Älykäs lämminvesivaraaja mullistaa sähkömarkkinat

Lämmitys

Maailman ensimmäinen kysyntäohjattu lämminvesivaraaja mahdollistaa reaaliaikaisen kytkennän sähkömarkkinoihin.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Suomalaisyritykset There Corporation ja Kaukora lanseeraavat yhdessä Vaasan Sähkön kanssa uudenlaisen lämminvesivaraajan, Älyvaraajan. Mullistavaa uudessa tuotteessa on äly, joka mahdollistaa laitteen reaaliaikaisen kytkennän sähkömarkkinoihin. Älyvaraajan avulla voidaan tasapainottaa sähkön kulutusta valtakunnallisten kysyntäpiikkien tai sähkön ylitarjonnan aikana. Kysyntäpiikkien aikana sähkön hinta on korkeimmillaan, joten Älyvaraaja siirtää veden lämmittämisen edullisempaan ajankohtaan.  

Tulevaisuudessa tällaista kysyntäjoustoa tarvitaan yhä enemmän, kun ydin-, tuuli- ja aurinkovoiman käyttö lisääntyy ja sähkön tuotantoa on hankalampi säätää.

– Kysyntäjousto on yksi ratkaisu lisääntyvän säätövoiman tarpeeseen. Paljon on puhuttu kuluttajien osallistumisesta kysyntäjoustoon, mutta tähän asti se ei ole ollut teknisesti mahdollista, toteaa liiketoiminnan kehitysjohtaja Andy Lundström There Corporationista.

Suomen sähkölämmitteisissä omakotitaloissa on käytössä yli miljoona lämminvesivaraajaa, ja joka vuosi myydään 30 000 uutta laitetta. Jos edes osa näistä varaajista olisi älykkäitä, merkitsisi se huomattavaa mahdollisuutta säätää sähkön kysyntää.

Uuden lämminvesivaraajan valmistaa Kaukora. There Corporation puolestaan mahdollistaa kytkennän sähkömarkkinoihin ja vastaa laitteen digitaalisista palveluista. Kolmantena kumppanina on Vaasan Sähkö, joka tarjoaa Älyvaraajan ostajille kysyntäjouston sisältävän sähkömyyntisopimuksen.

Kysyntäjouston lisäksi älykäs lämminvesivaraaja tarjoaa käyttäjilleen paljon muitakin uusia etuja.

– Älyvaraaja opettaa käyttäjiä vähentämään lämpimän veden kulutusta. Käyttäjä muun muassa näkee kännykästään moneenko suihkuun lämmin vesi vielä riittää ja pystyy säätämään lämmitystä etänä. Lisäksi Älyvaraajassa on itsediagnostiikka, eli laite ilmoittaa välittömästi mahdollisista ongelmatilanteista käyttäjälle, esittelee Kaukoran tekninen johtaja Rami Aaltonen.

Nyt lanseerattava Älyvaraaja on maailman ensimmäinen älykkäällä teknologialla varustettu lämminvesivaraaja. Tuote antaa esimakua siitä, mihin sähkömarkkinat ovat tulevaisuudessa kehittymässä.

– ­Digitalisaatio antaa sähkönmyyjälle mahdollisuuden tarjota asiakkaille täysin uudenlaisia palveluita. Haluamme kulkea tämän kehityksen eturintamassa, sanoo sähkökauppayksikön johtaja Olli Arola Vaasan Sähköstä.

Lisätietoja:

There Corporation

www.therecorporation.com

Vaasan energiakeskittymässä toimiva There Corporation on Suomen johtava kuluttajien energiahallintapalveluiden toimittaja. Yrityksen missiona on luoda uutta arvoa energiasta digitalisoimalla kuluttajien lämmitysjärjestelmiä. 

Kaukora Oy

www.kaukora.fi

Vuonna 1976 perustettu Kaukora on Suomen johtava lämminvesivaraajien valmistaja. Yhtiö on tähän mennessä valmistanut yhteensä 700 000 Jäspi-laitetta tehtaillaan Raisiossa ja Turussa. 

Vaasan Sähkö

www.vaasansahko.fi

Vaasan Sähkö on valtakunnallinen sähkö- ja lämpöenergiaa toimittava energiakonserni. Konsernissa työskentelee lähes 180 henkilöä ja liikevaihto vuonna 2015 oli n. 140 miljoonaa euroa. Yritys on Suomen suurimpia tuulisähkön tuottajia.

Lähde: Cision News, kuva: There Corporation

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

energiatehokas erergiatehokkuus lämminvesivaraaja sähkö sähkölämmitys


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: