Uusi televisio ostoslistalla – mitä pitää tietää?

SisustusTalo

Jos olohuoneeseesi on tarkoitus hankkia uusi televisio, ruudun koon lisäksi telkkarikaupoilla katseet suunnataan hyvään kuvanlaatuun. Mitä tarkoittavat termit OLED, Full HD ja 4K? Mistä kannattaa maksaa ja mistä ei? Lue asiantuntijan vinkit!

↑ LG OLED B8V -sarja.

Uusi televisio tarkoittaa useimmiten entistä suurempaa ruutua ja parempaa kuvanlaatua. Omakotitaloissa on yleensä iso olohuone, johon kannattaa valita vähintään 55-tuumainen televisio.

– Ei 65-tuumainenkaan ole huono vaihtoehto, Verkkokauppa.comin tuotepäällikkö Petra Ruuska kertoo ja ohjeistaa: – Jos television koko kuvan voi nähdä tarkkana yksittäistä pikseliä erottamatta, katseluetäisyys on sopiva. Uusien 4K-televisioiden hyvä puoli on, että niitä voi katsoa lähempää kuin Full HD -televisiota. Suositteluetäisyydet 4K-resoluutioiselle televisiolle ovat keskimäärin 1,5–2 metriä 55-tuumaiselle ja 1,7–2,5 metriä 65-tuumaiselle.

Mitä enemmän televisiossa on pikseleitä, sitä lähempää sitä voi katsoa. Tutun Full HD -tarkkuuden tilalle on tullut 4K-tarkkuus, jossa kuvapikseleiden määrä on noin nelinkertainen vanhaan Full HD -tekniikkaan verrattuna.

– Nykypäivänä kannattaa ehdottomasti ostaa 4K Ultra HD -resoluutioinen televisio, koska hintaero ei 4K:n ja Full HD:n välillä ole suuren suuri. Vaikka katsoisikin vain TV-lähetyksiä, joiden korkein tarkkuus teräväpiirtokanavilla on Full HD, niin 4K-resoluutioinen televisio skaalaa senkin TV-kuvan näyttämään entistä paremmalta, Ruuska toteaa.

Television valaisutekniikka – LED vai OLED?

LED ja OLED liittyvät television valaisutekniikkaan. Hyvän valovoiman ja värimäärän ansiosta television kuva on hyvä, vaikka huone olisi valoisa. Jokainen OLED-paneelin pikseli on itsevalaiseva, ja pikselit hallitsevat kirkkauttaan yksitellen taaten paremman kontrastin ja tarkemmat värisävyt kuin perinteisessä LED-taustavalaistussa TV:ssä. OLED-televisiossa ei ole tarvetta erilliselle taustavalaisulle, joten sen ansiosta OLED-televisiot voivat olla äärimmäisen ohuita.

– Mitä suurempi televisio on, sitä enemmän kannattaa panostaa sen kuvanlaatuun. Voit saada hyvällä kuvanlaadulla ja monipuolisilla ominaisuuksilla varustetun 55-tuumaisen television alkaen noin 800–900 eurolla. Parasta kuvanlaatua tarjoavan 65-tuumaisen OLED-television hinnat lähtevät noin 2 300 eurosta ylöspäin, Ruuska sanoo.

LG:n lanseeraamia OLED-televisioita on nykyisin saatavana muiltakin valmistajilta. – Sonyn ja Philipsin OLED-televisioissa on Android TV -käyttöjärjestelmä, joka on todella älykäs ja monipuolinen. Philipsillä on myös ainoana valmistajana käytössä Ambilight-valonheijastus, jonka voi yhdistää Philips HUE -valaistusjärjestelmän kanssa, Ruuska kertoo.

Katso LG:n, Sonyn ja Philipsin OLED-tarjonta täältä.

Uusi televisio, Mitä suurempi televisio on, sitä enemmän kannattaa panostaa sen kuvanlaatuun.

Philipsin Ambilight-tekniikka heijastaa valoa television sivuilta takana olevalle seinälle. Älykkään LED-valaistuksen ansiosta valokehä seuraa ruudun tapahtumia reaaliajassa.

Älytelevision sovellusvalikoima on laaja

Nykyään tv-sarjoja ja elokuvia katsotaan paljon nettipalvelujen kautta. Älytelevisiossa yhdistyvät TV ja internet: älytelevisiolla voi katsoa muitakin kuin perinteisiä telkkarikanavia. Kannattaa siis tarkistaa, mitä sovelluksia televisiossa on.

– Sonyn ja Philipsin Android TV -malleista, LG:n webOS- ja Samsungin Tizen-älytelevisioista löytyvät käytännössä kaikki kotimaiset sovellukset eli YLE Areena, Ruutu ja Katsomo. Netflix ja YouTube ovat lähes vakiona kaikissa älytelevisioissa, ja useimmilla voi myös katsella niiden 4K-sisältöä.

Jos et ole varma, onko tietynmerkkisessä televisiossa jokin tietty sovellus, sen voi aina tarkistaa sovelluksen valmistajan (ei TV-valmistajan) kotisivuilta: esimerkiksi Katsomon sivuilta täällä ja Viaplayn sivuilta täällä.

Älä maksa turhasta, kun ostat uutta televisiota

Ennen ostopäätöstä on hyvä vertailla tuotteiden hintoja ja teknisiä tietoja. Ruuskan mukaan muutaman valmistajan tämän vuoden uutuudet, 7-sarjan televisiot, ovat käytännössä samanlaisilla ominaisuuksilla varustettu kuin viime vuoden 6-sarjalaiset.

– Voit siis saada hiukan vanhemman mallin samalla kuvanlaadulla mutta uutuusmallia edullisemmin. Ei myöskään kannata kiinnittää liikaa huomiota mallinimen tarkkaan muotoon. Samasta televisiosta voi olla käytännössä identtisiä malleja myynnissä, mutta toinen on toista kalliimpi. Verkkokauppa.comin myyjät eivät toimi provikkapalkalla, eikä meillä suositella asiakkaille kalleinta mallia, vaan parasta mahdollista vaihtoehtoa asiakkaan tarpeisiin.

Uusi televisio, Ennen uuden television ostopäätöstä on hyvä vertailla tuotteiden hintoja ja teknisiä tietoja.

Sony XF9005 -sarja.

Antenniverkon HD-lähetykset

Antenniverkon kaikki tv-kanavat siirtyvät keväällä 2020 HD-lähetykset mahdollistavaan tekniikkaan. Maksukanavat näkyvät jo nyt uudella tekniikalla. Jotta teräväpiirtokanavia voi katsoa, televisiossa pitää olla antenniverkon teräväpiirtolähetyksiä vastaanottava DVB-T2-viritin. Vastaanottimen lisäksi katolla pitää olla oikeanlainen antenni suunnattuna oikeaan suuntaan.

– Käytännössä DVB-T2-viritin on jo kaikissa nykyään myytävissä televisioissa, mutta toki asia kannattaa aina varmistaa. Useimmat teräväpiirtokanavat ovat maksukortin takana, ja silloin operaattorilta saatavan maksukortin kaveriksi pitää ostaa maksukortinlukija, Ruuska toteaa. Hyödyllistä tietoa aiheesta tarjoaa HDTV-opas ja Pientaloasujan asialla – antenniverkon HD-lähetykset -artikkeli.

Tutustu myös television osto-oppaaseen >.

Verkkokauppa.comilla on kattava televisiovalikoima, josta löydät kaikki mallit halvimmasta aina huippumalleihin asti suosituimmilta valmistajilta, kuten LG, Panasonic, Philips, Samsung ja Sony. Verkkokauppa.comista saat myös TV-tarvikkeet ja -oheislaitteet, kuten seinätelineet, antennit, Blu-ray-soittimet ja valmiit kotiteatterijärjestelmät

Uusi televisio Verkkokaupasta

Lue myös: Telkkari on nyt litteä – opas television hankintaan, Suuri televisio vaatii laadukkaan antennijärjestelmän, Älykoti: mukavuutta napin painalluksella!, Tee itse tasokas pöytä televisiolle, TV-tasoja moneen makuun ja Kuinka ostat digisovittimen?


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

4K 4K-televisio DVB-T2 HD HD-lähetykset OLED smart tv televisio television hankkiminen television ostaminen telkkari TV uusi televisio verkkokauppa Verkkokauppa.com älytelevisio

Julkaisuun liitetty yritys

https://www.verkkokauppa.com

Verkkokauppa.com on Suomen tunnetuin, vierailluin ja suurin verkossa toimiva suomalainen vähittäiskauppa, jonka tavoitteena on olla asiakkailleen todennäköisesti aina halvempi paikka tehdä ostoksia.

Verkkokauppa.com myy tietotekniikkaa, viihde-elektroniikkaa, lelu-, peli-, urheilu-, lemmikki- ja lastenhoitotuotteita sekä asennuspalveluita.

Lue lisää: Verkkokauppa.com