Uusilla erikoispuruilla ruokaan voi savustaa vaikka viskin aromia – Opa Muurikka sähkösavustin 20 vuotta

KeittiöPiha

Sähkösavustin on suomalainen keksintö, joka on löytänyt paikkansa kesäisessä ulkoruoanlaitossa. Useimmat käyttävät savustinta vain kalan kypsentämiseen, vaikka se sopisi esimerkiksi riistan, juuston tai kasvisten kokkaukseen.

Jaa sosiaalisessa mediassa

20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Opa Muurikka julkaisi Muurikka Sähkösavustin PRO 1200 W -mallin, johon on kehitetty portaaton lämmönsäätö 75–230 asteen välillä. Se mahdollistaa myös herkempienkin ruoka-aineiden kypsentämisen. Ruoan makua voi vaihdella käyttämällä erilaisia savustuspuruja, kuten viskin, brandyn tai konjakin aromia antavia uutuuksia. Moni säilyttää savustinta pihalla säiden armoilla, vaikka oikeanlainen suojaus pidentäisi laitteen käyttöikää.

Savustusta portaattomalla lämmönsäädöllä

Heti käyttövalmiilla sähkösavustimella saa savun aromin ruokaan ilman tulta, nokea ja savua. Useimmat käyttävät sähkösavustinta kalan kypsentämiseen, mutta se sopii hyvin myös riistan, siipikarjan, punaisen lihan, kasvisten, äyriäisten tai vaikka juuston savustamiseen.

– Jotta Muurikka-sähkösavustin taipuisi monipuolisempaan ulkoruoanlaittoon, kehitimme uusiin PRO-malleihin portaattoman lämmönsäädön. Lämpötilaa voi säätää savustimen edessä olevasta kytkimestä kuin uunia: 1-asennossa lämpötila on 75–110 astetta, ja 2-asennossa 150 –185 astetta. 3-asennossa vastus on jatkuvasti päällä, ja lämpötila kohoaa 190–230 asteeseen. Sisälämpötilaa voi seurata runkoon kiinnitetystä lämpömittarista, kertoo Opa Muurikan myyntijohtaja Jyrki Sihvonen.

Sähkösavustimen tekniikan ja tutun, metallikuorisen sylinterimuodon kehitti Opa Oy, joka on nykyään osa Opa Muurikka Oy:tä. Tuotekehittelyä ja valmistusta on jatkettu Suomessa vuodesta 1999 lähtien eli jo 20 vuoden ajan. Aluksi savustimia myytiin Opa-tuotemerkillä. Yritysten yhdistyttyä ulkoruoanlaittoon liittyvät välineet siirrettiin Muurikka-brändin alle.

Kaksi ritilää – koko ruoka yhdellä savustuksella

Juhlavuoden kunniaksi on kehitetty uusi Muurikka Sähkösavustin PRO 1200 W -malli. Se on kooltaan ja teholtaan suurempi kuin loppuvuodesta 2017 markkinoille tullut PRO 1100 W -malli. Molemmissa PRO-malleissa lämpötilaa voi säätää portaattomasti. Erona aiempaan ritilöitä on uudessa mallissa yhden sijaan kaksi, joten ruokaa voi savustaa kahdessa tasossa.

– Esimerkiksi kalan voi laittaa kypsymään alemmalle ritilälle ja lisukevihannekset ylemmälle ritilälle. Näin koko ruoka valmistuu yhdellä kertaa. Rasvapelti sijaitsee alemman ritilän alla, joten mehukkaammat savustettavat kannattaa sijoittaa alemmalle tasolle. Ritilät, rasvapellin ja purupellin voi pestä kätevästi astianpesukoneessa, Sihvonen mainitsee.

Vaihtelua erilaisilla puruilla – tai kypsennystä ilman puruja

Ruoan makua voi vaihdella käyttämällä erilaisia savustuspuruja. Perinteisen leppähakkeen sijaan voi kokeilla esimerkiksi kevään uutuuksia: Muurikka Savustuslastu Viskiä, Brandya tai Konjakkia. Lastut on valmistettu tammitynnyreistä, joissa on varastoitu väkeviä alkoholijuomia. Ne sopivat kaikenlaisten ruokien savustamiseen: lihat, vihannekset, kalat, pizzat ja jälkiruoat saavat niistä herkullista savun aromia.

– Savustuspurut voi liottaa märäksi ennen purupellille asettelua tai kostuttaa ne vasta, kun ne ovat pellillä. Niiden päälle asetellaan muutama sokeripala, jotka tuovat kauniin ruskean värin savustettavaan ruokaan, Sihvonen vinkkaa.

Sähkösavustimella voi laittaa ruokaa myös ilman puruja. Näin laitetta voi käyttää monipuolisena grillinä tai pihauunina. Savustin sopii ympärivuotiseen käyttöön.

– Sähkösavustinta tulee säilyttää sateelta ja pölyltä suojassa, mielellään katoksen ja suojahupun alla. Laite pysyy pidempään hyvänä, kun sen puhdistaa aina käytön jälkeen, eikä sitä jätetä säiden armoille. Talveksi laite kannattaa nostaa lämpimään varastoon, suojahupun alle, Sihvonen muistuttaa.

Suomessa valmistetut Muurikka Sähkösavustin PRO -mallit on tarkastettu SGS:llä, joka on maailman johtava tarkastus- ja testausyritys. Jokainen tuote testataan vielä tehtaalla ennen toimitusta. Uutuussavustimet on hyödyllisyysmallisuojattu, ja niille on myönnetty Design from Finland -merkki.

Tuotetiedot:

Muurikka Sähkösavustin PRO 1200 W (2 ritilää)

 • Suositushinta: 239 €
 • Mitat: halkaisija 28 cm, pituus 55 cm, paino 6,7 kg
 • Liitäntäjohto: 2 m (maadoitettu pistoke 230 V50 Hz)
 • Sähköteho: 1200 w
 • Materiaali: ruostumaton teräs

Muurikka Sähkösavustin PRO 1100 W (1 ritilä)

 • Suositushinta 199 €
 • Mitat: halkaisija 25 cm, pituus 50 cm, paino 5,6 kg
 • Liitäntäjohto: 2 m (maadoitettu pistoke 230 V50 Hz)
 • Sähköteho: 1100 w
 • Materiaali: ruostumaton teräs

Muurikka Savustuslastu Viski / Brandy tai Konjakki

 • Pakkauskoko: 360 g
 • Suositushinta 7,90 €

Jälleenmyyjät: hyvin varustetut rautakaupat ja tavaratalot, Opa Muurikan omat myymälät ja verkkokauppa

Lisätietoja:

Opa Muurikka Oy

www.opamuurikka.fi

puh. 0207 229 850

Opa Muurikka Oy syntyi vuonna 2007, kun kaksi vahvaa kotimaista toimijaa, Opa ja Muurikka, yhdistivät voimansa. Yhtiön tunnettuja tuotemerkkejä ovat Opa, Muurikka ja Kotakeittiö. Opan päätuotealueita ovat keittiötarvikkeet ja ruoanlaittovälineet. Muurikan tuotteet ovat pääosin ulkokäyttöön suunnattuja ruoanlaitto- ja elämystuotteita. Kotakeittiöt ovat kotaan tai pihalle sijoitettavia tulisijoja, joissa voi valmistaa ruokaa. Opa Muurikka Oy on osa Pisla-konsernia.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Opa Muurikka Opamuurikka savustaa savustin savustuslastu sähkösavustin


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: