Metsien jättiläisistä veistetään massiivista hirsiseinää

MökkiTalo

Yli satavuotiaan puun jyhkeys pääsee esiin ainutlaatuisella tavalla, kun puu sahataan tyviosastaan jopa metrin korkeaksi hirreksi tai hirsipaneeliksi. Jättipelkoista rakennetaan massiivisia hirsirakennuksia, sisustustuotteita ja huonekaluja sataprosenttisesti käsityönä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

↑ Hirsien annetaan kuivua luonnollisesti noin vuoden ajan ennen jatkotyöstämistä.

– Ajatus jättiläispuiden sahaamisesta rakennuskäyttöön lähti siitä hullunkurisesta havainnosta, että suurimmat hakkuissa korjattavista puista eivät sovellu niiden koon vuoksi sahateollisuuden käyttöön vaan ne jäävät sahakentille makaamaan, kuhmolaisen Luottopuu Oy:n yrittäjä Mikko Mikkonen kertoo.

↑ Luottopuu Oy:n jättiläishirsituotteista vastaava Hannu Kurkinen kertoo, että hirren sisäpinnan voi jättää vannesahapinnalle, mutta yhtä hyvin sen voi hioa tai piiluttaa.

Yritys on hankkinut ylisuuria puita oman alueensa yksityismetsänomistajilta muun puunostotoiminnan ohessa noin kahden vuoden ajan. Metsien jättiläiset kaadetaan metsurityönä ja sahataan vannesahalla pelkkahirreksi, jonka vahvuus on 31 senttiä. Hirret ovat jopa 10-15 metrin mittaisia, mikä mahdollistaa pitkänkin yhtenäisen hirsiseinän rakentamisen ilman katkoja. Kookkaan materiaalin ansiosta keskimääräisen hirsihuvilan tasakertaan vaaditaan mallista riippuen vain noin kahdeksan hirsikertaa.

Hirsien annetaan kuivua luonnollisesti noin vuoden ajan ennen kuin niistä ryhdytään veistämään kehikkoa. Hirret työstetään jokaiseen kohteeseen käsityönä pelkkahirren yksilöllisiä muotoja kunnioittaen ja hyödyntäen. Hirren massiivisuuden vuoksi siitä valmistetut rakennukset eivät kaipaa enää lisäeristystä, vaan ovat ympärivuotisesti käytettäviä sellaisenaan. Materiaalina massiivinen luonnonpuu on hengittävää ja allergiavapaata, joten se täyttää korkeimmatkin laatuvaatimukset.

– Jättiläishirteen sisältyy monia ajankohtaisia arvoja, kuten paikallisuus, ekologisuus ja pieni hiilijalanjälki. Kaikki sahaamamme hirret ovat kainuulaista, Lähipuu-tuotemerkin alaista ja serfitioitua puuta. Sen ansiosta jokaisella hirrellä on oma jäljitettävä tarinansa, mistä ja kenen toimesta mikäkin niistä on kaadettu, Mikkonen sanoo.

Jopa satoja vuosia vanhat puut näyttävine läpileikkauksineen sopivat erinomaisesti muuhunkin kuin rakentamiseen. Luottopuu Oy valmistaa niistä kumppaniverkostonsa kanssa myös yksilöllisiä huonekaluja, lattialankkuja sekä katto- ja seinäpaneeleja. Muutamissa suomalaisissa saunoissa rentoudutaan myös jättilankuilla verhotussa löylyhuoneessa. Puun uniikkia ulkoasua voi vielä korostaa esimerkiksi piiluttamalla.

Yrityksen jättiläispuutuotteet ovat pääasiassa mäntyä ja kuusta, mutta muutkin puulajit ovat hyödynnettävissä. Mestaripuusepän käsissä esimerkiksi ikivanhan lehtikuusen sisältä löytyy upeita ja jäljittelemättömiä lankkupöytiä.

Lisätietoja:

Luottopuu Oy

www.luottopuu.fi

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

hirsi hirsimökki hirsipaneeli hirsiseinä hirsitalo Luottopuu


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: