Siirry pääsisältöön

Uusi ikkunat ja säästä energiaa

Talo
Energiansäästö on yksi syy ikkunaremonttiin, mutta ei ainut eikä välttämättä tärkein. Monelle helppohoitoisuus ja koko talon kaunistunut ulkoasu on tärkeämpää kuin rahansäästö.

Kuva: Uloin pinta ja ulkopuite ovat alumiinia. Malleja ja värejä on useita, ja ikkuna sopii sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Ikkunoihin saa tarvittaessa korvausilmaventtiilit, hyönteispuitteet, sälekaihtimet, tuuletusikkunat ja -luukut, irtoristikot tai jakopuitteet. Hinta ilman lisävarusteita alkaen noin 200 euroa.

Huom! Tuotetiedot ja hinnat ovat voineet muuttua artikkelin julkaisun jälkeen.

Suomessa otettiin vuonna 2006 käyttöön vapaaehtoinen ikkunoiden energialuokitus, joka auttaa remontoijia ja rakentajia tekemään energiaa säästäviä ratkaisuja. Ikkunat luokitellaan kodinkoneista tutulla asteikolla A:sta G:hen. A kertoo parhaasta energiatehokkuudesta.

Matalaenergiarakentamiseen sopivia ikkunoita on tarjolla runsaasti. Osa ikkunavalmistajista on jo sitä mieltä, että huomio on kiinnittynyt liikaakin energiansäästöön. Tämän vuoden alussa rakennusten lämmöneristämisestä annettavat ohjeet ja määräykset Suomen rakentamismääräyskokoelmassa tiukentuivat edelleen energiatehokkuusdirektiivin takia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ikkunoiden kohdalla tiukennus merkitsee sitä, että rakennusmateriaalin kykyä eristää lämpöä kuvaavan U-arvon on oltava uudisrakennuksissa 1,0 W/ m²K tai pienempi. Aiemmin luku oli 1,4 W/m²K. Lämmöneristyskyky on sitä parempi, mitä pienempi U-arvo on.

Lämmöneristyksen kannalta ikkunat ovat talon heikoin rakenneosa, joten ikkunoiden ja ovien vaihto on nopein ja edullisin tapa parantaa vanhan talon energiatehokkuutta.

Vaikka energiaa on hyvä käyttää järkevästi, vanhan talon remontoijan ei kannata tuijotella ainakaan pelkästään U-arvoja. Parhaimman energialuokan ikkunatkaan eivät nimittäin auta, jos talon muut rakenteet eivät ole kunnossa.

Kotia on hyvä tarkastella kokonaisuutena. Ikkunoiden ja ovien osuus edustaa kuitenkin vain noin 15–20 prosenttia koko talon pinta-alasta. Kuntokartoitus löytää ongelmakohdat, ja rakennusalan ammattilaiset auttavat asettamaan korjauskohteet tärkeysjärjestykseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vanhaan taloon ei ole välttämätöntä ostaa kalleimpia, uusimpien U-arvojen mukaisia ikkunoita, sillä ne on tarkoitettu pääasiassa uutta rakentamista edustaviin passiivi- ja matalaenergiataloihin.

Kannattaa myös tarkistaa, että myyjällä on U-arvoista tutkittua tietoa, eikä pelkkiä myyntipuheita.

Pihlan Varma puu-alumiini-ikkuna
Kaksipuitteinen, sisäänavautuva Pihlan Varma puu-alumiini-ikkuna on hyvä perusikkuna uudis- ja korjauskohteisiin. Tavallista paksumpi eristyslasi ja ulkopuitteessa kumitiiviste silikonitiivisteen sijasta. B-energialuokka, energialasituksella A. Hinta ilman lisävarusteita alkaen noin 200 euroa.


Energialuokitus
antaa ikkunasta enemmän tietoa kuin pelkkä U-arvo, sillä siinä otetaan huomioon myös auringonsäteilyn vaikutus ja koko ikkunarakenteen ilmatiiviys. Näiden mukaan ikkunalle lasketaan vertailuarvo E. Jos E on esimerkiksi 100 kWh/m², a, jokainen ikkunaneliömetri kuluttaa 100 kWh energiaa vuodessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Helppo avata, helppo pestä. Usein ikkunoiden vaihtoon ryhdytään muista syistä kuin rahansäästö mielessä. Toiset väsyvät puisten ikkunakarmien maalaamiseen. Toisia harmittavat jumissa olevat ikkunat, jotka hankaloittavat tuuletusta ja ikkunoiden pesemistä. Uudet ikkunat näyttävine karmeineen voivat olla myös sisustuksellisia elementtejä.

Vanhojen talojen ulospäin aukeavat ikkunat kannattaa vaihtaa uusiin jo turvallisuuden takia. Asumisviihtyvyys paranee, kun vedon tunne saadaan poistettua. Ikkunoilla voidaan parantaa äänieristystä. Nykytekniikka auttaa pitämään myös liian lämmön ja auringon haitallisen, värejä haalistavan UV-säteilyn ulkopuolella, ja tehoa voidaan lisätä lisävarusteina saatavilla sälekaihtimilla.

Lisävarusteina saa myös hyönteispuitteita, tuuletusheloituksia, lukkoja ja design-painikkeita.

Vanha antaa osviittaa. Vanhan talon remontissa pidetään yleensä periaatteena sitä, ettei talon tyyliä muuteta. Siksi uudet ikkunat muistuttavat ulkonäöltään vanhoja. Ne vain ovat toiminnallisesti ja teknisesti parempia. Jos talon tyylissä on korjaamista, periaatteistakin voi joustaa ja kohentaa koko talon ilmettä samalla, kun ryhtyy ikkunaremonttiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos säilyttää talon tyylin ja julkisivun ennallaan, ikkunaremonttiin liittyvä byrokratia on vähäisempää. Lupakäytäntö vaihtelee kunnittain, ja tarvittavat luvat kannattaakin varmistaa etukäteen rakennusvalvontaviranomaisilta.

Edullisemmalla pääsee, jos valitsee uudet ikkunat niin, että ne mahtuvat olemassa oleviin ikkuna-aukkoihin ja ikkunoiden jaotus säilyy samana. Muutokset ovat mahdollisia, mutta ne nostavat remontin hintaa.

Pyydä edustaja käymään. Ikkunaremontti on helpointa aloittaa kutsumalla ikkunavalmistajan edustaja paikalle. Ammattitaitoinen edustaja osaa valita taloon sopivat ja asiakkaiden toivomukset täyttävät ikkunat. Edustaja haluaakin kuulla, mitä ongelmia remontilla halutaan ratkaista ja mitä uusilta ikkunoilta odotetaan.

Asukkaiden tarpeiden ja toivomusten kartoittamisen jälkeen edustaja ottaa mitat: ikkuna-aukkojen leveyden ja korkeuden sekä karmisyvyyden. Suunnitelman ja tarjouksen tekemistä varten tarvitaan tiedot myös muun muassa väritoivomuksista ja siitä, mitä lisätarvikkeita tilataan.

Jos taitoa on, ikkunat voi asentaa itse myyjän antamien ohjeiden mukaan. Ikkunavalmistajat kuitenkin suosittelevat ostamaan asennuksen ikkunoiden mukana. Huonosti tehty asennus voi pilata remontin. Asennus on osattava tehdä oikein, jotta esimerkiksi energiansäästötavoitteet saavutettaisiin. Ikkunan on oltava oikeassa kohdassa seinärakenteessa ja säätöjen ja eristysten on oltava kohdallaan. Jos haluat olla varma tilattavan työn laadusta, kysy onko myyjällä esittää asennustyöstä sertifikaattia.

Asennuksen hinta riippuu työmäärästä. Mitä enemmän ja mitä erikoisempia ikkunoita, sitä vaikeampi ja kalliimpi työ. Mutta jos talossa on esimerkiksi kymmenkunta perusikkunaa, jotka vaihdetaan uusiin, asennuksen hinta asettuu ikkunamyyjien arvioiden mukaan 1 500–2 500 euron välille.

Jos asiakkaalla ei ole käyttöä vanhoille ikkunoille, ikkunamyyjä voi viedä myös vanhat ikkunat kierrätykseen maksua vastaan. Summa on suurin piirtein samansuuruinen kuin rahdista perittävä maksu.

 

Domus Ikkunoiden valoikkunaPihla Hybridi-ikkuna
Valoikkuna on myös sisustuselementti. Yläkarmiin on upotettu UV-suojattu, vesitiivis led-valonauha. Kaukosäätimellä voi sytyttää valot useampaan ikkunaan yhtä aikaa. Karmisyvyyden on oltava vähintään 170 mm. Domus Ikkunoiden valoikkunat maksavat noin 200 eurosta ylöspäin.Nelilasisen matalaenergiaikkunan ulkopuite on komposiittia, joka eristää lämpöä monin verroin paremmin kuin alumiini. Pihla Hybridin energialuokka on A ja U-arvo 0,76 tai pienempi lasivalinnasta riippuen. Hinta ilman lisävarusteita alkaen noin 200 euroa.

Remontti ei häiritse asumista. Ikkunat voi vaihtaa talvellakin. Aivan kovimmilla pakkasilla asennuksia ei voida tehdä, sillä uretaanivaahdon pakkasraja on –18 astetta. Valmistajilla on usein hiljaisempaa talvella, joten ikkunat voi saada nopeammin ja ehkä jopa edullisemmin kuin kesällä. Ikkunoiden toimitusajat ovat muutamia viikkoja. Asiakas saa tilatessaan tietää tarkan asennuspäivän.

Asennus sujuu ammattilaisilta nopeasti. Asukkaat saavat asua talossa normaalisti, sillä asentajat saavat yhden työpäivän aikana vaihdettua jo monta ikkunaa. Esimerkkitalomme kymmenen ikkunan urakka valmistuisi myyjien mukaan kahdessa päivässä.

Asennustyö etenee huone kerrallaan. Asiakkaan pitää ottaa huoneesta pois matot ja verhot ja varata metrin verran työskentelytilaa ikkunan eteen. Asentajat huolehtivat muusta, ja urakkaan sisältyy myös jälkien siivous. Jos asiakas sopii erikseen, asentajat voivat jopa pestä ikkunat ja ripustaa verhotkin paikoilleen.

Ikkunaremontille on vaikea antaa hintahaarukkaa, sillä lopulliseen summaan vaikuttaa monta asiaa: ikkunan ominaisuudet, lisätarvikkeet, ikkunoiden määrä ja koko, remontoitavan talon erityispiirteet, ikkunaremontin ajankohta.

Kymmenen ikkunan esimerkkitalomme ikkunaremontti voisi tulla ikkunavalmistajien arvioiden mukaan maksamaan noin 7 000–12 000 euroa. Hintaan on laskettu mukaan mm. sälekaihtimet ja ikkunoiden asennustyö.

Muista korvausilma! Kun vanhaa taloa tiivistetään, on muistettava huolehtia siitä, että taloon virtaa remontin jälkeenkin riittävästi raikasta korvausilmaa. Ikkunavalmistajat ovat kehittäneet painovoimaisen ilmanvaihdon taloihin omat tuotteet, tuloilmaikkunat, joissa sisään tuleva ilma voi esimerkiksi lämmetä lähemmäs huonelämpötilaa ikkunoiden välitilassa.

Katso tästä kuinka tiivistät ikkunat >

Yhteystietoja

Domus Ikkunat, 0207 100 200, www.domus.fi
Fenestra Oy, 010 525 4000, www.fenestra.fi
H-ikkuna Oy, 0400 535 311, www.h-ikkuna.fi
Lammin Ikkuna Oy, 010 8411 700, www.lammin.fi
Pihla, Pihlavan Ikkuna Oy, 020 7665 700, www.pihla.fi
Skaala Ikkunat ja Ovet Oy, (06) 482 2000, www.skaala.fi
Tiivi Ikkunat, 020 7690 111, www.tiivi.fi