MAINOS

Urakkailmoitus verottajalle lisää taloyhtiöiden remonttikustannuksia 1.7. alkaen

Talo

Kaikista yli 15 000 euron arvoisista rakennus- ja korjaustöistä tulee ilmoittaa verottajalle heinäkuun alusta alkaen. Kustannuksia aiheuttavan uudistuksen taustalla on harmaan talouden kitkeminen rakennustyömailta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Suomessa on 80 000 taloyhtiötä, joista monissa teetetään vuosittain uuden velvollisuuden piiriin kuuluvia urakoita. Isännöintiala on varautunut ilmoitusmenettelyn hoitamiseen miljoonien eurojen investoinneilla.

Kuukausittain tehtävät ilmoitukset nostavat isännöinnin hintaa kaikissa taloyhtiöissä, joissa teetetään aidanmaalausta suurempia remontteja. Vastuu urakkatietojen antamisesta on taloyhtiöillä, mutta käytännössä tämän tyyppiset hallinnolliset tehtävät ostetaan isännöinniltä.

Ilmoittamisen hinta vaihtelee teetettävän urakan suuruudesta riippuen. Jos sen osuus olisi esimerkiksi 500 euroa per remontti ja jokaisessa taloyhtiössä olisi vuodessa yksi remontti, se tarkoittaisi yhteensä liki 40 miljoonan euron kuluja taloyhtiöille vuodessa.

– Verottajan uusi menettelytapa on tuonut isännöintiyrityksille ylimääräisiä menoeriä henkilökunnan koulutuksesta ohjelmistopäivityksiin. Haluamme ehdottomasti olla mukana edistämässä rakennusalan tervettä toimintaa, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä sanoo.

Suomen suurin isännöintiyritys on valmistautunut tulevaan muutokseen jo vuoden ajan

harmaa talous - urakkailmoitus verotajalle

Taustalla verottajan uudistuksessa on harmaan talouden kitkeminen rakennustyömailta.

– Uudet velvoitteet vaikuttavat tietojärjestelmiin sekä sisäisiin prosesseihimme. Lisäksi lakimiehemme ovat selvittäneet uuden toimintatavan vaikutuksia. Odotamme mielenkiinnolla, millaiseksi alan käytänteet todella muotoutuvat, kun ensimmäisiä ilmoituksia aletaan lähettämään, toteaa Realia Isännöinnin liiketoimintajohtaja Timo Aarvala.

Toimitusjohtaja Ilkka Laitinen Isännöitsijäkonttori Oy:stä toteaa, että rakentamisen uudet ohjeet pitää ottaa yhtä vakavasti kuin asunto-osakeyhtiölain muutos neljä vuotta sitten.

– On tärkeää, että urakkailmoituksista sovitaan kirjallisesti asiakasyhtiön ja palveluntuottajan kesken. Yrityksemme tulee käsittelemään asian huolella jokaisessa asiakasyhtiön hallituksen kokouksessa sekä kirjauttamaan päätöksen, sovitun toimintatavan ja palveluun sisältyvän erillisveloituksen, Laitinen sanoo.

Sovi isännöinnin kanssa ajoissa, että urakkailmoitus verottajalle tulee hoidetuksi

Taustalla verottajan uudistuksessa on harmaan talouden kitkeminen rakennustyömailta. Koska kyse on uudesta velvoitteesta, urakkailmoituksen tekeminen ei kuulu vanhojen, voimassaolevien isännöintisopimusten piiriin.

– Taloyhtiöiden hallitusten kannattaa sopia isännöintiyrityksen kanssa työnjaosta ja lisäkustannuksista viimeistään ennen seuraavan korjaushankkeen käynnistymistä, Isännöintiliiton lakiasiantuntija VT Jaana Sallmén muistuttaa.

Isännöintiliitto on laatinut aiheesta toimintasuosituksen taloyhtiön hallituksille ja isännöinnille (pdf) >

 

Lisätietoja: www.isannointiliitto.fi

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

isännöinti remonttikustannukset taloyhtiö urakkailmoitus