MAINOS

Upea pihasauna – kaikki kylpyyn!

KylpyhuoneSisustus

Oululaisperheen pihasauna on kovassa käytössä: siellä viettävät vuorollaan saunailtaa niin vanhemmat, heidän jo aikuiset lapset kuin lapsenlapsetkin.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

↑ Saunaosaston spa-ilme syntyy laadukkailla materiaaleilla ja viimeistelyllä. Lattiassa ja saunan takaseinässä on Peacock slate -kivilaattaa. Osittain lasinen väliseinä ja kirkas lasiovi avartavat tilaa.

Kiukaanpesästä kuuluu mukavaa kohinaa, kun Liisa Mattila heittää tulipesään lisää halkoja. Saunanlämpömittari näyttää 50 celsiusta.

– Kylvemme täällä ainakin kerran viikossa, heti jumppakerhon jälkeen.

Vaikka saunassa on sekä puu- että sähkökiuas, eivät Liisa tai Pauli sähkökiukaan löylyistä niin välitä. Ystäväporukan yhteinen kuntoprojekti huipentuu puusaunan pehmeisiin löylyihin.

– Mitäs saunomista se on, että painetaan napista kiuas päälle? Liisa heittää ja naurahtaa. – Saunomiseen kuuluu myös saunan lämmittäminen. Tämä lämpiää kylpykuntoon noin tunnissa.

Lumilauteet lauteet ovat tervalepästä. IKI-kiukaan puukiuas on ahkerassa käytössä. Nurkassa on saman valmistajan sähkökiuas.

Rentouttavaa spa-tunnelmaa

Pihasauna sijaitsee vanhassa maalaistalon pihapiirissä. Aikaisemmin samalla paikalla ollut piharakennus oli rapistunut korjauskelvottomaksi. Oli ryhdyttävä uudisrakennustöihin. Uudesta pihasaunasta haluttiin tilava ja toimiva, ripauksella spa-tunnelmaa. Toivelistalla oli pieni pukuhuone ja pesuhuone, jossa olisi tilaa porealtaalle sekä tuplasuihkut. Väljyyttä toivottiin myös saunaan.

Kahden hengen poreallas on laatoitettu sivuiltaan. Porealtaan viereen mahtuu pieni apupöytä. Saunaosaston katto ja saunan seinät ovat jättiläistuijaa.

– Uuteen saunaan haluttiin kokoa, jotta se palvelisi koko meidän perhettä. Minua ja Paulia, meidän kolmea jo aikuista lasta ja meidän yhteensä yhdeksää lastenlasta, Liisa kertoo.

Jo ennen rakennustöihin ryhtymistä Mattilat pyysivät projektiin avukseen tutun sisustussuunnittelijan, Kirsi Luttisen Northern Bespoke Interiorsistä.

– Kirsi teki meille pari ehdotusta kylpytilojen materiaaleiksi. Puntaroin laatta- ja kivilattian välillä. Lopulta päädyimme kivilattiaan ja laatoitettuihin seiniin.

Monivärinen kivi nostettiin myös saunan päätyseinälle. Näin koko kylpyosaston ilmeestä tuli ryhdikäs.

– Kivilattia on osoittautunut käytössä mukavaksi ja turvalliseksi. Se ei karheutensa ansiosta luista märkien ja paljaiden jalkojen alla.

Lattian alle asennettiin lattialämmitys. Saunan ja pesuhuoneen jakaa toisistaan yläosastaan lasinen seinä. Saunaosasto näyttää ja tuntuu avaralta pitkien näkymien ansiosta. Lasiseinä korostaa hienosti katon leveää panelointia, joka jatkuu saumattomasti löylyhuoneesta pesuhuoneeseen. Valaisimet ovat kattoon upotetut halogeenit. Pesuhuoneen valaistusta voi himmentää tilanteen mukaan. 

Monivärinen kivilaatta on pinnaltaan karhea.

Tilavassa löylyhuoneessa lauteet ovat vastakkaisilla seinillä.

– Täällä saunoo väljästi kuusi ja hiukan tiiviimmin kahdeksan henkeä. Jos saunomme Paulin kanssa kahdestaan on meille molemmille oma laude missä makoilla. Saunan paraatipaikalla on puukiuas. Varalla olevan sähkökiukaan paikka on sivummalla. 

Pesutilojen herkkupala on tilava kahden hengen poreallas, joka näyttää viimeistellyltä laatoitetussa kehyksessään. Allas on varsinkin lastenlasten suosiossa.

– Perheen pienimmille siinä on juhlaa kun altaaseen lasketaan vesi.

Onpa saunalla vietetty alakoululaislapsiporukan syntymäpäiväjuhlia saunoen ja altaassa pulikoiden.

Poreammeen ohjaimella säädetään niin vedenlämpötilaa kuin laitteeseen sisäänrakennettua radiota ja cd-soitinta. Allas on tilattu amerikkalaisesta nettikaupasta.

Kylpyhetken kruunaavat tuoksukynttilä ja ylelliset vartalonhoitotuotteet.

Pihasauna kuumana kaikille

Sauna alkaa olemaan kylpykunnossa, kun mittari lähentelee 80 astetta.

– Pidämme saunomisesta. Tosin täällä kaupungissa ei tule kylvettyä niin pitkään kuin mökillä, jossa saunomiseen voi hujahtaa kolmekin tuntia.

Jälleen huomenna sauna on kuumana, kun lapsenlapset, jo parikymppiset nuoret tulevat viettämään iltaa.

– Pihasauna on palvellut juuri niin kuin toivoimmekin. Tästä on tullut meidän kaikkien yhteinen juttu.  

Seinien kookas 30 x 60 -laatta on Terracasan Glass. Suihkusekoittajat Oras.

Teksti ja kuvat: Heikki Rautio

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kylpyhuone pihasauna poreamme spa


Lisää samasta aiheesta