Hirsirakentaminen mullistuu suomalaisen innovaation ansiosta – uusi painumaton JÄTTIHIRSI-rakenne

Talo

Hirsirakentamisen edelläkävijä, kotimainen Salvos Finland Oy ja ainutlaatuisen hirsi-innovaation kehittäjä Pellopuu Oy tuovat yhdessä markkinoille JÄTTIHIRSI™-uutuustuotteen. Tuotteen avaintekijänä on ainutlaatuinen rakenne, jolle on haettu patenttia. Rakenteessa käytetään keskilamellina erikoiskuivattua liimapalkkia. Tämän, sekä erikoisprofiilin ja -kuivauksen, ansiosta JÄTTIHIRSI™ on markkinoiden painumattomin hirsiratkaisu.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Hirsirakentaminen mullistuu suomalaisen innovaation ansiosta. Perinteisesti hirsirakennuksiin on laskettu jo suunnitteluvaiheessa painumavara, joka on jätetty rakennuksen painumattomien osien, kuten ovien, ikkunoiden ja muiden rakennusosien yläpuolelle. Painumavaran vuoksi hirttä on ollut vaikeaa yhdistää painumattomiin rakennusmateriaaleihin, kuten kiveen, lasiin tai betoniin. Samasta syystä on tarvittu leveitä ikkunoiden ja ovien peitelistoja, joita nykyaikaisessa arkkitehtuurissa ja kaupunkirakentamisessa ei haluta tai voida usein käyttää. Painumattoman hirren kanssa tällaisia ei tarvita – hirsirakentamienn tulee siis muuttumaan.

Rakenteen painumattomuus tekee mahdolliseksi modernit, urbaaniin rakentamiseen soveltuvat arkkitehtoniset ratkaisut hirsirakentamisessa, kuten hirren yhdistämisen muihin materiaaleihin, mm. kiveen, lasiin ja betoniin, sekä pelkistetyt ja linjakkaat ikkunat ilman peitelistoja. Koska rakenne ei painu, myös talon nurkat voidaan tehdä tarkkarajaisiksi ja teräviksi ilman peitelistoja tai perinteisiä ristikkäisiä hirsinurkkia.

Hirsirakentaminen uudistuu

– Nyt olemme valmiit mullistamaan niin kansainväliset kuin kotimaankin markkinat uutuushirrellä, joka soveltuu niin omakoti- kuin julkisrakentamiseenkin. Olemme tätä silmällä pitäen investoineet Pellopuun kanssa yhteensä yli 10 miljoonaa euroa, kertoo Salvoksen toimitusjohtaja Joni Koskelo

– Puu- ja hirsirakentaminen on valtavassa nosteessa mm. ekologisuutensa ja hyvien sisäilmaominaisuuksiensa ansiosta. Suomessa tunnetaan hyvin hirsirakennusten asumismukavuus, kuten lämmön ja kosteuden tasauskyky. Puu pitää olla oikealta korkeudelta kerättyä, jotta se kestää suuret lämpötila- ja kosteusvaihtelut, jatkaa Koskelo.

Hirsirakentaminen

– Hirsimateriaalin hyödyntämiseen on nyt herätty myös suurkohteiden, kuten koulujen, hoivakotien ja hotellien rakentamisessa. Nopeasti nouseva JÄTTIHIRSI™ tarjoaa näihin täydellisen ratkaisun. Korkeimmalla 1080 millimetrin hirsielementillä rakentaa yksikerroksisen omakotitalon jo kolmella hirsikerralla. Perinteisellä 260 mm korkealla hirsiprofiililla reilun kolmen metrin korkeudessa hirsikertoja olisi jo 12. Hirsi-innovaatiomme tarkoittaa siis neljä kertaa vähemmän nostoja, saumoja ja työaikaa, kertoo Pellopuun toimitusjohtaja Mikko Mannila.

– Uusiutuvana luonnonvarana puu on resurssitehokas sekä ihmis- ja luontoystävällinen rakennusmateriaali. Vastuullisesti hoidetut talousmetsät toimivat hiilinieluina ja hiili säilyy puurakenteessa sitoutuneena myös kaatamisen jälkeen, Joni Koskelo muistuttaa. 

– Pellopuun käyttämä puu tulee pohjoismaisista talousmetsistä ja on ekologisesti ja sosiaalisesti vastuullisesti tuotettua, mistä osoituksena tuotteissamme on PEFC-merkintä, kertoo Mikko Mannila.

JÄTTIHIRSI™-rakenteiden projekti- sekä kuluttajamyynnistä vastaa Salvos Finland Oy ja niiden valmistuksesta Pellopuu Oy. Painumaton JÄTTIHIRSI™ on merkittävästi korkeampi kuin perinteinen hirsi: leveydeltään 150, 200, 250 tai 300 millimetriä ja korkeudeltaan 360, 720 tai 1080 millimetriä. Koska hirsi on korkeampaa, myös rakennukseen tulee merkittävästi vähemmän hirsikertoja. Lue lisää JÄTTIHIRSI™-rakenteesta: painumatonhirsi.fi.

Salvos Finland Oy, salvos.fi – Pellopuu Oy, pellopuu.fi

Salvos Finland Oy on vakavarainen hirsisiä rakennuksia suunnitteleva, valmistava ja myyvä perheyritys, jonka tehdas ja pääkonttori sijaitsevat Pyhännällä Pohjois-Pohjanmaalla. Vuonna 2010 perustetun yhtiön liikevaihto vuonna 2019 oli 11,2 miljoonaa euroa. Yhtiö työllistää lähes 100 suunnittelun, tuotannon ja myynnin ammattilaista. 

Pellopuu Oy on napapiirin pohjoispuolella Pellossa sijaitseva vakavarainen perheyritys ja nykyaikainen puunjalostustehdas, joka kehittää kansainvälisesti merkittäviä hirsi-innovaatioita, kuten JÄTTIHIRSI™. Yhtiön perinteet juontavat vuoteen 1900, jolloin tontilla aloitettiin sahatoiminta. Nykyinen yhtiö merkittiin kaupparekisteriin vuonna 1952. Yhtiö on vuosikymmenten saatossa toimittanut hirsirakenteita ja hirsitalopaketteja tuhansiin kohteisiin kotimaassa sekä eri puolille Eurooppaa.

Lue myös: Saaristomökin viihtyisä terassi, ”Terassi on korvannut meillä olohuoneen”, Antaa auringon paistaa – tee itsellesi terassi, Lasiterassi on talon tyylikäs lisä, Terassin laajennus – poreisiin vaikka joka päivä, Terassin rakentaminen TEPE-terassiperustuskivillä, Terassin rakentaminen kierrätysmuoviprofiilista, Huolellinen pihasuunnittelu helpottaa pihan kunnostusta ja Huoliteltu piha parantaa yleistä viihtyvyyttä

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

hirsi hirsihuvila hirsimökki hirsirakenne hirsirakennus hirsirakentaminen hirsirunko hirsitalo hirsitalopaketti Pellopuu Salvos


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: