Uusi katto vanhan tilalle

Talo
Valmis
Kun ensimmäiset vesipisarat tippuvat talon sisälle, on kattoremonttia siirretty liian pitkälle. Espoolainen pariskunta halusi varmistaa, että heidän kohdallaan ei pääse näin käymään. Oli aika tilata uusi teräskatto.
Valmis katto näyttää kauempaa aidolta tiilikatolta.

Uusi katto vanhan tilalle

Kun ensimmäiset vesipisarat tippuvat talon sisälle, on kattoremonttia siirretty liian pitkälle. Espoolainen pariskunta halusi varmistaa, että heidän kohdallaan ei pääse näin käymään. Oli aika tilata uusi teräskatto.

 

Omakotitalon alkuperäinen betonitiilikatto oli palvellut hienosti lähes kolme vuosikymmentä. Vuosien saatossa ilmansaasteet ja talven paukkupakkaset olivat kuitenkin kurittaneet kattoa ja talon asukkaat olivat havainneet katossa rapautumisen merkkejä. Haljenneiden kattotiilien tilalle oli jouduttu vaihtamaan uusia.

Ongelmia asukkaille aiheutti myös talon yläkerran kattolyhty, joka oli aikoinaan tehty hieman erikoisesti: jiiristä valuva sadevesi ohjautui aluskatteen alla olevaan kouruun, joka johti edelleen ränniin. Tämä aiheutti syksyisin tukkeumia ja rännin puhdistaminen lehdistä oli työlästä. Puhdistaessa kattotiilet jouduttiin joka kerta irroittamaan kourun kohdalta. Myös tämä ”ongelma” edesauttoi päätöstä uusia koko katto.

Terästä pintaan

Kattoremontin myötä asukkaat päättivät vaihtaa alkuperäisen tiilikaton tilalle teräskatteen. Päätökseen vaikutti teräskatteen edullisempi hinta verrattuna tiileen. Kolmen urakkatarjouksen joukosta pariskunta valitsi Ruukin katteen ja katteelle asennuspalvelun. Uuden katon asennusajankohdaksi sovittiin muutama viikko juhannuksen jälkeen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Purkamista ja rakenteiden tarkastamista

Asukkaiden pihalle toimitettiin hyvissä ajoin kattopellit ja muut tarvikkeet odottamaan uuden katon asennusta. Kesän aurinkoiset kelit takasivat, että remontti voitiin aloittaa sovitun aikataulun mukaisesti.

Ensimmäiseksi purettiin alkuperäinen tiilikatto. Nosturi helpotti katolla työskentelyä ja sen avulla vanhat tiilet siirrettiin vauhdikkaasti siirtolavalle. Tämän jälkeen katon rakenteet tarkistettiin kosteusvaurioiden varalta. Asukkaiden ja remonttiporukan onneksi rakenteet olivat säilyneet hyväkuntoisina ja uuden katon metalliset nostopalat voitiin kiinnittää suoraan vanhoihin rakenteisiin. Palojen päälle asennettiin uudet pystyruoteet. Samalla korjattiin katon pienet vinoumat ja varmistettiin, että eristyksen ja aluskatteen välillä olisi riittävä ilmanvaihto. Päätyjen ja räystäiden tummanruskeat laudat vaihdettiin uusiin. Lopuksi katto sai suojakseen uuden aluskatteen, joka suojaisi mahdolliset vesikaton vuotojen aiheuttamat vahingot.

Uusi katto paikalleen

Aluskatteen päälle asennettiin metalliset poikkirimat, joihin teräksinen vesikate lopuksi ruuvattiin kiinni.

Vesikatteeksi valittiin tumman ruskeaa tiilikattoa jäljittelevä Ruukin Tiilikainen, joka kauempaa katsottuna näyttää lähes aidolta tiilikatolta. Pienen kaltevuuden vuoksi kuistin päälle asennettiin Ruukin Classic-profiilia, joka sen sijaan muistuttaa vanhaa saumakattoa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kallis mutta kannattava investointi

Kattoremontti on aina kallis investointi. Tästä syystä remontin huolellinen suunnittelu ja valmistelu on tärkeää. Kun kaikki on kunnossa, ammattilaiset voivat aloittaa työnsä ajallaan ja katon vaihtotyö sujuu nopeasti ja turvallisesti.

Uusi teräskatto lisää merkittävästi 30-vuotiaan talon asumisviihtyvyyttä ja ennen kaikkea jatkaa talon elinkaarta. Asukkaat luulivat, että remontti tulisi kestämään ja kestämään, mutta homma hoituikin vain kahdessa päivässä.

Teksti: Kari Lilja, kuvat: toimitus

MAINOS
MAINOS LOPPUU