Auringolla lämpiävä ulkosuihku sopii pihasaunan ja paljun kaveriksi sekä mökkirantaan

KylpyhuoneMökkiPiha

Pihasaunat, paljut ja porealtaat ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Niistä puuttuu usein peseytymismahdollisuus, joten suihkuun on lähdettävä sisätiloihin. Ruotsissa on jo yli kymmenen vuoden ajan asennettu uima-altaiden yhteyteen ulkosuihkuja, joiden veden lämmittää aurinko.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Viitasaarelainen Pisla tuo ekologiset ulkosuihkut nyt Suomeen. Uima-altaita on täällä vain harvoissa pihoissa, mutta ulkosuihkut sopivat yhtä hyvin mökkirantaan ja rantasaunan kulmalle. Kylmä vesi otetaan puutarhaletkusta, ja se lämpenee ilmaiseksi ulkosuihkun rakenteissa. Lämmintä vettä riittää mallista riippuen 10–20 minuutin suihkuun.

– Kesäisin ruotsalaisten pihoille ilmestyy ulkosuihkuja, joissa voi huuhdella itsensä uima-altaassa pulikoinnin jälkeen. Niitä on myyty jo yli kymmenen vuoden ajan, ja ne ovat vakiinnuttaneet paikkansa lahden toisella puolella. Suomalaiset ovat enemmän palju- ja mökkikansaa, mutta vastaava käyttötarve löytyy täältäkin, kertoo ulkosuihkuja maahantuovan Pisla Oy:n myyntijohtaja Jarkko Kaartinen.

Kesäkäyttöön tarkoitetuille ulkosuihkuille löytyy käyttöä erityisesti mökeillä, missä peseytymismahdollisuudet ovat rajalliset, sekä merenrantakohteissa, joissa suolainen merivesi on hyvä huuhtoa pois uimisen jälkeen. Ulkosuihkut sopivat myös pihasaunojen, uima-altaiden, paljujen ja ulkoporealtaiden kaveriksi.

Ulkosuihkun voi asentaa kahdella tavalla. Sen voi kiinnittää maahan kiilamaisen asennusankkurin avulla kuin aidanseipään. Jos maaperä on tasainen mutta kallioinen, ulkosuihkun voi ruuvata kiinni puiseen asennusalustaan, joka pitää samalla jalat puhtaina suihkutellessa. Siksi puuritilä kannattaa laittaa ulkosuihkun juurelle, vaikka asennus tehtäisiin kiilalla. Kun ulkosuihkun juureen kiinnittää puutarhaletkun, se on toimintakunnossa. Mutkattomaan asennukseen ei tarvita putkimiestä. Ulkosuihkusta tulevat vesimäärät ovat sen verran pieniä, että alle ei tarvitse välttämättä keruuallasta.

Lämmintä suihkuvettä aurinkovoimalla

– Suihkun varren sisällä on alumiinikennosto, joka varaa mustan muovipinnan keräämää lämpöä. Rakenne lämmittää ilmaiseksi puutarhaletkusta virtaavan kylmän veden. Ei tarvita pilvetöntä paistetta, jotta vesi lämpiäisi. Tärkeintä on, ettei suihkua asenneta varjoon. Kunnon porotuksessa vesi voi lämmetä suihkun sisällä jopa 60-asteiseksi, Kaartinen kuvailee.

Puutarhaletkusta suihkuun virtaa uutta vettä lämpenemään sitä mukaa kuin sitä käytetään. Näin lämmintä vettä on aina maksimaalinen määrä käytössä. Suihku ottaa letkusta myös kylmän veden tarpeen mukaan. Ulkosuihkun sekoittajassa on termostaatti, joten veden lämpötilaa voi säädellä portaattomasti.

Veden lämpenemiseen kuluva aika riippuu säästä ja suihkun koosta.  Ulkosuihkuja on kolmea eri mallia, joiden varren tilavuudet ovat 20, 35 ja 40 litraa. Lämmennyttä vettä riittää noin 10–20 minuutin suihkuun tilavuudesta riippuen. Keskimmäisessä Sunny 35 Split -ulkosuihkussa on yläsuihkun lisäksi jalkasuihku. Suurimmassa Sunny 40-1 -mallissa on myös jalkasuihku sekä suihku käsiletkun päässä. Ulkosuihkut valmistaa Pislan ruotsalainen tytäryhtiö Demerx.

– Syksyllä ulkosuihku siirretään varastoon odottaamaan uutta kesää, sillä se ei kestä pakkasta. Pakkanen voi rikkoa sekoittajan, joka säätelee veden lämpötilaa. Ulkosuihku on kiinni asennusankkurissa tai puualustassa vain parilla mutterilla, joten se on helppo irrottaa ja kevyt kantaa säilöön. Tyhjennysventtiilillä suihkun saa tyhjennettyä vedestä ennen varastointia, Kaartinen mainitsee.

Tuotetiedot:

 • Pisla Sunny 20 -ulkosuihku, hinta noin 169 €
  • Korkeus 225 cm, tilavuus 20 litraa (noin 10 minuutin lämpimään suihkuun)
 • Pisla Sunny 35 Split -ulkosuihku, hinta noin 259 €
  • Korkeus 225 cm, tilavuus 35 litraa (noin 18 minuutin lämpimään suihkuun)
 • Pisla Sunny 40-1 -ulkosuihku, hinta noin 299 €
  • Korkeus 225 cm, tilavuus 40 litraa (noin 20 minuutin lämpimään suihkuun)
 • Ulkosuihkun asennusankkuri, hinta noin 39 €
  • Kiilan korkeus 40 cm, kannan mitat 20 x 20 cm
 • Ulkosuihkun asennusalusta, kyllästetty puu, pituus 118 cm, leveys 77,5 cm, syvyys 6 cm

Jälleenmyynti:

Aluksi rautakaupat ja Pislan verkkokauppa

Lisätietoja:

Pisla Oy

puh. 010 843 2111

www.pisla.fi


Pisla Group Oy on vuonna 1976 perustettu yritys, jonka pääpaikka on Viitasaarella Suomessa. Pisla Group -konserniin kuuluvat tytäryritykset Opa Muurikka Oy Suomessa, Demerx Ab Ruotsissa, Vertex S.A. Puolassa, Vertex CZ s.r.o. Tsekin tasavallassa ja Pisla O.O.O. Venäjällä. Yhtiö työllistää noin 250 alan ammattilaista. Pisla palvelee rautakauppoja ja tavarataloja rakentamiseen ja sisustamiseen liittyvissä asioissa Suomessa, Skandinaviassa, Baltian maissa, Venäjällä, Puolassa, Tsekissä, Slovakiassa ja Saksassa. Yhtiöllä on omaa tuotantoa Suomessa ja Puolassa.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

aurinko aurinkoenergia aurinkolämpö palju pihasuihku poreallas suihku ulkosuihku ulkosuihkut


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: