Oman osuutensa budjetista lohkaisivat mittojen mukaan valmistetut keittiökaapistot sekä netistä tilattu Gorenjen jenkkijääkaappi. Sen sijaan ajan henkeen sopiva keittiöhana erillisillä kylmä- ja kuumavesihanoilla löytyi Ikeasta vain muutamalla kympillä.

Hinnalla pilattu ei ollut myöskään K-Citymarketista löytynyt, amerikkalaisesta kahvilakulttuurista tuttu diner-tyylinen ruokailuryhmä.

– Onnekkaista löydöistä huolimatta budjetti paukkui, sillä 50-luvun sisustustyyli ei ole halvimmasta päästä. Kysynnän kasvaessa hinnatkin nousevat, olipa kyse aidosta vintagesta tai uusvanhasta retrosta, Marianne toteaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vaikka remontin yleisilme on hillitty, kodissa ja ennen kaikkea keittiössä leikitään myös väreillä

Keittiön lasikuitutapetti on maalattu raikkaan kelta-vihreäksi ja punasävyinen ruokailuryhmä baarijakkaroineen rokkaa mukavasti retrokaupasta hankittujen keittiövälineiden kanssa.

Mustavalkoinen laattalattia, välitilalaatoitus, mittojen mukaan teetetyt keittiökaapit ja iloiset värit ovat persoonallinen yhdistelmä.

Mustavalkoinen laattalattia, välitilalaatoitus, mittojen mukaan teetetyt keittiökaapit ja iloiset värit ovat persoonallinen yhdistelmä.

Ristiriitoja ei aiheuta myöskään söpösti kuhmuinen Paulig-tyttö, jonka alkuperä hiipii väistämättömästi kellohameiden aikakauteen.

– Vaikka värien käyttö vaati rohkeutta, karamellisävyt ovat avainsana lämpimään ja raikkaaseen sisustukseen. Värit luovat tunnelmaa ja antavat yleisilmeeseen tarvittavan harmonian, Marianne kuvailee.

Kehittyneet maalit ja monipuoliset valikoimat maustettuna asiantuntevalla palvelulla saavat Judinin pariskunnalta suurta kiitosta.

– Värien maailmassa lienee vain taivas rajana. Meidän kohdallamme maalausintoa lisäsi helppohoitoisen lasikuitutapetin käyttö. Elävän näköinen materiaali antaa yllättävän paljon anteeksi – jopa pienet mielen muutokset.

Lasikuitutapetin asennus luonnistuu nykypäivän vaihtoehdoilla myös ensikertalaiselta.

– Asenne ratkaisee, mutta lopullinen kiitos kuuluu kestävälle ja pestävälle materiaalille. Suoriuduin kantaesityksestäni kohtuullisen hyvin arvosanoin, Marianne tunnustaa.

Saluuna peräkammariin

50-luvun henki elää myös peräkamarissa, joka idearikkaan pariskunnan käsissä juttua tehdessä oli muuntumassa western-tyyliseksi saluunaksi.

Ajan patinoimista seinälaudoista rakennetut saluunan ovet aukeavat tummasävyiseen tupaan, jonka päätyseinää juhlistaa aito otos Elviksestä.

Rock´n roll jatkaa rullaamistaan myös Marilyn Monroe -julisteessa, joka sointuu niin värillisesti kuin tyylillisestikin saluunan lämpimään henkeen.

Vanha kunnon putkiradio olohuoneessa kuuluu talon alkuperäiseen esineistöön.

Vanha kunnon putkiradio olohuoneessa kuuluu talon alkuperäiseen esineistöön.

Nostalgia näkyy myös rakennusmateriaaleissa. Saluuna-baarin sisustuksessa on hyödynnetty muun muassa vanhan navetan laipiolautoja.

– Lautojen puhdistus vaati loputtoman määrän työtä ja sitkeyttä. Lopullinen pelastus löytyi nestemäisestä puuvahasta, jonka avulla lautoihin saatiin loihdittua mattamaisen elävä pinta.

Oman tehosteensa tummanpuhuvaan kokonaisuuteen tuo myös kookas kuvatapetti.

– Kuvatapetit tekevät uutta tuloaan, joten tämäkin löytyi puolisattumalta ruotsalaiselta Photowall-nettisivustolta. Tapetti oli arvokas löytö, sillä värikäs kuvamaailma keventää tumman puun hallitsemaa tilaa, Marianne luonnehtii.

Toistaiseksi saluunassa ei ole luodinreikiä, mutta kuinka käykään, kun paikan kruunaa aikanaan Samulin haaveilema biljardipöytä.

– Eihän se ole saluuna eikä mikään, jossa ei ole pientä peliluolaa ja alkukantaista baaritunnelmaa, Samuli veistelee.

Sohvakalusto on ostettu nettihuutokauppa Huuto.netistä.

Vintage vs. retro

50-luvun ympärillä pyörivä elämäntapa näkyy Judinin pariskunnalla niin asumisessa, pukeutumisessa kuin kulkupeleissäkin.

Lähtökohtana on halu käyttää vanhaa ja kierrätettyä. Tämä näkyy myös olohuoneessa. Lähes koko sisustus on käytännöllisen ajatonta vintagea eli nostalgisia löytöjä menneiltä vuosikymmeniltä.

– Sohvakalusto ja pöytä irtosivat Huuto. netistä 400 eurolla. Kaluston kuntoon nähden teimme hyvät kaupat. Ei näin tyylikästä ja pehmeää sohvaa osata enää edes valmistaa, Marianne iloitsee.

Koko seinän kokoinen kuvatapetti tuo eloa peräkammarin saluunaan, www.photowall.fi.

Koko seinän kokoinen kuvatapetti tuo eloa peräkammarin saluunaan, www.photowall.fi.

– Myös kestävyys on 50-luvun kalusteissa aivan eri luokkaa kuin nykyisissä. Materiaali on laadukasta puuta ja tekijät ovat olleet alansa mestareita, Samuli toteaa.

Tyylikäs, 50-luvun henkeä huokuva kattokruunu, käytännöllinen liinavaatekaappi sekä kunniapaikalla nököttävä radio kuuluvat olohuoneen alkuperäiseen kalustoon.

– Paljon olemme saaneet, mutta vielä enemmän olemme pelastaneet roskiksista. Kirpputorit ja vanhan tavaran kaupat ovat aarreaittoja, mutta varsinaiset helmet löytyvät mummoloiden ullakoilta. Toki netistäkin löytyy herkkupaloja, mutta ”sian ostamiseen säkissä” sisältyy aina omat riskinsä, Judinit pohtivat.

Vaikka koti on pyritty sisustamaan mahdollisimman lähelle alkuperäistä tyyliä, muutamissa asioissa pariskunta on joutunut antamaan periksi.

– Vintage on tällä hetkellä kovassa nousukiidossa, joten esimerkiksi alkuperäiset huonekalut ovat todella hakusessa. Vaikean saatavuuden takia olemme joutuneet sekoittamaan pakkaa ja hankkimaan alkuperäisen tilalle uusvanhaa eli retroa, Marianne summaa.

Myös Marianne on pistänyt taiteellisen tieto-taitonsa peliin, jonka tuloksena syntyi muun muassa varsin persoonallinen sängynpääty.

– Löysin aitasta vanhan oven, jonka hioin ja kuultomaalasin valkoiseksi. Näin syntyi käyttökelpoinen ja erittäin edullinen yöpöydän korvike.

Sopiva sekoitus retroa vintagella maustettuna on ollut Judinin perheen salainen ase toimivaan ja näyttävään kokonaisuuteen.

– Ei meidän fiftari-imago kärsi, vaikka toinen juo kahvinsa alkuperäisestä emalimukista ja toinen uutena ostetusta retrokupista.

Aitasta löytyi vanha ovi, josta syntyi käyttökelpoinen ja erittäin edullinen yöpöydän korvike.

Aitasta löytyi vanha ovi, josta syntyi käyttökelpoinen ja erittäin edullinen yöpöydän korvike.

Kodin erikoisuudet

Keittiö: Kvartsivinyylilaattalattia, retrohenkiset keittiökaapistot ja rohkea värimaailma.
Olohuone: Vintage-kalustus ja toimiva 50-luvun radio.
Makuuhuone: Vanhasta ovesta valmistettu sängynpääty-yöpöytä -yhdistelmä.
Saluuna: Aito Elvis, kuvatapetti ja navetan laipiolautojen hyötykäyttö.

Säästövinkit

Kierrätä, uudista ja kurkista mummolan ullakolle. Katsasta kirpputorien aarteet myös netistä. Tavaratalojen alennuskoreistakin tekee yllättäviä löytöjä!

Sisustuksen pieniin helmiin lukeutuu myös nostalginen, rock´n roll -henkinen cd-kaappi.

Sisustuksen pieniin helmiin lukeutuu myös nostalginen, rock´n roll -henkinen cd-kaappi.