Uudenvuoden tina korvataan nyt mehiläisvahalla

Sisustus
Uudenvuodentina ja sen valaminen kannattaa korvata ekologisen mehiläisvahatinan valamisella.
Uudenvuoden tina ja sen valaminen on ollut tapa kurkistaa tulevaan. Kuitenkin perinteisen, pääosin lyijystä koostuvan uudenvuoden tinan myynti kiellettiin jo vuosia sitten. Hyvä vaihtoehto on valaa mehiläisvahasta valmistettuja vahatinoja tinan sijaan.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
13.12.2023

Uudenvuoden tina ja sen valaminen on ollut suosittu vuodenvaihteen perinne aina vuoteen 2018 saakka, jolloin lyijyn myynti tinaksi kiellettiin.

Uudenvuoden tina sisältää myrkyllistä lyijyä

Lyijy on vaarallinen aine, joka saattaa heikentää hedelmällisyyttä, voi vaurioittaa sikiötä ja aiheuttaa haittaa rintaruokinnassa olevalle lapselle. Uudenvuodentinojen valamisessa erityisen ongelmallista on, että tinaa kuumennettaessa lyijyhöyryjä hengitetään.

Lyijyn merkittävimpiä riskejä ovat vaikutukset lasten keskushermostoon. Koska tinaa valetaan vain kerran vuodessa, terveysriskit eivät ole suuria. Koska altistumme lyijylle päivittäin myös muilla tavoin, joihin emme itse pysty yhtä hyvin vaikuttamaan, ei lapsia kannata lyijyhöyryille turhaan altistaa, tutkimusprofessori Hannu Kiviranta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo.

Perinteisen, lyijyä sisältävän uudenvuoden tinan myynti on kielletty

Lyijyn myynti uudenvuoden tinaksi kiellettiin jo keväällä 2018. Mikäli kotoasi löytyy vielä vanhoja tinoja, tulisi lyijyä sisältävissä tinapakkauksissa olla varoitusetiketti, jossa on muun ohella vakavaa terveysvaaraa osoittava varoitusmerkki.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Etiketeissä on tyypillisesti myös huomiosana ”Vaara” sekä vaaralausekkeet ”Saattaa heikentää hedelmällisyyttä. Voi vaurioittaa sikiötä.” ja ”Saattaa aiheuttaa haittaa rintaruokinnassa oleville lapsille.”

Korvaa uudenvuoden tina mehiläisvahan valamisella

Mehiläisvahatina on hauska uuden vuoden aaton ohjelmanumero ja niiden valaminen sopii myös lapsille. Vahatinat ovat puhdasta mehiläisvahaa, joten ne sulavat jo 60-70 asteessa.

Mehiläsvahatinan voi sulattaa esimeriksi vesihauteessa ja kaataa sitten metallitinan tapaan astiaan, jossa on kylmää vettä.

Vahatinan voi käytön jälkeen kierrättää biojätteeseen eli se on ympäristöystävällinen vaihtoehto perinteiselle metallitinalle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Muista varovaisuus vahatinan valamisessa

Vahatinan valaminen vaatii myös varovaisuutta: vaha sulaa jo 60 asteessa ja syttyy noin 200 asteessa. Jos vahaa kuumennetaan tinan tapaan kauhassa liedellä, se voi herkästi leimahtaa liekkeihin.

Jos vaha syttyy, älä yritä sammuttaa sitä vedellä. Tukahduta palo sammutuspeitteellä tai vaikka kattilankannella.

Pidä lapset ja lemmikit aina riittävän etäällä kuumista valuista!

Lue myös nämä vinkit

Lähetä ilmainen uudenvuoden kortti ja terveiset ystävillesi!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Turvallinen ilotulitus: 6 ohjetta uudenvuoden yöhön

Joulun ja uudenvuoden jätteiden lajittelu ja kierrätys

Biojätteen keräysvelvoite – näin kompostointi muuttuu

Kompostointi talvella – herätä jäätynyt kompostori

MAINOS
MAINOS LOPPUU