Suomalainen Opa Muurikka -sähkösavustin 20-vuotta – juhlavuoden PRO-sähkösavustimessa portaaton lämmönsäätö ja tuplaritilät

KeittiöPiha

Savustaminen on perinteinen, jopa tuhansia vuosia vanha ruoanlaittotapa. Uusia tapoja savustaa kehitetään silti edelleen. Avotulen sijaan useimmat käyttävät nykyään sähkösavustinta. Alkuperäinen Muurikka-sähkösavustin kehitettiin Suomessa vuonna 1999 ja nyt se viettää 20-vuotisjuhlavuottaan. Reilu vuosi sitten Opa Muurikka toi markkinoille PRO-mallin, jonka lämpötilaa voi säätää 75–230 asteen välillä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Juhlavuoden kunniaksi julkistetaan suurempi Muurikka Sähkösavustin PRO 1200 W, jossa savustaminen onnistuu kahdessa tasossa. Portaaton lämmönsäätö mahdollistaa herkempienkin ruoka-aineiden kypsentämisen. Savustusta ei tarvitse rajoittaa kesään, vaan laitetta voi käyttää ympäri vuoden. Ilman savustuspuruja se toimii myös monipuolisena grillinä ja pihauunina.
Sähkösavustin on suomalainen keksintö. Sen tekniikan ja tutun, metallikuorisen sylinterimuodon kehitti 1990-luvun lopulla Opa Oy, joka on nykyään osa Opa Muurikka Oy:tä. Tuotekehittelyä ja valmistusta on jatkettu Suomessa vuodesta 1999 lähtien eli jo 20 vuoden ajan. Aluksi savustimia myytiin Opa-tuotemerkillä. Yritysten yhdistyttyä ulkoruoanlaittoon liittyvät välineet siirrettiin Muurikka-brändin alle, ja Opa-brändin alle jäivät sisällä tapahtuvaan ruoanlaittoon liittyvät tuotteet.

Savustusta portaattomalla lämmönsäädöllä

Heti käyttövalmiilla sähkösavustimella saa savun aromin ruokaan ilman tulta, nokea ja savua. Useimmat käyttävät sähkösavustinta kalan kypsentämiseen, mutta se sopii hyvin myös riistan, siipikarjan, punaisen lihan, kasvisten, äyriäisten tai vaikka juuston savustamiseen.

– Jotta Muurikka-sähkösavustin taipuisi monipuolisempaan ulkoruoanlaittoon, kehitimme uusiin PRO-malleihin portaattoman lämmönsäädön. Lämpötilaa voi säätää savustimen edessä olevasta kytkimestä kuin uunia: 1-asennossa lämpötila on 75–110 astetta, ja 2-asennossa 150 –185 astetta. 3-asennossa vastus on jatkuvasti päällä, ja lämpötila kohoaa 190–230 asteeseen. Runkoon on kiinnitetty lämpömittari, josta sisälämpötilaa voi seurata, kertoo Opa Muurikan myyntijohtaja Jyrki Sihvonen.

Kaksi ritilää – koko ruoka yhdellä savustuksella

Juhlavuoden kunniaksi julkaistaan uusi Muurikka Sähkösavustin PRO 1200 W -malli, joka tulee myyntiin maaliskuun alussa. Se on kooltaan ja teholtaan suurempi kuin loppuvuodesta 2017 markkinoille tullut PRO 1100 W -malli. Molemmissa PRO-malleissa lämpötilaa voi säätää portaattomasti. Takakanneessa on tuuletusventtiili, jonka kautta ylimääräinen kosteus pääsee ulos. Erona aiempaan ritilöitä on uudessa mallissa yhden sijaan kaksi, joten ruokaa voi savustaa kahdessa tasossa.

– Esimerkiksi kalan voi laittaa kypsymään alemmalle ritilälle ja lisukevihannekset ylemmälle ritilälle. Näin koko ruoka valmistuu yhdellä kertaa. Rasvapelti sijaitsee alemman ritilän alla, joten mehukkaammat savustettavat kannattaa sijoittaa alemmalle tasolle. Ritilät, rasvapellin ja purupellin voi pestä kätevästi astianpesukoneessa, Sihvonen mainitsee.

Vaihtelua erilaisilla puruilla – tai kypsennystä ilman puruja

Ruoan makua voi vaihdella käyttämällä erilaisia savustuspuruja. Perinteisen leppähakkeen sijaan voi kokeilla esimerkiksi kevään uutuuksia: Muurikka Savustuslastu Viskiä, Brandya tai Konjakkia. Lastut on valmistettu tammitynnyreistä, joissa on varastoitu väkeviä alkoholijuomia. Ne sopivat kaikenlaisten ruokien savustamiseen: lihat, vihannekset, kalat, pizzat ja jälkiruoat saavat niistä herkullista savun aromia.

– Savustuspurut voi liottaa märäksi ennen purupellille asettelua tai kostuttaa ne vasta, kun ne ovat pellillä. Niiden päälle asetellaan muutama sokeripala, jotka tuovat kauniin ruskean värin savustettavaan ruokaan, Sihvonen vinkkaa.

Sähkösavustimella voi laittaa ruokaa myös ilman puruja. Näin laitetta voi käyttää monipuolisena grillinä tai pihauunina. Savustin sopii ympärivuotiseen käyttöön.

– Käyttöä ei tarvitse rajoittaa vain kesään ja grillikauteen, vaan savustus onnistuu ympäri vuoden. On kuitenkin hyvä muistaa, että laitetta kannattaa säilyttää talvella aina lämpimässä, suojahupun alla. Kesälläkin savustinta on hyvä pitää sateelta ja pölyltä suojassa. Laite pysyy pidempään hyvänä, kun se puhdistetaan aina käytön jälkeen, eikä sitä jätetä säiden armoille, Sihvonen muistuttaa.

Suomessa valmistetut Muurikka Sähkösavustin PRO -mallit on tarkastettu SGS:llä, joka on maailman johtava tarkastus- ja testausyritys. Jokainen tuote testataan vielä tehtaalla ennen toimitusta. Uutuussavustimet on hyödyllisyysmallisuojattu, ja niille on myönnetty Design from Finland -merkki.

Tuotetiedot:

Muurikka Sähkösavustin PRO 1200 W (2 ritilää), suositushinta: 239 €

  • Mitat: halkaisija 28 cm, pituus 55 cm, paino 6,7 kg
  • Liitäntäjohto: 2 m (maadoitettu pistoke 230 V50 Hz)
  • Sähköteho: 1200 W
  • Materiaali: ruostumaton teräs

Muurikka Sähkösavustin PRO 1100 W (1 ritilä), suositushinta 199 €

  • Mitat: halkaisija 25 cm, pituus 50 cm, paino 5,6 kg
  • Liitäntäjohto: 2 m (maadoitettu pistoke 230 V50 Hz)
  • Sähköteho: 1100 W
  • Materiaali: ruostumaton teräs

Muurikka Savustuslastu Viski / Brandy tai Konjakki

  • Pakkauskoko: 360 g, suositushinta 7,90 €

Jälleenmyyjät

Hyvin varustetut rautakaupat ja tavaratalot, Opa Muurikan omat myymälät ja verkkokauppa

Lisätietoja:

Opa Muurikka Oy

www.opamuurikka.fi

puh. 0207 229 850

Opa Muurikka Oy syntyi vuonna 2007, kun kaksi vahvaa kotimaista toimijaa, Opa ja Muurikka, yhdistivät voimansa. Yhtiön tunnettuja tuotemerkkejä ovat Opa, Muurikka ja Kotakeittiö. Opan päätuotealueita ovat keittiötarvikkeet ja ruoanlaittovälineet. Muurikan tuotteet ovat pääosin ulkokäyttöön suunnattuja ruoanlaitto- ja elämystuotteita. Kotakeittiöt ovat kotaan tai pihalle sijoitettavia tulisijoja, joissa voi valmistaa ruokaa. Opa Muurikka Oy on osa Pisla-konsernia.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Opa Muurikka savustaa savustimet savustin savustusgrilli savustuslastu


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: