MAINOS

Katon puhdistus onnistuu pakkasten tuloon asti

Talo

Katon puhdistus pidentää katon elinkaarta. Sammal- ja jäkäläkasvustot kannattaa puhdistaa pois katolta ennen pakkasia, sillä lämpötilavaihtelut aiheuttavat pakkasrapautumista, kun kasvustoihin kerääntynyt vesi laajenee jäätyessään.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Katolla kasvavat sammaleet ja jäkälät voivat aiheuttaa vaurioita talven tullessa, sillä katon pinnan läpi tunkeutuneet kasvustot imevät itseensä vettä. Yöpakkasten alkaminen pahentaa tilannetta. Nopeat lämpötilavaihtelut aiheuttavat pakkasrapautumista, kun kasvustoihin kerääntynyt vesi laajenee jäätyessään. Katon elinkaarta voi pidentää puhdistamalla kasvustot pois katolta ennen pakkasia. Sokevan ekologinen BioComb Puhdas Katto -liuos poistaa kasvustot ja ehkäisee uusien syntymistä. Aine ruiskutetaan katolle matalapaineruiskulla, ja sade huuhtoo lian ja kasvustot ajallaan pois. Edullisen puhdistuskäsittelyn voi tehdä itse parissa tunnissa. Riittää kun lämpötila on käsittelyn tekohetkellä plussan puolella.

– Katolla kasvavista sammaleista ja jäkälistä ei ole vain esteettistä haittaa, vaan ne voivat heikentää katon kuntoa. Kasvustot tunkeutuvat kattomateriaalin pinnasta läpi ja imevät itseensä vettä. Rapautunut kattotiili saattaa imeä itseensä jopa pari sataa grammaa vettä. Kun pakkaset tulevat ja vesi laajenee, katto voi pahimmillaan vaurioitua niin, että kosteus pääsee rakenteisiin asti, huomauttaa Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä.

Yleisimmät kattojen pintamateriaalit tiili, huopa ja mineriitti ovat kaikki rakenteeltaan huokoisia. Siksi kattoa ei kannata puhdistaa painepesurilla. Paineen voimasta pinta voi huokoistua lisää, haljeta tai säröillä. Myös kova mekaaninen puhdistus voi rikkoa katon pintaa. Tällöin katolle kertyy likaa, epäpuhtauksia ja jopa vettä, joka imeytyy rapautuneeseen materiaaliin. Mikrobikasvustoakin ilmestyy entistä terhakkaammin katon rikkoutuneeseen pintaan.

Levityksen jälkeen sade hoitaa loput

Katolle ilmestyneet sammaleet, jäkälät ja levät voi tuhota myrkyttömällä BioComb Puhdas Katto -liuoksella. Puhdistus ja suojaaminen lisäävät katon elinikää merkittävästi, mutta itse puhdistuskäsittely vie vain muutamia tunteja. Laimennettu liuos levitetään matalapaineruiskulla irtoroskista harjatulle katolle, ja luonto hoitaa loput. Liuos tappaa mikrobikasvustot kahdessa tunnissa, ja irtoavat ainekset häviävät katolta sateen ja tuulen mukana omia aikojaan. Huuhtoutuva aines on myrkytöntä, eikä se vahingoita istutuksia tai nurmikkoa.

Kuolleen kasvuston voi huuhdella pois jo seuraavana päivänä, mutta pitkäkestoisemman suojan saa, kun aineen jättää rakenteisiin. Lopullinen puhdistuminen voi kestää jopa kaksi vuotta yhden käsittelyn jälkeen. Vaikuttava aine on N-alkylbensyldimetylammoniumkloridi, jonka ansiosta liuos sisältää lahonsuoja-aineen. BioComb Puhdas Katto sopii tiili-, mineriitti-, huopa- ja peltikattojen puhdistamiseen ja antaa pitkäaikaista suojaa sammaleita, jäkäliä ja levää vastaan. Eloksoitu alumiini voi muuttua aineen vaikutuksesta läikikkääksi, joten sille käsittelyä ei suositella. Jos kasvustoa on paljon, katto voi vaatia myöhemmin vielä toisen puhdistuskäsittelyn.

– BioCombilla kattoa voi puhdistaa niin kauan kuin lämpötila on plussan puolella. Tärkeää on, että kasvusto on kuivaa, kun työhön ryhdytään. Näin BioComb pääsee tuhoamaan kasvuston tehokkaasti. Siksi puhdistusta ei kannata aloittaa märällä kelillä tai sateen uhatessa. Päivän kuiva aika ennen käsittelyä ja muutama tunti sen jälkeen riittää, Kärppä neuvoo.

kattotiilet_ennen_ja_jalkeen_kasittelyn

Kattotiilet ennen ja jälkeen käsittelyn.

Edullinen puhdistuskäsittely säästää pitkän pennin

Suositusta liuoksesta tuotiin kesällä myyntiin uusi, entistä vahvempi versio BioComb Puhdas Katto Extra Strong. Neljän litran pakkaus on aiempaa pienempi, mutta se riittää jopa 150 neliön puhdistuskäsittelyyn. Laimennussuhde on 1 osa BioCombia, 5 osaa vettä. Aiempaan verrattuna tiiviste on vahvempaa ja riittoisampaa, joten katon käsittely onnistuu nyt vähemmällä puhdistusaineen kantamisella.

Katon puhdistuskäsittely kannattaa myös taloudellisesti. Kun pientalon katon puhdistaa itse, voi ennaltaehkäistä remontin tarvetta ja säästää tuhansia euroja. Keskikokoisen omakotitalon katon eli 200 neliön puhdistus BioCombilla maksaa välineineen noin 200 euroa. Puhdistus kannattaa yleensä tehdä 4–5 vuoden välein, joissain kohteissa voi riittää uusintakäsittely jopa 10 vuoden välein.

– Vanhoja kattoja varsinkin kannattaa puhdistaa BioCombilla, sillä huokoinen pinta imee itseensä enemmän suojausainetta, joka ehkäisee tehokkaasti uuden kasvuston syntymistä, Kärppä vinkkaa.

biocomb_puhdas_katto_extra_strong_tuotepakkaus_4l

BioComb Puhdas Katto Extra Strong, 4 litran tiivistepakkaus 49,90 €

Lue lisää: www.sokeva.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.