MAINOS

Uuden vuoden juhlinta tulee – muista turvallisuus ilotulitteiden kanssa

Talo

Uuden vuoden aatto ja uuden vuoden juhlinta ovat pian taas täällä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes listasi ohjeet turvalliseen ilotulitukseen ja uuden vuoden juhlintaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Miten kuljetat ja säilytät ilotulitteita?

Pakkaa ilotulitteet kotimatkan ajaksi huolellisesti auton takakonttiin, jolloin ne eivät ole esimerkiksi lasten ulottuvilla takapenkillä. Ole erityisen huolellinen uusia patoja kuljettaessasi, sillä ne ovat entistä painavampia ja isokokoisempia.

Ilotulitteita saa säilyttää samassa paikassa enintää 5 kiloa (pyromassan määrä). Säilytystilana tulee olla lukittu kaappi tai lukittu tila. Tilan tulee olla kuiva ja sen ei saa olla normaalia huoneenlämpöä kuumempi. Ilotulitteita ei saa varastoida lähellä lämmönlähdettä eikä avotulta saa käsitellä ilotulite-pakkausten lähellä. Lisäksi on kiellettyä säilyttää ilotulitteita ullakoilla, kellarikomerossa tai muissa yhteisissä tiloissa, joita esimerkiksi kerrostaloissa ja rivitaloissa on.

Poliisi valvoo lain noudattamista, kun

 • räjähteitä käytetään, siirretään, luovutetaan tai säilytetään. 
 • räjähteitä hävitetään
 • järjestetään ilotulitusnäytöksiä.

Myyntipisteissä pelastusviranomainen tarkistaa, että ilotulitteet säilytetään lukollisessa, paloturvallisessa kaapissa. Myyjille ja maahantuojille on omat tarkat säädökset ja lait, joita he noudattavat. Kauppa palauttaa maahantuojalle ilotulitteet, jotka eivät ole menneet kaupaksi. Lisäksi asiakkaat saattavat tuoda kauppaan virheellisiä tuotteita pyytääkseen rahansa takaisin. Kauppa palauttaa maahantuojalle myös nämä ilotulitteet.

Muista suojalasit!

Yleisimpiä ilotulitevahinkoja ovat silmävammat. Käytä kunnollisia suojalaseja. Ne suojaavat silmäsi mahdollisilta kipinöiltä ja roiskeilta sekä pienitehoisilta harhautuneilta tulitteilta. Myös yleisön on tärkeää käyttää suojalaseja.

Hölmöily ilotulitteen kanssa voi viedä näön. Katso mitä sanottavaa silmälääkärillä on. Ilotulitteet aiheuttavat joka vuosi vakavia silmävahinkoja, jotka olisi voitu välttää suojalaseja käyttämällä. Silmälääkärin ohje ilotulitteiden käyttäjille on selkeä: suojaa näkösi, sillä kaikkea ei saa peruttua!

Ilotulitteiden turvallinen käyttäminen

Noudata käyttöaikaa ja -paikkaa koskevia rajoituksia. Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä kello 18 ja 02 välillä, paitsi jos kunnassa on erityisiä rajoituksia ilotulitteiden käytölle. Joissain kunnissa ilotulitus voi olla kielletty esimerkiksi keskustoissa tai taajama-alueilla.

Valitse tulitteiden käyttöpaikka huolella niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle.

Muista, että raketit putoavat ohjauskeppeineen alas sen jälkeen, kun ne ovat toimineet. Senkin takia on syytä suunnata raketit turvallisesti ja ottaa huomioon tuulen suunta sekä voimakkuus. Ilotulitteita ei tule käyttää asutusalueiden keskellä. Sopivia paikkoja ovat syrjemmällä olevat aukeiden reunamat, kuten pellot, erilaiset kentät, isot tyhjänä olevat pysäköintialueet, järven rannat ja vastaavat alueet, jossa ilotulitteet voidaan suunnata turvalliseen suuntaan.

Ota huomioon myös metelistä kärsivät ihmiset ja kotieläimet sekä lemmikit.

Teidätkö, mitä ei saa missään nimessä tehdä?

 • älä sytytä sisätiloissa ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita
 • älä laukaise ilotulitteita asuinrakennuksen parvekkeelta tai ikkunasta
 • älä sytytä kädessäsi ilotulitetta
 • älä suuntaa ilotulitetta kohti muita ihmisiä, rakennuksia, muuta omaisuutta tai palavaa materiaalia
 • älä muuntele tai yhdistele millään tavalla kaupasta saatavia tuotteita
 • älä harkitsekaan käyttäväsi muita, kuin kaupasta myytäviä tuotteita; vakavimmat onnettomuudet aiheutuvat omatekoisista virityksistä
 • älä luovuta hankkimiasi ilotulitteita alaikäisten tai päihtyneiden käytettäväksi, vastuu hankkimiesi tuotteiden käytöstä on aina sinulla.
 • älä yritä sytyttää uudelleen toimimatonta ilotulitetta.

Pienikin ilotulite voi aiheuttaa ison vahingon. Ilotulitteet aiheuttavat vuosittain miljoonavahinkoja omaisuudelle ja paljon turhia hälytystehtäviä pelastuslaitoksille. Palomies muistuttaa, että ilotulitteiden ampujan on pidettävä huolta, että paikka sopii ilotulitteiden ampumiselle ja muutenkin oltava varovainen ilotulitteita käyttäessään.

Noudata tuotteen käyttöohjeita

Tutustu käyttöohjeisiin ja mieti ilotulitusta etukäteen hyvissä ajoin. Kiinnitä erityistä huomiota rakettien suuntaamiseen turvalliseen suuntaan ja tulitteiden sytytystapaan.

Sytytä tulite käsi suorana ja hieman kyykistyen sivulle tuotteesta siten, etteivät kasvot tai mikään muukaan ruumiinosa ole tulitteen yläpuolella. Käytä sytytyspuikkoa, niin sytyttäminen onnistuu sujuvasti. Poistu sytyttämäsi tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.

Käytä rakettitelinettä tai sopivaa tukea

Käytä sopivaa telinettä tai tukea rakettien ampumiseen. Rakettitelineitä voi hankkia ilotulitteiden myyntipisteistä. älä käytä pulloja tai pelkkää lumihankea raketin ampumiseen: ne ovat huteria alustoja. Huolehdi siitä, että raketin keppi ei jumiudu lähetysputkeen, vaan pääsee vapaasti nousemaan raketin mukana. Padat, roomalaiset kynttilät ja tähtipommit tulee tukea huolellisesti esimerkiksi hiekalla, lumella tai muulla tavoin, jotta ne eivät pääse kaatumaan. Varmista, että alusta on kiinteä ja kestää tuotteen rekyylin.

Ilotulite oli suutari, mitä tehdä?

Noudata aina ilotulitteen mukana tulevia ohjeita. Lue ne huolellisesti etukäteen. Jos ilotulite ei jostain syystä syttynyt tai lähtenyt esimerkiksi putkesta tai ilotulitteille laitetusta tuesta, noudata äärimmäistä huolellisuutta sekä oman että katsojien turvallisuuden vuoksi. Jos kumarrut ilotulitteen päälle ja se räjähtääkin, on jälki sen mukaista. Ilotulite ei vahingoita vain vaatteita, vaan se voi aiheuttaa vakavan loukkaantumisen.

Jos ilotulite ei toiminut, odota vähintään 10 minuuttia siitä kun savuaminen on loppunut. Sen aikana ei saa lähestyä tuotetta, joka ei toiminut tai syttynyt suunnitellusti. Pidä huoli myös siitä, ettei kukaan muu mene ilotulitteen lähelle. Sopiva suojaetäisyys on tuotteessa ilmoitettu varoetäisyys.
Mikä tärkeintä: Palauta toimimaton tuote ostopaikkaan hävitettäväksi. Sitä ei saa jättää roskakatokseen tai roskalaatikkoon.

Milloin ilotulitetta ei saa ampua?

Tulitetta ei saa ampua, jos

 • tulite ei ole ehjä
 • tulitteen sytytyslanka ei näy kunnolla
 • tulilanka on kastunut eikä syty kunnolla
 • olet humalassa
 • et ole aivan varma, miten tuotetta tulee käyttää
 • olet alaikäinen.

Ilotulitteet ovat tulenarkoja ja helposti syttyviä. Älä koskaan korjaile tai parantele ilotulitetta.


Poliisi muistuttaa, että ilotulitteiden käyttö ilman suojalaseja ja päihtyneenä on kielletty lailla. Ilotulitteita saavat käyttää vain täysi-ikäiset. Jos näitä sääntöjä rikkoo, seuraukset voivat olla todella ikävät. Lisäksi voi saada sakot, muistuttaa poliisi.

Älä ammu ilotulitteita päihtyneenä – ilkivalta ja omaisuusrikokset liittyen ilotulitteisiin

Humalassa tulee helposti virhearvioita, joten jätä ilotulitteiden ammunta täysi-ikäisille, jotka ovat selvin päin. Olet vastuussa seurauksista tilastasi riippumatta.

Aiheuttivatko ilotulitteet ilkivaltaa omaisuudelle tai häiriötä, joka ei vaadi kiireellistä apua? Ole yhteydessä paikalliseen poliisiin. Voit lähettää verkkolomakkeella poliisille vinkin, mikäli huomaat esimerkiksi verkon keskustelupalstalla turvallisuusuhkan. Poliisi tarkistaa lähetettyjä tietoja arkipäivisin virka-aikana 8-16.

Soita hätänumeroon 112 vain silloin, jos tilanne vaatii välitöntä apua ja haluat poliisin saapuvan paikalle. Silloin ei ole aikaa jättää nettivinkkiä, jotta apu ehtii ajoissa.

Rikosilmoitukset tehdään poliisille erillisellä lomakkeella. Jätä rikosilmoitus.

Muista kerätä roskat

Monet meistä jaksavat viedä aattona ilotulitteita ammuntapaikalle, mutta harvempi muistaa, että ilotuliteammunnan jälkeiset roskat tulisi viedä lähimpään käytettävissä olevaan roska-astiaan.

Kerää käyttöpaikalta käytetyt raketit, kepit ja muut jäänteet roskiin viimeistään seuraavana päivänä. Huolehdithan myös ympäristöstä.

Lähde: Tukes, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilotulite ilotulitteet ilotulitus uuden vuoden juhlinta uuden vuoden raketti uusi vuosi


Lisää samasta aiheesta