Lyijy on vaarallinen aine, joka saattaa heikentää hedelmällisyyttä, voi vaurioittaa sikiötä ja aiheuttaa haittaa rintaruokinnassa olevalle lapselle. Tinojen valamisessa erityisen ongelmallista on, että tinaa kuumennettaessa lyijyhöyryjä hengitetään.
– Lyijyn merkittävimpiä riskejä ovat vaikutukset lasten keskushermostoon. Koska tinaa valetaan vain kerran vuodessa, terveysriskit eivät ole suuria. Koska altistumme lyijylle päivittäin myös muilla tavoin, joihin emme itse pysty yhtä hyvin vaikuttamaan, ei lapsia kannata lyijyhöyryille turhaan altistaa, tutkimusprofessori Hannu Kiviranta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo.
Lyijyn myynti uudenvuoden tinaksi kiellettiin keväällä 2018. Mikäli kotoasi löytyy vielä vanoja tinoja, tulisi lyijyä sisältävissä tinapakkauksissa olla varoitusetiketti, jossa on muun ohella vakavaa terveysvaaraa osoittava varoitusmerkki, huomiosana ”Vaara” sekä vaaralausekkeet ”Saattaa heikentää hedelmällisyyttä. Voi vaurioittaa sikiötä.” ja ”Saattaa aiheuttaa haittaa rintaruokinnassa oleville lapsille.”
Tukes on valvonut uudenvuoden tinojen sisältämää lyijyä. Lisätietoa löytyy Tukesin markkinavalvontarekisteristä.
MAINOSMehiläisvahasta valmistettu vaihtoehto on ekologinen, mutta se vaatii valajalta varovaisuutta. Vaha sulaa jo 60 asteessa ja syttyy noin 200 asteessa. Lämpötilassa, jossa perinteinen uudenvuoden tina vasta alkaa sulaa, mehiläisvaha lähestyy jo leimahduspistettä. Jos vahaa kuumennetaan tinan tapaan kauhassa liedellä, se voi herkästi leimahtaa liekkeihin. Palon sammuttamisyritykset vedellä saattavat roiskuttaa palavan vahan ympäriinsä.
Tukesin tietoon on tullut tapaus, jossa tinakauhassa sulatettu mehiläisvahakiekko oli leimahtanut puolimetrisiin liekkeihin. Lieden viereen oli varattu vesiastia valamista varten, ja kun vaha oli yritetty sammuttaa upottamalla kauha veteen, vaha oli roiskunut liedelle ja lattialle. Palovammoilta kuitenkin vältyttiin, eikä palava vaha ehtinyt sytyttää ympäristöään.
Pidä lapset ja lemmikit aina riittävän etäällä kuumista valuista!
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Tavoitteenamme on vastuullinen, turvallinen ja kilpailukykyinen Suomi. Haluamme olla suojan tuoja – turvallisten toimintatapojen edistäjä ja mahdollistaja.
Lähde: Tukes, kuva: Pixabay