Punkkipyydys vie punkit mennessään

MökkiPiha

PunkBuster-pyydyksen avulla vähennät merkittävästi kotipiiristäsi aktiivisten punkkien määrää. Punkkipyydys on turvallinen ympäristölle, ihmisille ja lemmikeille, koska torjunta-aineita ei tarvita.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Puutiainen eli punkki käy elämänsä aikana läpi kolme eri kehitysvaihetta: larvasta eli toukasta nymfiksi ja sen jälkeen aikuiseksi. Jokaisessa vaiheessa se tarvitsee veriaterian kehittyäkseen edelleen. Suomen ilmastossa kehitys vaiheesta toiseen kestää noin vuoden. Sokeat, veriannosta janoavat punkit haistavat lämmön, hiilidioksidin sekä liikkeen ja tarttuvat etujaloillaan ohikulkevaan eläimeen tai ihmiseen. Katso sivuston videolta, miten punkki tarttuu ihmiseen ja video, miten punkki poistetaan oikeaoppisesti. Punkkipyydyksen avulla vähennät riskiä sairastua punkin aiheuttamiin tauteihin. 

Vaarana taudit

Punkin välittämä aivotulehdus (TBE, puutiaisaivokuume, Kumlingen tauti) on pahimmillaan vakava sairaus. Aivotulehdukseen ei ole parantavaa hoitoa, mutta tartunnalta voi suojautua rokottamalla.

Borrelioosi eli Lymen tauti on toinen punkin levittämä sairaus. Borrelioosin aiheuttaa punkin levittämä bakteeri. Se on huomattavasti yleisempi kuin puutiaisaivotulehdus. Borrelioosia vastaan ei voi suojautua rokottamalla. Suomessa borreliabakteeria esiintyy keskimäärin 10 – 20 prosentilla punkeista, mutta joillakin alueilla jopa 50 prosentilla. Vuonna 2017 borrelioosia todettiin Suomessa 2 323 ihmisellä, aivotulehduksen sai 82 ihmistä.

Punkkipyydyksen avulla voidaan merkittävästi vähentää riskiä saada punkin puremasta aiheutuvia tauteja.

PunkBuster – punkkipyydys

PunkBuster-pyydys käsittää taskuilla varustetun puuvillakankaan noin 1000 x 1400 mm lyijypainoineen sekä teleskooppivarren vetonaruineen. Pyydyksen houkuttelevuutta on lisätty lisäämällä pyydykseen lämpöä ja hiilidioksidia. Näin kangas muistuttaa mahdollisimman paljon ohi kulkevaa eläintä tai ihmistä ja aktiivinen punkki on halukas tarttumaan etujaloillaan ohi vedettävään kankaaseen.

Lämpöä tuotetaan pyydykseen lämpötyynyillä. Kun lämpötyyny otetaan pois myyntipakkauksesta (muovista), lämpötyyny joutuu kosketuksiin ilman kanssa, minkä seurauksena pussin sisältö alkaa lämmetä.  

Maksimilämpötilan noin 40-50 astetta saavutetaan noin 15 minuutin kuluttua ja lämpötila kestää yhteensä noin 5 tuntia. Lämpötyyny on ”kertakäyttöinen”, mutta kun haluaa keskeyttää lämpötyynyn toiminnan, se laitetaan suljettuun muovipussiin, esimerkiksi toimituksen mukana tulevaan suljettavaan muovipussiin, jossa lämpötyyny ei saa ilmaa ja sen toiminta lakkaa. Kun tyyny otetaan taas pois muovipussista, toiminta jatkuu ja taas 15 minuutin kuluttua pussi on lämmin. Lämpötyynyille on pyydykseen ommeltu 3 taskua, joihin tyynyt 1-3 kpl on muovista otettuna asetettava eli ne eivät lämpene kunnolla avonaisessa tilassa.

Hiilidioksidia tuotetaan pyydykseen CO2-patruunalla eli hiilidioksidipatruunalla. Ihmisen ulos hengitettävässä ilmassa on noin 4 % hiilidioksidia, jonka punkit siis havaitsevat. Hiilidioksidi on ihmiselle mauton ja hajuton kaasu, joka on ilmaa raskaampaa kaasua ja se vapautuessaan painuu maan pinnalle.

Hiilidioksidipatruunaan (25 g) kierretään säätöventtiili. Patruuna venttiileineen asennetaan punkkipyydykseen mukana tulevalla kiinnikkeellä pyydyksen vetopäähän. Venttiiliä avataan vain hieman ja hiilidioksidia alkaa vapautua patruunasta ja venttiili suunnataan kankaan ja maaston väliin. 

Yksi 25 gramman CO2-patruuna kestää noin kaksi/kolme tuntia, kun kaasua vapautetaan hyvin pienellä säädöllä. Kaasun tulo suljetaan venttiilistä, kun pyydystä ei käytetä. Kun säiliö tyhjenee, tilalle vaihdetaan uusi säiliö.

Hiilidioksidi voidaan tuottaa myös kuivajäällä (-79°C astetta), joka on lähes 100 %:sta hiilidioksidia. Pieniä peukalon kokoisia kuivajääpaloja laitetaan pyydyksen taskuun. Kilosta kuivajäätä muodostuu noin 800 litraa kaasumaista hiilidioksidia ja kilo kuivajäätä haihtuu huoneenlämmössä noin 6-8 tunnissa. Kuivajäätä emme toimita. Lisätietoa kuivajäästä sekä myyntipisteistä täältä. Kuivajää maksaa noin 10 € / kg ja se myydään yleensä 2 kg erissä, oma Styrox-astia mukaan.

Pyydystä voi käyttää myös ilman lämpötyynyjä tai CO2-patruunoita tai kuivajäätä, mutta pyydyksen teho heikkenee.

Punkkipyydys

Punkkien pyydystäminen PunkBusterin avulla

Vedä pyydystä hiljaisella kävelyvauhdilla niissä paikoissa, joissa punkit viihtyvät ja punkit tarttuvat ohivedettävään kankaaseen. Kankaan alapäässä oleva lyijynauha pitää pyydyksen alapään maaston mukaisena. Oikea korkeus yläpään kankaalla maastosta on hiukan koholla, noin 10 cm, jotta pyydys kulkee tasaisesti ruohikon päällä. Säädettävän vetovarren avulla säädetään tätä yläpään korkeutta maasta. Tutkittava alue kannattaa käydä läpi siten, että kiertää alueen ensin esimerkiksi etelä/ pohjoinen suunnissa ja jatkaa tämän jälkeen vielä itä/länsi suunnassa, jolloin koko alue tulee hyvin haravoitua. Pyydys on aika ajoin käännettävä nurin, tutkittava ja poistettava saalis, samalla tarkistetaan, että CO2-säiliöstä tulee kaasua. Tuore maalariteippi on hyvä keruuväline eli otetaan pieni pala maalariteippiä ja tämä asetetaan punkin päälle, jolloin punkki tarttuu teippiin ja teipin voi vielä taittaa liimapuolet yhteen, jolloin punkki jää maalariteipin sisälle. Teipin palat on hyvä kerätä esimerkiksi pakasterasiaan ja kun pyydystys lopetetaan, poltetaan tai pakastetaan saatu saalis. Punkkeja on pyydyksessä enimmäkseen kankaan alapuolella, mutta myös yläpuoli on syytä tarkistaa.

Suojaa myös itsesi oikealla vaatetuksella

Suosittelemme, että pyydyksen vetäjä suojautuu kunnolla ja esimerkiksi hengittävä valkoinen kertakäyttöhaalari on mainio suojavaatetus saappaiden kanssa. Haalarista voi helposti tarkistaa pyynnin jälkeen siihen mahdollisesti tarttuneet punkit ja kerätä ne talteen.

Haalarin lahkeet voi vielä teipata esimerkiksi ilmastointiteipillä kiinni saappaisiin.

PunkBuster-pyydystä tulisi vetää muutaman kerran kesässä, koska punkit ovat eri aikoina aktiivisia, riippuen siitä, koska ovat edellisen veriannoksensa saaneet. Pyydyksellä ei saa koskaan koko aluetta punkeista vapaaksi eli mitä aktiivisemmin pyydystä käyttää, sitä vähemmän kotipiirissäsi on ihmisiin ja kotieläimiin tarttuvia punkkeja.

Pyydystä ei suositella käytettäväksi sateella tai jos nurmikko on kostea. Käyttämällä PunkBuster-pyydystä säännöllisesti ihmisellä ja hänen lemmikeillään on turvallisempi ympäristö liikkua niissä paikoissa, joissa pyydystä on käytetty. Punkkien kerääminen säännöllisesti voi johtaa alueen punkkipopulaation huomattavaan vähenemiseen. 

PunkBuster ei vastaa pyydyksen käyttäjälle mahdollisista punkin puremisesta aiheutuvista seuraamuksista.

PunkBuster-pyydykselle on jätetty patenttihakemus.

Lisätietoja:

Verkkokauppa www.PunkBuster.fi avataan 15.4.2018 yleisölle.

Lue myös: Punkki liikkuu syksylläkin, Viihtyisä koiranpeti tappaa punkit ja hyönteiset, Free-punkkikarkote suojaa tehokkaasti punkeilta, Haluatko nauttia raikkaasta kesäillasta ilman hyttysiä?, Houkuttele ansaan tai karkota – lue hyttysten torjunta -vinkit, Hyttysten torjunta onnistuu ilman myrkkyjä, Hyönteisten torjunta sisällä ja ulkona ja Hyönteiset edistävät puutarhan monimuotoisuutta

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

PunkBuster punkki punkkipyydys puutiainen puutiaisaivokuume puutiaispyydys


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: