MAINOS

Organowood puunsuoja-aine harmaannuttaa puun luonnollisesti ilman myrkkyjä

Piha

Oikealla pintakäsittelyllä uudenkin puupinnan voi vanhentaa kauniin helmenharmaaksi. Ruotsalaiset tiedemiehet ovat kehittäneet uuden, biomimetiikkaan perustuvan ympäristöystävällisen Organowood-puunsuoja-ainesarjan. Nestemäiset aineet edistävät puun harmaantumista tasaisesti vaaleanharmaan sävyiseksi sekä suojaavat sitä lialta, vedeltä ja laholta. Menetelmä jäljittelee puun luonnollista harmaantumista ja lootuksen lehtien vettä hylkiviä ominaisuuksia. Organowood-puunsuoja-aineiden uudet pakkaukset tulevat Suomessa myyntiin toukokuussa 2016.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ulkokäyttöön sopivilla Organowood-puunsuoja-aineilla voi käsitellä esimerkiksi terassilaudoituksia, aitoja, puutarhakalusteita, laitureita ja ulkovuorilaudoituksia. Sarjaan kuuluu kolme tuotetta: Puunsuoja 01 Palo- ja lahosuoja, Puunsuoja 02 Lika- ja vesisuoja sekä Puupesu 03. Tuotteet on kehitetty erityisesti havupuille ja painekyllästetylle puulle, mutta ne sopivat myös useille koville puulajeille.

Kaksivaiheinen käsittely tekee puusta kestävämpää, ehkäisee lahoa, antaa puulle palonsuojaominaisuuksia ja saa pinnan hylkimään voimakkaasti vettä. Vaikuttava ainesosa on pii, maankuoren toiseksi yleisin alkuaine.

– Organowoodin esikuvana on käytetty eebenpuita. Ne imevät juurillaan mineraaleja, jotka kivettävät puuta tehden siitä kovan ja kestävän. Organowoodissa samankaltaista fossiloitumista toteutetaan piiyhdisteiden avulla, jotka tarttuvat puun kuituihin ja muodostavat fyysisen suojan puun pinnalle, kertoo Sirpa Pitkänen Organowoodia maahantuovasta Sarbon Woodwise Oy:stä.

Ympäristöystävälliset aineet eivät sisällä haitallisia raskasmetalleja, biosideja tai liuottimia. Käsittelyn aikana silmät ja kädet kannattaa kuitenkin suojata emäksisyyden takia, ettei iho pääse kuivumaan.

unspecified-3

Kaksiosainen pintakäsittely jopa yhdessä päivässä

Ensimmäisenä Puunsuoja 01 -nestettä levitetään syysuuntaan puhtaalle ja pinnoittamattomalle tai puhtaaksi hiotulle puupinnalle. Puun on oltava kuivaa. Levittämiseen voi käyttää joko sivellintä tai telaa. Nestettä levitetään sen verran kuin puu jaksaa imeä. Tämän aineen vaikutuksesta puun sävy muuttuu hiljalleen tasaisen vaaleanharmaaksi. Muutosprosessi vaatii sekä auringonvaloa että ilmankosteutta vauhdittajakseen. Siksi muutoksen ottama aika riippuu sääoloista.

Kun ensimmäinen käsittely on kuivunut vähintään 6–10 tunnin ajan, pinnat käsitellään Puunsuoja 02 -nesteellä samalla tavoin kuin edellä. Tämä aine saa puun hylkimään vettä ja suojaa sitä likaantumiselta. Vesipisarat vierivät helmeillen pois käsittelyn ansiosta. Jos ensimmäisestä käsittelystä jää valkoista kirjavuutta puun pintaan, kyse on suolasaostumista, jotka voi harjata ensin pois nailon- tai teräsharjalla.

Vesipohjaiset Organowood Puunsuoja 01 ja 02 imeytyvät puun sisään ja jättävät pinnan hengittäväksi. Yksi litra riittää noin 8–10 neliömetrin kertakäsittelyyn. Puun kunto ja ikä vaikuttavat menekkiin. Vanhan tai kuivahtaneen puupinnan käsittely saattaa kuluttaa enemmän aineita, samoin uusi hienosahattu puu. Puukappaleet kannattaa käsitellä aina kaikilta sivuilta, myös leikkauspinnoista ja päädyistä.

Yleispesuun ja syväpuhdistukseen Puupesu

Puupintojen ylläpitoon ja puhdistukseen löytyy oma pesuaineensa. Organowood Puupesu 03 -tiiviste sopii puupintojen pesuun ulkona. Se kostuttaa puun pintaa, antaa sille lisäsuojaa ja pitää sen miellyttävän tuntuisena. Laimennettuun liuokseen sekoitetaan 1–2 desilitraa tiivistettä ja 5 litraa haaleaa vettä. Käytetyn tiivisteen määrä riippuu pintojen likaisuudesta. Vahvemmalla liuoksella pintoja voidaan syväpuhdistaa. Roskista ja pölystä puhtaaksi harjatut pinnat pestään liinalla tai mopilla. Painepesurin käyttöä ei suositella puupintojen puhdistukseen, sillä se voi rikkoa tai kuluttaa puupinnan tikkuiseksi. Lopuksi pinnat voi tarvittaessa huuhdella vedellä.

Organowood-puunsuoja-aineet tulevat Suomessa myyntiin uusissa pakkauksissa toukokuussa 2016. Niitä maahantuo Osmo Coloria edustava Sarbon Woodwise Oy.

unspecified-4

Tuotetiedot:

  • Organowood Puunsuoja 01 Palo- ja lahosuoja, pakkauskoot: 1 litra, hinta: 28,50 €; 5 litraa, hinta: 125 € ja 10 litraa, hinta: 237 €
  • Organowood Puunsuoja 02 Lika- ja vesisuoja, pakkauskoot: 1 litra, hinta: 29 €; 5 litraa, hinta: 118 € ja 10 litraa, hinta: 219 €
  • Organowood Puupesu 03, tiiviste, pakkauskoko 0,5 litraa, hinta: 29 €

Jälleenmyynti:

Hyvin varustetut puutavaraliikkeet ja rautakaupat

Lisätietoja:

Sarbon Woodwise Oy

puh. 019 264 4200

 

www.osmocolor.com

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.