Uudet tulisijat joka tarpeeseen – Tuli leiskuu kodin sydämessä 

Lämmitys
Lämmitysteho ei ole enää välttämättä tulisijan ykköskriteeri, vaan monelle riittää lämmin tunnelma.

Contura 690 -kevyttakka

Suomen pientaloissa on 2,2 miljoonaa tulisijaa, ja pientalojemme koko lämmitysenergiasta noin 40 prosenttia tulee polttopuista.

Kaikki tulisijat eivät kuitenkaan ole yhtä tehokkaita lämmittäjiä. Esimerkiksi sinänsä kauniiden entisaikojen avotakkojen lämmityshyötysuhde on vain 20–30 prosenttia, kun taas uuden varaavan takan hyötysuhde kohoaa jopa 80 prosenttiin.

– Myös modernin kiertoilmatakan, joissa on isot lasit kahteen tai kolmeen suuntaan, hyötysuhde on 80 prosentin luokkaa, kertoo Tulisija- ja savupiippuyhdistyksen puheenjohtaja Kari Sivula.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Varaavat takat

Lämmitystehojen vertailu voi olla haastavaa, koska tarjontaa on niin paljon ja tulisijat ovat keskenään hyvin erityyppisiä. Neuvoja voi kysellä esimerkiksi paikalliselta nuohoojalta.

Tulisijaa valitessa kannattaa tarkasti miettiä, mihin tarkoitukseen sen ensisijaisesti hankkii: lämmittämiseen vai tunnelman luomiseen.

Raskaat perinteiset varaavat takat sopivat erityisen hyvin lämmittämään isoa taloa tai tilaa. Ne luovuttavat lämpöä 24–36 tuntia parilla pesällisellä. Mitä isompi massa takassa on, sitä paremmin se lämmittää.

Iso paino pitää huomioida talon rakenteissa. Jo 500 kilogramman takka tarvitsee erillisen perustuksen – useat varaavat takat painavat 1 000 tai jopa 2 000 kiloa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kamiinat ja kiertoilmatakat

Nykypäivän pienissä kodeissa suositaan kamiinoita ja kiertoilmatakkoja, jotka tuottavat lämpöä mutta eivät varastoi sitä. Ne ovat hauskan näköisiä monenlaisine muunnelmineen. Keveinä ja pieninä niiden asentaminen onnistuu vaikka toiseen kerrokseen.

Kiertoilmatakassa on kamiinan sydän, jonka ympärillä on kevytkuori esimerkiksi silikaattilevystä ja kevytbetonista. Kuorella ei sinänsä ole juuri teknistä merkitystä, vaan se vaikuttaa ainoastaan ulkonäköön.

Asentamisessa kannattaa aina käyttää ammattilaista, oli kyse sitten varaavasta takasta tai kevyttakasta. Varaavan takan kokoaa aina ammattilainen. Kevyttakka ei sinänsä vaadi asennusta, mutta teräshormien asentamiseen tarvitaan ammattilaisen osaamista.

Hiukkaspäästöt kuriin tulisijaa vaihtamalla

Tulisijojen ja kiukaiden lämmitys aiheuttaa kolmanneksen pienhiukkaspäästöistä Suomessa. Tulisijojen hyötysuhde- ja päästöraja-arvot astunevat voimaan 1.1.2022.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry:stä kerrotaan, että pienhiukkaspäästöjä saadaan helposti vähennettyä vaihtamalla aikansa elänyt tulisija uuteen, vähäpäästöiseen tulisijaan. Tulisijan vähäpäästöisyyttä voi myös edistää vaihtamalla omaan tulisijaan uudet arinat: päästösäästö voi olla merkittävä.

Kuin kaakeliuuni

Contura 690 -takka nostaa tulen reilusti ylös lattiatasosta. Takan saa valkoisena, mustana tai harmaana. 120 kg. Hinta alk. 2 665 €.

www.contura.eu/fi/suomi

360 astetta ympäri

Jötulin F 373 Advance WHE -valurautakamiinan pinta on valkoista emalia. Lisävarusteeksi voi hankkia kääntölevyn, jolloin kamiina kääntyy 360 astetta. Malli on voittanut Red Dot Design Award -muotoilupalkinnon. Paino 156 kg. Hinta 2 720 €.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

www.jotul.com

Selkeät linjat

Tiilerin Oxford-kiertoilmatakkoihin voi valita rouhean tiilipinnan, sileän funkkispinnan tai uutuusmustan hilepinnan (kuvassa). 31 kg (Oxford 600). Hinnat alk. 5 170 €.

www.tiileri.fi

Kolmeen suuntaan

Nordpeis Monacossa avautuu hissiluukku kolmeen suuntaan. Kiertoilmatoiminnon ansiosta se alkaa lämmittää heti. Hinta 4 350 €.

www.pihatukku.fi

Osaksi kalustusta

Nordpeis BOX on teräskuorinen musta tai valkoinen kiertoilmatakka. Takan saa joko kulmaluukulla tai kolmeen suuntaan antavalla luukulla. Siihen voi yhdistää moduulein kirjahyllyn, tv-tason, puutilan tai vaikka pöydän. 213 kg (kuvan kolmilasinen malli). Hinnat 2850–3950 €, BOXIT (moduulit) 260–650 €.

www.nordpeis.eu

Pilarin päällä

Pilarille nostettu tulipesä suurine sivulaseineen näyttää tulen laajalle alueelle ja kääntyy 360 astetta levyn päällä. Mustana tai harmaana. 90 kg. Hinta alk. 2 150 €.

www.contura.eu/fi/suomi

Lämpöä varaava

Sofia slim -mallissa on erinomainen varauskyky ja iso tulisijaluukku tulen ihailuun. Kuvan Sofia slimmissä on uusi kookas Royal Black -laatta. 1 620 kg. Hinta alk. 2 890 €.

www.tiileri.fi

Kokkausta & lämmitystä

Pandapönttö on hellapönttöuuni, jonka päällä on keittolevy: samalla kun lämmittää tupaa, voi valmistaa ruokaa. Se sopii lämmityslaitteeksi esimerkiksi kesämökille. 500 kg. Hinta 2 600 € (muurattuna).

www.tiilirakenne.fi

Selkeä norjalainen

Nordpeis Salzburg S on kevyt varaava takka, joka asennetaan paikalleen elementeistä. Jälkiasennus lattian päälle onnistuu useimmiten ilman lattianvahvennuksia. 360 kg. Hinta 1 990 €.

www.pihatukku.fi

Rohkeasti pyöreä

Nordpeis Me on pieni pyöreä kamiina, jossa on seitsemän erilaista kiinnostavaa mallia. Kuvassa katosta roikkuu Me-ceiling. 84–126 kg mallin mukaan. Hinnat 2 100–3 880 €.

www.nordpeis.eu

Teksti: Susanna Cygnel, kuvat: valmistajat