MAINOS

Langaton älykoti tuo helppoa mukavuutta asumiseen

LämmitysTalo

Älykoti tukee energiansäästöä tarpeen mukaan -ajattelulla: sähköä, lämmitystä ja vettä kulutetaan vain sen verran kuin niitä tarvitaan. Nykyaikainen langaton tekniikka tuo älytoiminnot kotiin ilman suuria muutostöitä ja auttaa energiansäästössä ilman suuri ponnisteluja arjessa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Älykoti säätelee energiankulutusta silloinkin, kun käyttäjä ei muista tehdä oikeita valintoja, kuten sammuttaa laitteita tai pienentää lämmitystä asukkaiden ollessa pois kotoa.

Älykoti syntyy monella kätevällä keinolla. Kotiin on esimerkiksi mahdollista asentaa myös ikkunatunnistimet, jotka tuuletuksen aikana ohjaavat lämmitystä tai jäähdytystä ulkolämpötilan mukaan. Ovitunnistimet taas lisäävät turvallisuutta, sillä ovet eivät unohdu auki. Vesivuotosensori puolestaan reagoi veden ylivuotoihin, jolloin ne huomataan ennen valtavaa vesilaskua.

Langattomat älykotiratkaisut eivät edellytä puuttumista olemassa oleviin kaapelointeihin, joten ne on helppoja ja suhteellisen edullisia toteuttaa. Kun siis ryhdyt pohtimaan kotisi muuttamista älykkääksi, muista myös tutustua langattomiin vaihtoehtoihin. 

↑Älykoti on koti, jossa taloautomaatio hoitaa tärkeitä tehtäviä, kuten lämmityksen ja vedenkäytön säätelyä. Ihminen voi joskus unohtaa muuttaa säätöjä tarpeen mukaan, mutta automaatio ei. 

Pistorasian mittaus paljastaa laitteen sähkönkulutuksen

Tekniikan päivittäminen ei muuta kodin laitteiden ja toimintojen käyttötapaa. Kaikki kytkimet ja käyttöliittymät toimivat kuten ennenkin, joten älyratkaisut soveltuvat hyvin myös ikääntyneille, joiden arkea älykäs koti voi tehdä turvallisemmaksi sen lisäksi, että energiaa säästyy.

– Kaikkea voi nyt kontrolloida itse. Säätelyyn tai laitteiden ajastamiseen ei tarvita asiantuntijaa. Käytännössä sovelluksen käyttäminen on yhtä helppoa kuin herätyksen ajastaminen puhelimeen, kertoo älykotiratkaisuja tarjoavan Schneider Electricin myyntijohtaja Jouni Kekäläinen.

Mittauksella varustetun pistorasian avulla voidaan esimerkiksi seurata laitteen sähkönkulutusta ja huomata mahdolliset poikkeamat, ennen kuin sähkölaskussa tulee ikävä yllätys.

– Ikääntyvä jääkaappi syö huomattavasti enemmän sähköä eikä toimi yhtä tehokkaasti kuin uusi laite. Mittari pistorasiassa kertoo, kun on aika vaihtaa kodin laitteet turvallisempiin ja ekologisempiin vaihtoehtoihin, Kekäläinen neuvoo.

Älykoti tuo vedenkulutuksen säästöä paineensäätöventtiilillä

Lämmin vesi syö kodeissa eniten energiaa, joten veden kulutusta säätelemällä voi säästää euroja ja pienentää hiilijalanjälkeä merkittävästi.

Omaa vedenkulutusta on mahdollista pienentää ilman minkäänlaista automaatiota lyhentämällä suihkuaikaa: siirtyminen 15 minuutin suihkusta 5 minuutin suihkuun näkyy energiankulutuksessa.

– On myös hyvä kiinnittää huomiota myös vedenpaineen säätelyyn, huomauttaa Kekäläinen.

Veden paineeseen voi vaikuttaa hanavalinnoilla tai paineensäätöventtiilillä, joka huolehtii koko kiinteistön vedenpaineen sopivaksi.

Lähde: Schneider Electric

Lue lisää taloautomaation mahdollisuuksista ja hankinnasta.

Kuvat: Pexels.com

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energian säästö langaton taloautomaatio langaton älykoti langattomat älykotiratkaisut lämpimän veden säästö älykoti älykäs koti