Teksti Timo Elo
Kuvat Jukka Mykkänen
 
Lääkintälaitemekaanikko Heikki Alpua ja sairaanhoitaja Pia-Lisa Alpua päättivät hankkia Mäntsälässä sijaitsevaan omakotitaloonsa entisen varaavan tulisijan tilalle uuden. Vuonna 2001 hankittu mutta liian pieneksi mitoitettu, toimintakuntoinen uuni purettiin pois, ja uutta ryhdyttiin puuhaamaan tilalle. Purku- ja muuraustöihin varattiin aikaa kaksi kolme viikkoa.
Suvussa oli hyviä kokemuksia tasaisesti lämpöä luovuttavista vuolukiviuuneista, ja mieleinen uuni löytyikin pian NunnaUunin mallistosta.
Heikki Alpua oli pystytysvaiheessa uunimestari Ari Niemisen apuna. Myös Alpuoiden kolmivuotias Emil olisi halunnut olla mukana uunin kokoamistyössä, mutta vuolukivipalat osoittautuivat yllättävän painaviksi. Jopa talon kaksi koiraa, Sani ja Ressu, seurasivat viereisessä huoneessa korva tarkkana rakennustyön edistymistä.
 
Alpuat halusivat kotiinsa sellaisen tulisijan, jossa on myös leivinuuni
Alpuat halusivat kotiinsa sellaisen tulisijan, jossa on myös leivinuuni. Pia-Lisa Alpua käyttää leivinuunia nyt ahkerasti ruoanlaitossa, ja kolmivuotias Emil on innokas apulainen.

Kahdensadan osan vuolukivipalapeli

Lähtötilanteessa ”työmaalla” olohuoneessa oli yli 200 numeroitua vuolukivitulisijan osaa, jotka painoivat Transpointin kuormakirjan mukaan 2 196 kiloa. Heikki Alpua oli kantanut kivet sisälle heti lähetyksen saavuttua.
Koska pohjatason tekeminen on uunin teossa erityisen tärkeä vaihe, uunimestari kävi tekemässä sen valmiiksi jo varsinaista asennuspäivää edeltävänä iltana. Heti aamusta ryhdyttiin sitten uunin pystytykseen. Tarkoitus oli saada työ valmiiksi iltaan mennessä.
Uunimestari Nieminen kertoo asentavansa yli sata uunia vuodessa, joten työ edistyi vissillä rutiinilla. ”Kun kysymyksessä on näinkin arvokas tuote, sitä ei kannata pilata asiantuntemattomalla kokoamisella. Siksi valmistaja vastaa uunin pystytyksestä”, Nieminen sanoo.
Aluksi asetettiin paikalleen pohjaosan ulkokuori. Kuori oli valmis noin tunnin kuluttua töiden aloittamisesta, ja urakka edistyi vauhdikkaasti. Apuna käytettiin vesilasiliimaa ja kiinnitysrautoja, jotka pitävät uunin osat tukevasti paikoillaan. Hormiliitoksessa käytettiin palovillaa. Savukanavien pohjalle ja hormiin levitettiin muurauslaastia.
Pian olikin jo vuorossa tuhkapesän, arinan ja lasisten uuninluukkujen asentaminen paikoilleen. Säädettävän arinan ansiosta tuli palaa puhtaasti, eikä piipusta karkaa haitallisia savukaasuja.
 
Juhlava tulenteko
Uunin asentaminen muistutti palapeliä tai isojen legojen kokoamista. Taitavasti tehtynä urakka vaikutti suhteellisen helpolta, mutta siltähän yleensä tuntuukin, kun katselee ammattimiehen työtä.
Työn loppuvaiheessa nostettiin paikalleen ”päälaki” eli holvi uunin katteeksi. Holvi painaa yli 50 kiloa, ja se kiinnitetään liimalla ja tapeilla.
Sitten pantiin paikalleen lämpömittari, ja seurasi varsinainen juhlahetki: tulenteko. Sytytyksessä käytettiin pieniä pilkkeitä. Sitä ennen uunimestari oli polttanut nuohousluukussa paperia, jotta syntyi tarvittava veto.
Asennuksen jälkeen uunin ilmansyöttöaukot ja hormipelti pidetään auki kuivumisen edistämiseksi, ja ensimmäinen uunin kuivatuslämmitys tehdään asennusta seuraavana päivänä polttamalla kaksi kolme kiloa eli pesällinen kuivia pilkkeitä. Lämmitysmäärää lisätään päivittäin – seuraavalla kerralla poltetaan jo kaksi pesällistä ja kolmannella kolme.
”Tässähän on ihan erilainen ääni kuin entisessä uunissa – aivan kuin kotona maalla”, Alpuat totesivat hyvillään.
”Nyt odotamme oikein kunnon pakkastalvea. Uuden uunin hankinta lähtikin oikeastaan siitä, kun viime talvena oli pakkasta lähes 30 astetta ja alkoi tuntua, että olisi todella kiva saada kunnon uuni.” Tyytyväinen isäntäväki kertoo kytkeneensä sähköpatterit heti pois verkosta, ja säästö alkoi kuulemma näkyä sähkölaskussa saman tien.
NunnaUunin ensimmäinen kerros on paikallaan
NunnaUunin ensimmäinen kerros on paikallaan. Uunimestari Ari Nieminen kertoo, että hyvin tehty pohja on erityisen tärkeä.

Tulipesä on uunin sydän

Tulipesä on uunin sydän. Sydämen sisäkiviksi valitaan uunimestari Ari Niemisen mukaan jo tehtaalla mahdollisimman sopivat kivet.

Asiakas auttaa uunimestaria
Asiakas auttaa uunimestaria, se kuuluu pelin henkeen. Heikki Alpua oli -Ari Niemisen apuna uunin pystytyksessä.

Tarvittava veto saatiin aikaan polttamalla nuohousluukussa paperia
Tarvittava veto saatiin aikaan polttamalla nuohousluukussa paperia. Sytytyksessä käytettiin pieniä -pilkkeitä.

 
Lisätietoja saa Nunnanlahden Uunista, (013) 681 811, ilmainen Uuni-Info 0800 183 900, www.nunnauuni.fi.