Tänä jouluna ei tarvitse kinkkua vahtia – suomalaiskeksijän langaton älypaistomittari hälyttää puhelimessa, kun kinkku on kypsä

Keittiö

Amerikassa suursuosion saanut langaton Meater-älypaistomittari tulee Suomessa nyt suuren yleisön saataville. Opa Muurikka ja Meater aloittivat lokakuussa jälleenmyyjäverkostoa kasvattavan yhteistyön. Meater on suomalaisinsinööri Teemu Nivalan keksintö, joka helpottaa lihan, kalan ja kanan kypsentämistä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Langatonta paistomittaria on helppo käyttää uunissa, grillissä ja savustimessa, koska siitä puuttuvat muille digitaalisille paistomittareille tyypilliset piuhat. Älypaistomittari painetaan lihaan, ja kypsymistä ohjataan helppokäyttöisellä mobiilisovelluksella. Puhelin hälyttää, kun liha on aika ottaa kuumasta pois vetäytymään. Enää joulukinkun kypsymistä ei tarvitse kytätä uuninluukun raosta. Lokakuussa julkaistiin uusi Meater+, jonka bluetooth-yhteyden kantomatkaa on kasvatettu 50 metriin.

Idea langattomaan Meater-älypaistomittariin syntyi, kun USA:ssa työskennellyt insinööri Teemu Nivala hermostui digitaalisen paistomittarin grillissä kärähtäneeseen johtoon. Sen sijaan, että hän olisi ostanut uuden, hän mietti, miten mittarista saisi toimivamman. Keksinnön vetovoimaa testattiin aluksi joukkorahoituskampanjoilla, jotka saavuttivat suursuosion. Kickstarterissa mittaria tilattiin ennakkoon 1,2 miljoonalla dollarilla. Indiegogo-joukkorahoituksella keksintö keräsi 1,7 miljoonaa dollaria. Meater-älypaistomittarin tuotantoa varten Nivala perusti Apption Labs -nimisen startupin yhdessä Joseph Cruzin kanssa.

– Meater on hurmannut amerikkalaiset grillaajat. Tuote teki läpimurtonsa Yhdysvalloissa, ja se on myynnissä muun muassa Australiassa ja Iso-Britanniassa. Suomessa Nivalan keksintöä on aiemmin saanut lähinnä netin kautta. Opa Muurikan kanssa solmitun yhteistyön myötä Meater-älypaistomittarit tulevat nyt Suomessa suuren yleisön saataville, kertoo Opa Muurikan myyntijohtaja Jyrki Sihvonen.

Yhteistyö on luontevaa, sillä Opa Muurikka on erikoistunut  muun muassa ulkoruoanlaittoon tarkoitettujen kypsennysvälineiden kuten savustimien, grillien sekä kesä- ja kotakeittiöiden valmistukseen. Näissä käyttöyhteyksissä langaton Meater-älypaistomittari pääsee oikeaan elementtiinsä. Opa Muurikalla on Meaterin yksinmyyntioikeus Suomessa.

Ottaa huomioon todellisen paistolämpötilan

Kynämäistä Meater-älypaistomittaria on mutkatonta käyttää. Sisälämpötilaa mittaava anturi sijaitsee terävässä paistokärjessä. Paistokärki työnnetään lihan tai kalan paksuimpaan kohtaan siten, että se ei koske luuta. Pienikokoinen paistomittari mahtuu hyvin myös matalaan uuniin tai savustimeen.

Mittarin toisessa päässä oleva anturi mittaa ympäröivää lämpötilaa uunissa, grillissä tai savustimessa. Siksi se osaa arvioida tarvittavan kypsymisajan tarkasti juuri kyseisessä paistoympäristössä. Esimerkiksi sähköuunien todelliset paistolämpötilat voivat vaihdella merkittävästi laitteen iän ja merkin mukaan. Meater sopii erinomaisesti myös ruoanlaittoon leivinuunissa, jonka todellisen paistolämpötilan arvioiminen voi olla haastavaa.

Meater mittaa ruoan sisälämpötilaa 100 asteeseen ja paistoympäristön lämpötilaa 275 asteeseen saakka. Älypaistomittari lähettää bluetoothin avulla hälytyksen puhelimeen, kun toivottu kypsyysaste on saavutettu. Halutessaan paistotulokset voi tallentaa pilvipalveluun.

Kypsymisen vaiheita voi seurata puhelimesta – ilmoittaa kun kypsää

Kypsennystä ohjataan ilmaisella mobiilisovelluksella, joka toimii iOS- ja Android-älypuhelimissa ja -tableteissa. Keksijän synnyinmaan kunniaksi sovellus on saatavana myös suomenkielisenä.

– Helppokäyttöisestä mobiilisovelluksesta valitaan, mitä ollaan kypsentämässä: possua, nautaa, kanaa, lammasta vai kalaa. Sovellus osaa valita oikean tavoitelämpötilan ja paistoajan, kun listasta valitaan mitä raaka-ainetta tai ruhonosaa ollaan kypsentämässä ja mikä on toivottu kypsyysaste. Meaterin kanssa voi uskaltautua kokeilemaan myös itselle vieraampien lihojen kokkausta, sillä sovellus neuvoo niille oikeanlaisen paiston, Sihvonen kuvailee.

Meater-sovellus ilmoittaa sekä tarvittavan kypsymisajan että ajan, jonka liha tarvitsee vetäytymiseen. Liha jatkaa kypsymistä vielä noin 2–4 asteen verran sen jälkeen, kun se on nostettu pois kuumasta.

Uusi Meater+ antaa hälytyksen jopa 50 metrin päähän

Lokakuussa Meater-älypaistomittarista julkaistiin uusi, toisen sukupolven versio nimeltä Meater+. Toimintaperiaate on sama, mutta siinä bluetoothin kantomatkaa on vahvistettu viisi kertaa pidemmäksi. Nyt kypsymisen vaiheista saa tarkat tiedot puhelimeen jopa 50 metrin matkan päähän.

Meater-älypaistomittarien mukana tulee puinen säilytyskotelo, joka toimii samalla latausalustana. Mittari latautuu ilman verkkovirtaa yhdellä AAA-paristolla. Yhdestä paristosta riittää noin sataan latauskertaan, ja mittarin akku kestää käytössä pitkään. Täyteen ladatun mittarin kanssa voi paistaa ja grillata keskimäärin vuorokauden ajan.

Hintatiedot:

  • Meater -langaton älypaistomittari, hinta 89 €
  • Meater+ -langaton älypaistomittari, bluetoothilla pidempi kantomatka (jopa 50 m), hinta 109 €

Jälleenmyyjät:

Muun muassa Hobby Hall, Netrauta, Taloon.com, Motonet, Innoflame Oy, Opa Muurikan omat myymälät ja verkkokauppa

Lisätietoja:

Opa Muurikka Oy

www.opamuurikka.fi

puh. 0207 229 850

Opa Muurikka Oy syntyi vuonna 2007, kun kaksi vahvaa kotimaista toimijaa, Opa ja Muurikka, yhdistivät voimansa. Yhtiön tunnettuja tuotemerkkejä ovat Opa, Muurikka ja Kotakeittiö. Opan päätuotealueita ovat keittiötarvikkeet ja ruoanlaittovälineet. Muurikan tuotteet ovat pääosin ulkokäyttöön suunnattuja ruoanlaitto- ja elämystuotteita. Kotakeittiöt ovat kotaan tai pihalle sijoitettavia tulisijoja, joissa voi valmistaa ruokaa. Opa Muurikka Oy on osa Pisla-konsernia.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

joulukinkku kinkku Opamuurikka paistomittari älypaistomittari


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: