MAINOS

Uudet takat edistävät puhdasta palamista

Lämmitys

Takkojen palotekniikka on kehittynyt huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana, kun puhtaaseen palamiseen on alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota. Uudet takat palavat puhtaammin ja antavat enemmän lämpöä pienemmällä puumäärällä. Siksi moni harkitsee vanhan takan vaihtamista uudempaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ruotsalainen takkavalmistaja Contura kehittää jatkuvasti takkojensa palotekniikkaa. Uudistetun 600 Style -malliston takkoihin on kehitetty toimintoja, joilla voi helpottaa takan sytyttämistä tai herättää uudelleen jo hiipuneen tulen. Siksi takan vierellä ei tarvitse enää odotella, milloin luukun voi sulkea puiden sytytyksen jälkeen. 600 Style -mallistoon kuuluu kolme erilaista takkamallia, joihin on saatavana erilaisia kuori- ja luukkuvaihtoehtoja.

– Puhtaaseen palamiseen on kiinnitetty Conturalla huomiota jo pitkään. Kaikissa Conturan kiertoilmatakoissa on lisäkanavajärjestelmä, joka esilämmittää palamisilman erittäin kuumaksi. Siksi takka polttaa puut tehokkaasti ja varmistaa alhaiset savukaasujen hiukkaspitoisuudet. Kuuma palamisilma ohjautuu luukun lasin sisäpintaan ja estää luukkua nokeentumasta, kertoo Conturan Suomen maajohtaja Mikko Varjokorpi.

Uudistuneessa Contura 600 Style -sarjassa muutoksia on tehty paitsi takkojen kokoon ja muotoiluun, myös teknisiin ominaisuuksiin. Ne helpottavat puiden sytytystä, hiipuvan hiilloksen elvytystä ja tuhkahuoltoa.

Ei enää luukun vieressä päivystämistä

Takan sytytysvaiheessa on tärkeää, että savupiippu ehtii lämmetä tarpeeksi ja alkaa vetää. Muuten tuli voi hiipua ja luukun lasi nokeentua. Tavallisesti takan luukku pitää jättää raolleen noin 10–15 minuutiksi, jotta tuli saa riittävästi ilmaa ja puut syttyvät kunnolla. Savupiippu toimii lämmitettäessä takan moottorina ja varmistaa, että takka saa tarpeeksi palamisilmaa. Kun piippu on lämmennyt riittävästi, se alkaa kunnolla vetää. Vasta sen jälkeen takan luukun voi sulkea. Piipun lämpenemiseen kuluva aika riippuu hormin tyypistä ja materiaalista. Kevytmetallihormi lämpenee nopeammin kuin muurattu hormi.

– Conturan 600 Style -sarjan takkoihin on kehitetty uusi toiminto, joka automaattisesti säätää palamisilman syöttöä tulipesän pohjalla olevan arinan läpi. Se poistaa tarpeen päivystää takan vieressä puiden sytytyksen jälkeen. Luukun voi sulkea saman tien. Automatiikka hoitaa loput, eikä luukun lasi pääse nokeentumaan, Varjokorpi mainitsee.

Kun hiillos on hiipumassa, tulen elvyttäminen vaatii myös ilmaa, jotta uudet puut saadaan syttymään. Contura 600 Style -sarjan takkojen palotekniikkaa on kehitetty myös tältä osin. Luukun alla olevaa kahvaa kääntämällä palotilaan virtaa altapäin uutta happea, joka herättää hiilloksen ja auttaa sytyttämään uudet puut. Näin takkatulesta voi nauttia pitempään.

Takkojen kolmas tekninen uudistus on äänettömästi liukuva, kapea tuhkaluukku. Se avautuu ja sulkeutuu tyhjennystä varten pehmeästi ja hiljaisesti. Se tekee tuhkahuollosta miellyttävämpää.

Korkeammalle nostettu tulipesä helpottaa sytytystä

Contura 690 Style -takan muotoiluun on haettu vaikutteita kakluuneista. Tulipesää on nostettu ylemmäs, jotta tulen sytyttäminen ja huoltaminen käy helpommin. Loimuavat liekit pääsevät samalla paremmin näkyviin. Erilaisia 690 Style -malleja on yhteensä kuusi. Pintaverhoiluun on valittavana harmaan, valkoisen ja mustan teräskuoren lisäksi joko perinteinen vuolukivi tai Artstone-betonipinta. Luukun kuumenemattomasta kahvasta on tehty entistä huomaamattomampi: se sulautuu täysin takan linjakkaaseen siluettiin. Tulipesän alla on kookas säilytystila takkapuille. Takassa on vakiona sivulle avautuva puutilan ovi, joka kätkee klapit takan sisään.

Contura 690T Style -kiertoilmatakka vuolukivikuorella.

Sirot ja pyöreät kiertoilmatakat

Kaikkien Contura 600 Style -sarjan takkojen pyöreää muotoa voi korostaa kaarevalla lasisella eduslaatalla. Sarjan pienin malli on Contura 610 Style, josta on saatavana viisi erilaista versiota. Verhoilun vaihtoehtoina ovat musta, harmaa ja valkoinen teräskuori sekä vaaleanharmaa Artstone-betonipinta. Suurempaan lämmöntarpeeseen voi valita astetta jykevämmän takkamallin: Mustassa teräskuorisessa Contura 620 Style -takassa on vakiovarusteena oliviinikivestä valmistettu Powerstone-lämpömakasiini. Se varaa lämpöä ja pidentää takan lämmönluovutusaikaa. Contura 620T Style -malli on kokonaan verhoiltu lämpöä varaavalla vuolukivellä. Kaikissa 610- ja 620 Style -takoissa tulipesän yläpuolelle voi valita joko sileän etupaneelin tai koveran lämpöhyllyn. Tulipesän alla on avoin tila halkojen säilytystä varten. Puutilaan voi hankkia lisävarusteena oven.

Saumattomaan asennukseen Premodul-savupiiput

Contura-takan voi liittää savupiipun hormiin joko näkyvästi takan päältä tai huomaamattomasti sen takaa. Contura-takkoihin suunnitellut Premodul-savupiiput tekevät piipun hormista takan tyyliä täydentävän sisustuselementin, jonka voi jättää reilusti näkyviin. Värivaihtoehdot sisälle tuleville pyöreille teräsputkille ovat musta, harmaa ja valkoinen.

Tuotetiedot:

 • Contura 610 Style, kuori: musta tai harmaa teräs, valurautaluukku, paino 120 kg, hinta alkaen: 2 190 €
 • Contura 610G Style, kuori: musta tai valkoinen teräs, lasiluukku, paino 120 kg, hinta alkaen: 2 290 €
 • Contura 610AG Style, kuori: Artstone hiottu betoni, lasiluukku, paino 176 kg, hinta alkaen: 2 690 €
  • Mitat: korkeus 1260 mm, leveys 540 mm, syvyys 495 mm, hyötysuhde 82 %, teho 3–9 kW

 

 • Contura 620 Style, kuori: musta teräs, valurautaluukku, paino 270 kg (sis. Powerstone-lämpömakasiini 130 kg), hinta alkaen: 2 490 €
 • Contura 620T Style, kuori: vuolukivi, valurautaluukku, paino 270 kg, hinta alkaen: 3 190 €
  • Mitat: korkeus 1290 mm, leveys 580 mm, syvyys 515 mm, hyötysuhde 82 %, teho 3–9 kW

 

 • Contura 690 Style, kuori: mustaksi tai harmaaksi maalattu teräs, valurautaluukku, paino 133 kg, hinta alkaen: 2 590 €
 • Contura 690G Style, kuori: valkoiseksi tai mustaksi maalattu teräs, lasiluukku, paino 133 kg, hinta alkaen: 2 690 €
 • Contura 690AG Style, kuori: Artstone hiottu betoni, lasiluukku, paino 221 kg, hinta alkaen: 3 290 €
  • Mitat: korkeus 1650 mm, leveys 540 mm, syvyys 495 mm, hyötysuhde 82 %, teho 3–9 kW

 

 • Contura 690T Style, kuori: vuolukivi, musta tai harmaa teräs, valurautaluukku, paino 322 kg, hinta alkaen: 3490 €. Mitat: korkeus 1680 mm, leveys 580 mm, syvyys 515 mm, hyötysuhde 82 %, teho 3–9 kW

 

 • Erillinen halkotila, värit: harmaa, musta, valkoinen, hinta 299 €

Jälleenmyynti:

Hyvin varustetut erikoistakkaliikkeet. Löydä lähin jälleenmyyjäsi täältä >

Lisätietoja:

Contura-takat 

puh. 0207 919 510

www.contura.eu


Contura on markkinajohtaja Ruotsissa takkatuotteiden alalla ja yksi Euroopan johtavia takkavalmistajia. Contura kuuluu pörssinoteeratun NIBE-konsernin NIBE Stoves -toimialaan. Konserni työllistää noin 8 000 henkilöä ja sen liikevaihto on noin miljardi euroa. Contura-takat valmistetaan Markarydissä Smoolannissa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

contura kiertoilmatakat kiertoilmatakka savupiippu takat takka tulipesä