Uudet ikkunat tekevät kodista energiatehokkaamman ja parantavat asumismukavuutta. Asennustyö kannattaa jättää ammattilaisille, jotta uusien ikkunoiden hyödyt saadaan täysimääräisinä käyttöön.
Pihlavan ikkuna Oy:n markkinointi- päällikkön Mika Kanervon mukaan ikkunoiden lasirakenteet ovat viime vuosina kehittyneet hurjaa vauhtia. Raken- nusmääräyksissä uudiskohteiden ikkunoi- den lämmönläpäisyarvon eli u-arvon pitää olla 1,0 tai alempi, mutta remonttikohteisiin u-arvoa ei ole määritelty. Käytännössä mark- kinoilla ei juuri ole u-arvoltaan yli 1,0 ikku- noita.
Pihlan tuotteiden u-arvot ovat luokkaa 0,7–1,0. Uudiskohteiden ikkunoissa u-arvo on usein 0,8 ja passiivitaloissa 0,7. Sanee- rauskohteissa 1,0 u-arvo riittää mainiosti.
Kanervon mukaan kolmilasisissa perus- ikkunoissa päästään 0,8–1,0 arvoihin, kun kaksi sisempää lasia muodostavat argon- kaasulla täytetyn eristyslasielementin. Ulommaisessa puitteessa lasi on yksinker- tainen. Energiatehokkaimmissa ikkunoissa laseja on neljä ja eristyslasielementtejä 1–2.
MAINOSEnergiatehokkaimmissa laseissa käyte- tään pinnoitteita, jotka estävät lasien huur- tumista. Olemassa on myös muita pinnoite- tyyppejä, kuten itsepuhdistuva aktiiviilasi- ja auringonsuojapinnoiteet.
– Energiatehokkaissa ikkunoissa ulom- maisten lasien huurtumista estetään lasival- mistuksessa tehtävällä erikoispinnoitteella, Kanervo kertoo.
Huoltovapaa alumiinipuite
Ulkopuitteissa puu on vaihtunut ajan saa- tossa alumiiniin, jolla myös karmin ulkopuo- leinen pinta monesti verhotaan. Alumiinio- sia ei tarvitse huoltomaalata ja ne on helppo pitää puhtaana. Listoituksissa käytetään kestävää komposiittirakennetta. Sisäpuit- teessa ja karmissa käytetään edelleen puuta, mikä on Kanervosta Suomen olosuhteissa turvallisin vaihtoehto. Markkinoilla on myös kokonaan puisia ja alumiinisia ikkunoita.
MAINOSAvattavien ikkunoiden rinnalle ovat tul- leet myös avattavat ja kiinteät yksipuitteiset ikkunat, jotka yltävät myös hyvään energia- tehokkuuteen. Yksipuitteisen ikkunan etuna on pestävien pintojen vähyys ja kätevä kippiominaisuus.
Ikkunasaneerauksen yhteydessä voidaan talon ilmanvaihtoa ja energiatehokkuutta parantaa huomattavasti. Tuloilmaikku- nat mahdollistavat riittävän korvausilman saannin painovoimaista ilmanvaihtoa ja koneellista poistoa käyttävissä taloissa. Jos venttiilejä ei ole ikkunassa, ne on tehtävä sei- närakenteeseen. Kanervo suosittelee tuloil- maikkunoiden hankkimista niihin taloihin, jossa on koneellinen poistoilmanvaihto.
– Tuloilmaikkuna lämmittää ilman ikku- nan sisällä ja päästää sen lämmenneenä huonetilaan. Jos ilman ei haluta lämpiävän, esimerkiksi helteillä, ikkunan venttiiliä voi- daan säätää niin, että ilma tulee suoraan ul- koa sisään ilman lämmitystä.
Ammattilainen asentamaan
MAINOSKehitystä on tapahtunut myös ikkunan käytettävyydessä ja lisävarustevalikoimas- sa. Esimerkiksi ikkunan painikkeet istuvat nyt aiempaa paremmin käteen ja sälekaih- dinten vaijerit on sijoitettu katseilta piiloon ikkunanpuitteiden sisään. Avattavien ikku- noiden välisulkijat avautuvat äänettömästi ja täsmällisesti.
Suuriin ikkunoihin olemme kehittäneet puitetuen, joka kääntyy puitteen alalaidasta ja tukeutuu lattiaan. Tuki auttaa suuren ik- kunan pesemisessä ja huoltamisessa sekä lisää sen kestoikää. Suurimmat valmistetta- vat lasipinnat voivat olla jopa kuusi neliötä. Ne kannattaa toteuttaa usein kiinteinä ikku- naratkaisuina, Kanervo kertoo.
Karmeissa muutoksia on tapahtunut muita ikkunanosia vähemmän. Veden pois- tumisteihin ja rakenteiden tuulettuvuuteen kiinnitetään nykyään kuitenkin enemmän huomioita, jotta vesi ei johdu rakenteisiin. Kanervo kertoo, että karmit tulisi tehdä ok- sattomasta, sormijatketusta ja mitallistetus- ta puutavarasta, jotta ne pysyvät mitoissaan eivätkä vääntyile. Karmiliitokset tulisi tehdä niin taiten, että ne eivät ala irvistellä.
Lähes kaikki valmistajat käyttävät sara- nana pulttisaranaa. Lisävarusteena on saa- tavissa koristesaranoita, joiden tyyliin vai- kuttaa saranan ylä- ja alapuolelle sijoitetut holkit.
MAINOS– Tällä hetkellä pelkistetyt ikkunat ovat muodissa. Mitä vähemmän ikkunoissa on erilaisia näkyviä osia, sitä parempi. Esimer- kiksi piilosaranaratkaisut saattavat lisääntyä tulevaisuudessa, Kanervo sanoo.
Noin 150-neliöisen omakotitalon perusik- kunat saa asennettuna noin 10 000 eurolla. Mahdolliset erikoisvärit, energialasitusrat- kaisut ja lisävarusteet nostavat hintaa. Ka- nervon mielestä säästöä ei kannata lähteä hakemaan tekemällä asennus itse.
– Ikkunanvaihto saattaa vaikuttaa yksin- kertaiselta, mutta se vaatii erityisosaamista. Kun ikkuna asennetaan oikein, se on ener- giatehokas, tiivis ja pitkäikäinen. Ammatti- lainen osaa tarkastaa mahdolliset aiemmat kosteusvauriot sekä varmistaa, että uudet rakenteet ovat toimivat ja turvalliset. Joilta- kin ikkunatoimittajilta saa myös asennus- työn takuun, Kanervo toteaa.
Tuomas Lehtonen
Ikkunatoimittajien valikoimat ovat nykyisin niin laajat, että melkeinpä jokaiseen taloon ja asukkaiden henkilökohtaiseen makuun sopivat ikkunat löytyvät markki- noilta. Myös poikkeuksellisen laajoja lasipintoja on nykyikkunoihin saatavilla. Kuvissa Kontion talomallit Kajastus ja Aavalahti, ikkunat Piklas.