MAINOS

Lehtokotilo on kiusallinen riesa puutarhassa – Kotilovahti pitää kotilot kurissa

Piha

Lehtokotilot ovat viheliäinen riesa puutarhassa. Kotilot viihtyvät eteläisessä Suomessa, mutta viime vuosina tämä haittalaji on levinnyt yhä pohjoisempiin osiin maatamme. Uusi Kotilovahti on aitaratkaisu, joka estää tehokkaasti lehtokotiloiden pääsyn kasvimaalle, muille pihan istutuksille tai koko tontille.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kotipuutarhuria kiusaavat kotilot ilmestyvät pihapiiriin usein jo keväällä. Laji vahingoittaa ja tuhoaa kasveja sekä likaa limalla pihapiirin hyötykasveja. Kotilot viihtyvät hyvin pihojen lehtikasoissa ja komposteissa, ja rehevät ja hoitamattomat alueet suorastaan kutsuvat kotiloita puoleensa. Oman piha-alueen huolellinenkaan siistiminen ei riitä silloin, jos sinne tulee jatkuvasti lisää kotiloita ulkopuolelta.

Kotiloiden torjunta

Satunnainen kotilohavainto voi yllättävänkin nopeasti muuttua koko pihan valloittaneeksi ongelmaksi. Kotiloiden torjunta on siis syytä aloittaa ajoissa, jotta pihamaan kasvit ja yleinen viihtyvyys eivät suotta kärsi. Limaiseen ongelmaan on tarjolla lukuisia eri kotikonsteja, joista poiminta on varmin mutta myös työläin.

Oleellisinta kotiloiden torjunnassa on estää niiden pääsy oman tontin rajojen sisäpuolelle. Kotilovahti on suunniteltu juuri tätä tarkoitusta varten. Kotilovahti torjuu lehtokotiloiden lisäksi myös muita kotilo- ja etanalajeja.

Uusi Kotilovahti turvaa istutukset

Kotilovahti on aitaratkaisu, joka estää tehokkaasti lehtokotiloiden pääsyn kasvimaalle, muille pihan istutuksille tai koko tontille.

Alue, johon kotiloiden pääsy halutaan estää, rajataan aitanauhalla. Aitaan johdetaan sähkövirta paristoilla tai akulla toimivasta virtalähteestä. Kun kotilo koskettaa johtimia, saa se sähköiskun ja putoaa maahan. Tämä estää tehokkaasti kotiloiden pääsyn rajatulle alueelle.

Aitanauhan asentamisessa on kaksi vaihtoehtoa: se voidaan asentaa joko kiinteästi lautarungolle tai vaihtoehtoisesti lasikuitukeppien ja kiinnikkeiden varaan.

Lautarungolle asennettu aita on tukeva ja käytännössä huoltovapaa, kun aita saa olla pysyvästi paikallaan.

Lasikuitukeppien varaan asennettu aita puolestaan on helppo purkaa, mikäli se esimerkiksi talven lumitöiden vuoksi on tarpeen.

Aidan protomalleja on ollut koekäytössä Pirkanmaalla useiden vuosien ajan. Ne ovat tonteilla, joissa rajan takana on rehevä, hoitamaton alue, missä kotiloita on paljon. Aitaaminen on käytännössä lopettanut lehtikotilo-ongelman kohteista kokonaan. 

Selkeät ohjeet, turvallinen käyttää

Kotilovahti-aitanauhan asentaminen on tehty mahdollisimman helpoksi. Tuotteen mukana toimitetaan havainnollistavat asentamis- ja käyttöohjeet, joiden avulla käyttöönotto sujuu helposti ja turvallisesti. 

Lehtokotiloiden torjuntaan käytettävä virtalähde on kotitalouskäyttöön suunniteltu pienitehoinen sähköpaimen, joka on tarkoitettu pääasiassa lemmikkieläinten aitauksiin. Sähköisku pysäyttää kotilon, mutta ei tapa sitä.

Pitkiin aitauksiin, esimerkiksi ammattikäytössä, on mahdollista käyttää myös verkkovirralla toimivaa paimenyksikköä.

Sähköpaimenen asentamista ja käyttöä koskevat turvallisuusohjeet ja -määräykset löytyvät sähköpaimenyksikön käyttöohjeista. Sähköaidan turvallinen käyttö edellyttää, että turvallisuusohjeita noudatetaan.

www.kotilovahti.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

etana etanatuho etanatuhot kotilo kotilovahti lehtokotilo