Maaliskuun alusta alkaen markkinoille saatetuissa valaisimissa tulee olla energiamerkki, ja lamppujen sekä valaisimien markkinoinnissa pitää mainita tuotteen energialuokka.
Valaisimen valintaan vaikuttaa moni tekijä:
Merkki kertoo myös valaisimen mukana mahdollisesti toimitettavan lampun energialuokan. Merkki on hyödyllinen erityisesti, kun valaisimen pakkauksesta ei suoraan käy ilmi, voiko siinä käyttää esimerkiksi led-lamppuja tai voiko valaisimen lamput vaihtaa.
Valaisimessa pitäisi voida käyttää A++ – A -energialuokan lamppuja, jotta energiankulutus olisi mahdollisimman pieni. Tehokkaimmat markkinoilla olevat led-lamput yltävät nykyisin A+ -luokkaan, energiansäästölamput A-luokkaan.
MAINOS– Jos valaisimessa ei voi käyttää kuin B-E -luokan lamppuja, on syytä harkita, kannattaako niin energiatehotonta valaisinta hankkia. Toisaalta osassa uusista valaisimista on kiinteät lamput, joita ei voi vaihtaa, vaan niiden rikkoutuessa koko valaisin on vaihdettava uuteen, muistuttaa asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.
Markkinoille saattamisella tarkoitetaan valaisimen tai lampun asettamista ensimmäistä kertaa saataville EU:n markkinoilla. Markkinoilla jo oleviin valaisimiin ei lisätä uutta energiamerkkiä, vaan EU-alueella jo olevat valaisimet saa myydä pois sellaisenaan.
Sen sijaan EU-alueelle ei saa enää tuoda tai valmistaa valaisimia ilman energiamerkkiä. Markkinoille saattamisen käsite viittaa yksittäiseen valaisimeen tai lamppuun eikä malliin riippumatta siitä, onko valaisin tai lamppu valmistettu yksittäiskappaleena vai sarjatuotantona.
– Kuluttajille merkit tulevat näkyviin sitä mukaa, kun uutta tavaraa tulee kauppoihin. Käytännössä kaupan hyllyllä saattaa olla pitkäänkin yhtäaikaisesti energiamerkillä varustettuja ja ilman sitä olevia valaisimia, selventää ylitarkastaja Seppo Niemi Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).
MAINOSValaisimen mukana tulevat lamput on oltava joko alkuperäispakkauksessa, josta selviävät lampun tiedot, tai lamppujen tiedot tulee merkitä valaisimen pakkaukseen, jos pakkausta ei ole. Kummassakin tapauksessa valaisimen energiamerkissä on mainittava mukana tulevien lamppujen energialuokka sekä valaisimeen sopivien lamppujen energialuokat.
Valaisimien energiamerkki ei ole kaikissa valaisimissa samanlainen. Merkin ulkoasu riippuu siitä, millaisia lamppuja valaisimessa voidaan käyttää, voidaanko niitä vaihtaa, minkä energialuokan lamppuja voidaan käyttää, onko pakkauksessa mukana lamppuja ja mitä energialuokkaa lamput ovat. Valaisimien energiamerkki voi olla pysty- tai vaakamuotoinen.
Erilaisiin käyttötilanteisiin ja kohteisiin tarvitaan erilaista valoa. Rikkoutuneen lampun tilalle kannattaa hankkia hyvälaatuinen ja kestävä lamppu, joka antaa riittävästi valoa ja kuluttaa vähän energiaa.
Vanhat wattimerkinnät kannattaa unohtaa viimeistään nyt ja siirtyä valitsemaan lamppu sen tuottaman valon määrän eli lumen-arvon perusteella.
MAINOSSähkönkulutusta ilmaisevaa wattimäärää ei voi suoraan muuntaa lumen-arvoksi, mutta suuntaa-antavasti 60 watin hehkulamppua vastaavan valonmäärän tuottaa led-lamppu, jonka valovirta on vähintään 800 lumenia.
Lähde: www.motiva.fi
MAINOS