MAINOS

Uudenvuoden tina on pääasiassa lyijyä – käsittele varoen

Sisustus

Uudenvuodenaaton tinojen valaminen on pari vuosisataa vanha perinne Suomessa. Tinan muotoja tulkitaan sekä tinamöykystä että sen varjoista: kynttilän tai muun valonlähteen kautta muodostuva varjokuva ennustaa tulevan vuoden käännekohdat. Uudenvuoden tina on nimestään huolimatta suurimmaksi osaksi lyijyä, joka on luonnolle ja terveydelle vaarallista. Kierrätä tinat oikein ja käsittele sulaa tinaa varoen.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Uudenvuoden tina on suurimmaksi osaksi lyijyä, joten valetut tinat tulee toimittaa ongelmajätekeräykseen. Luonto kiittää vieläkin enemmän, jos valat tinat uudelleen ensi vuonna. Myös mehiläisvahasta tai sokerista tehtyjen ”tinojen” käytössä pitää olla varovainen. Sokeri on sulatettuna noin sata-asteista ja polttavan kuumaa, vaha puolestaan leimahtaa helposti tuleen. Vahan sulamispiste on paljon alhaisempi kuin perinteisten uudenvuoden tinojen.

Näin valat tinan turvallisesti

  • Uudenvuoden tina sulaa noin 180 asteessa. Kun tina on sulanut kauhassa kokonaan, kaada se kylmään veteen.
  • Älä haistele sulanutta tinaa tai sen höyryjä äläkä anna lasten oleskella höyryjen lähellä.
  • Huolehdi riittävästä tuuletuksesta.
  • Pese kädet huolellisesti, kun olet koskenut tinaan.
  • Pese myös astia, johon sula tina on kaadettu.
  • Lasten ei kannata antaa koskea tinoihin turhaan.

Ekologinen mehiläisvahasta tehty uudenvuodenvalu sulaa jo 60 asteessa, ja se syttyy palamaan tinan sulamispisteessä. Mehiläisvaha kannattaakin sulattaa vesihauteessa, jotta sen lämpötila ei nouse liikaa ja liian nopeasti. Jos vaha leimahtaa liekkeihin, sitä ei saa sammuttaa vedellä, sillä vahaa roiskuu ympäriinsä. Tukahduta palo esimerkiksi sammutuspeitteellä.

Laita sokeria tinan tilalle

Myös tavallista hienoa sokeria voi sulattaa tulevan vuoden ennustuksia varten. Valmiit sokeritinat voi hävittää biojätteen mukana tai vaikkapa syödä! Sokerin sekaan voi lisätä tipan tai pari elintarvikeväriä, jos haluaa erivärisiä ”tinoja”.

  1. Kuumenna 1/2 dl sokeria varrellisessa kattilassa tai paistinpannulla.  Sekoita koko ajan puulastalla.
  2. Ota kattila pois liedeltä, kun sokeri on saanut väriä.
  3. Kaada kuuma sokerimassa nopealla ranneliikkeellä kylmään veteen. Nosta sokerimöykky heti reikäkauhalla vedestä pois, ettei se ehdi sulaa. Sokeritina on hauras, joten käsittele sitä varovasti.

Miten tina irtoaa liedestä?

Jos sulanutta tinaa pääsee roiskahtamaan liedelle, turvallisinta on antaa sen ensin jäähtyä. Keraamisilta tasoilta tina kaavitan pois jäähtyneenä. Tinamöykyn pitäisi irrota hyvin myös jäähtyneen valurautalevyn päältä – tarvittaessa valurautalevyn voi kuumentaa ja tinan kaapia pois esimerkiksi paistinlastalla.

Lähteet: Tukes ja Martat

Lue myös: Askartele joulupussi kierrätysmateriaaleista, Tonttuovi on joulun valloittavin sisustushitti, Tee-se-itse – havutähti jouluksi, Talven kukkaloistoa – trendikkäimmät joulukukat, Näin joulukuusi pitää neulasensa, Viritä jouluvalot poluille ja porstuaan, sytytä tulet tuikkuun ja kaminaan, Lähes puolet suomalaisista suosii metsäkuusta – näin joulukuusi pysyy kunnossa pidempään ja Suosi ledejä jouluvaloissa – 5 vinkkiä jouluvalaistukseen 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

mehiläisvaha sokeritina tina uudenvuoden tina uudenvuoden tinat uudenvuodenaatto uusi vuosi