Ulkoa kantautuva melu häiritsee lähes joka viidennessä suomalaiskodissa – ilmanvaihdon uudet äänieristetyt korvausilmaventtiilit

Talo

Monissa taloissa sisälle kantautuu melua ilmanvaihdon korvausilmaventtiileistä. Terveysilman teettämässä kyselyssä lähes joka viides suomalainen kertoo, että heidän kotonaan ulkoa kantautuvaa melua on häiriöksi asti. Vain joka neljäs tietää, että korvausilmaventtiileihin voi asentaa äänenvaimentimia. Terveysilma on kehittänyt uuden Velco 125 Premium -korvausilmaventtiilin, jossa on vakiona tehokas kolmiosainen äänenvaimennus. Sen voi vaihtaa myös vanhan venttiilin tilalle.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Terveysilman teettämässä kyselyssä* 18 prosenttia suomalaisista kertoo, että heidän kotiinsa kantautuu pihalta melua ilmanvaihtoventtiilien kautta. Yhtä moni kokee, että ulkoa sisään kantautuvat äänet häiritsevät. Häiritseviltä voivat tuntua esimerkiksi liikenteen, leikkivien lasten tai visertävien lintujen äänet. Ulkomelu laskee asumisviihtyvyyttä.

– Ikkunankarmiin asennetut rakosuodattimet päästävät äänet yleensä suoraan läpi. Niihin äänenvaimennin ei mahdu. Sen sijaan ulkoseinän läpi asennettuun korvausilmaventtiiliin äänenvaimennuksen pystyy usein lisäämään. Kyselyssä 75 prosenttia vastaajista ei edes tiennyt, että korvausilmaventtiileihin voi asentaa äänenvaimentimia, kertoo Terveysilman Markus Mäkinen.

Tehokkaampi kolminkertainen äänenvaimennus

Uusissa Velco 125 Premium -korvausilmaventtiileissä äänenvaimennus on kehitetty astetta pidemmälle. Ne vaimentavat ulkomelua kolmella tavoin: äänenvaimenninputkella, lisävaimentimella ja vaimennetulla tuulensuojalla. Ne sopivat uudis- ja korjausrakentamiseen kohteissa, joissa on koneellinen poistoilmanvaihto tai painovoimainen ilmanvaihto.

Ääneneristävyys tieliikennemelua vastaan on 37 desibeliä. Mittaustulos täyttää rakennuksen ulkovaipan tiukimmat ääneneristysvaatimukset.

– Korvausilmaventtiilien tehtävä on tuoda riittävästi raitista ilmaa sisätiloihin. Uuden Velco Premium -venttiilin halkaisijaa on kasvatettu isommaksi. Halkaisija on 125 millimetriä. Näin tehokkaampi äänenvaimennus ei laske ilmamäärää, vaan ainoastaan sisään kantautuvaa melua, Mäkinen painottaa.

Tuote on suunniteltu yhteistyössä akustiikka-alan ammattilaisten kanssa. Lisävaimennusta tuo erikoismuotoiltu lamellivaimennin, joka tulee venttiilin keskelle: se kiinnitetään suodattimen metallisiin kehikkolankoihin. Sekä äänenvaimenninputki että lamellivaimennin on valmistettu turvallisesta, pölisemättömästä puristemateriaalista. Niistä ei irtoa hiukkasia ilmankiertoon.

– Ulos julkisivuun kiinnitettävä säleikkö on korvattu umpinaisemmalla tuulensuojalla. Sen rakenne sisältää bitumilevyn, joka vaimentaa resonointia ja parantaa ilmaääneneristystä. Tuulensuojan muotoilu ohjaa sadevedet pois seinästä. Siksi suojan alle ei synny valumajälkiä tai kosteusrasitusta ulkoseinään, Mäkinen mainitsee.

Stoppi vedon tunteelle

Terveysilman kyselyssä joka kolmas kertoo, että heidän kotonaan tuntuu vetoa silloinkin, kun ikkunat ovat kiinni. Kahdeksan prosenttia vastaajista myöntää, että ilmanvaihdon venttiileitä on yritetty sulkea tai tukkia vedon tunteen takia. Venttiilien tukkiminen voi kuitenkin lisätä vetoa, koska silloin ilmaa alkaa vuotaa hallitsemattomasti rakenteiden raoista.

– Velco-korvausilmaventtiileitä ei tarvitse säätää käsin. Niissä on termostaatti, joka avaa ja sulkee venttiililautasta ulkolämpötilan mukaan. Lautanen säätyy automaattisesti, kun ilma on +10°C ja –5°C asteen välillä. Sitä kovemmalla pakkasella minimiavaus on muutaman millin verran. Se riittää takaamaan riittävän, vedottoman ilmanvaihdon, Mäkinen lupaa.

VTT:n varmistama suodatusteho

Jotta sisään tuleva ilma olisi puhdasta, korvausilmaventtiileissä on vaihdettava suodatin. Likaantunut suodatin kannattaa vaihtaa vähintään 1–2 kertaa vuodessa.

Velco-venttiileissä käytetään Filtrete-kuitumateriaalista valmistettuja Velco-suodattimia. Huokoinen materiaali päästää puhtaan ilman virtaamaan läpi pienellä painehäviöllä. Materiaalissa on pieni staattinen sähkövaraus, joka vetää hiukkasia puoleensa kuin magneetti. Suodatusteho on vahvistettu VTT:n testeissä.

– Teetimme VTT:llä tuoreet mittaukset loppuvuodesta. Niissä verrattiin viittä eri vaihtosuodatinta, joita voi käyttää samassa korvausilmaventtiilissä. Erot olivat merkittäviä. Filtrete-materiaalista valmistettu Velco-suodatin erottui joukosta edukseen. Se suodattaa tehokkaasti jopa haitallisimpia PM1-pienhiukkasia, joiden koko on alle 1 µm. Tässä hiukkasten kokoluokassa suodatustehoksi mitattiin huomattavat 86 prosenttia, Mäkinen toteaa.

– Suodatuskyvyllä on iso merkitys kodin sisäilman laadulle. Siksi siihen kannattaa kiinnittää huomiota, kun on aika vaihtaa ilmanvaihdon suodattimet, Mäkinen muistuttaa.

Uudet Velco 125 Premium -korvausilmaventtiilit tulevat rautakauppoihin huhtikuussa.

Tuotetiedot:

Velco 125 PREMIUM -korvausilmaventtiili, suositushinta: 190 €, isompi venttiilikoko: halkaisija 125 mm
Pakkaus sisältää: termostaattiventtiili, suodatin ja kehikkolangat, peitelevy, seinäputki, äänenvaimennin, lamellivaimennin, jatkoputki (2 kpl) ja tuulensuoja

Jälleenmyynti:

hyvinvarustetut rautakaupat: terveysilma.fi/jalleenmyyjat

* Terveysilman marraskuussa 2020 teettämään ilmanvaihtokyselyyn vastasi tuhat yli 18-vuotiasta suomalaista. Vastaajista 49 prosenttia oli miehiä ja 51 prosenttia naisia. Otos on kiintiöity vastaamaan Suomen väestöä iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan.

Terveysilma, www.terveysilma.fi

Terveysilman neuvontapuhelin kuluttajille: 09 477 8940

Lähde: ePressi.com, kuvat: Terveysilma

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

ilmanvaihto korvausilma korvausilmaventtiili Suomen Terveysilma Velco


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: