Siirry pääsisältöön

Vaaralliset kaasulaitteet pois kesämökeiltä

Mökki
Kesämökkien vanhat nestekaasulaitteet aiheuttavat vuosittain useita onnettomuuksia. Yli 30 vuotta vanhat laitteet, joissa ei ole liekinvarmistinta, pitäisi poistaa käytöstä.

Tukesin tarkastajat ovat kierrelleet jo viitenä kesänä eri puolella Suomea tutustumassa kesämökeillä olevien kaasulaitteiden turvallisuuteen. Kierrokset on tehty yhdessä pelastusviranomaisten kanssa. Tänä kesänä tarkastuksia tehdään Kuopion, Kiihtelysvaaran ja Rautalammin kesämökkialueilla.

Turvallisuusinsinööri Seppo Huttusen mukaan kesämökeiltä löytyy valitettavan paljon 1960- ja 70-luvulla hankittuja kaasulaitteita, joiden käyttö ei ole enää turvallista. Esimerkiksi vanhojen kaasuliesien keittopolttimissa ei useinkaan ole liekinvarmistinta, joka katkaisee kaasun tulon, jos liekki sammuu itsestään. Liekinvarmistin on ollut pakollinen varuste kaasulaitteissa jo yli 30 vuotta, ja se lisää olennaisesti laitteiden turvallisuutta. Suuri osa nestekaasuonnettomuuksista voitaisiin välttää vaihtamalla ikivanhat turvallisuudeltaan puutteelliset kaasulaitteet uusiin.

Viime vuonna neljä ihmistä menehtyi nestekaasuonnettomuuksissa, yksi tulipalossa ja kolme häkämyrkytykseen. Häkämyrkytystapauksessa mökillä oli käytössä 1970-luvun alussa valmistettu kaasuliesi, josta puuttui liekinvarmistin. Liesi oli jäänyt päälle, mutta näkyvää liekkiä ei ollut. Lieden sisällä kaasu jatkoi palamistaan häkää tuottaen ja aiheutti kolmen ihmisen kuoleman.

Vanhat kaasulaitteet ovat aiheuttaneet 1999–2009 kuusi häkäonnettomuutta, joissa on kuollut yhteensä 12 ihmistä. Häkää voi tulla huonosti hoidetuista ja viallisista kaasulaitteista, kuten liesistä, jääkaapeista ja lämmittimistä. Pienetkin häkäpitoisuudet useamman tunnin aikana, esim. yöllä, voivat olla terveydelle vaaraksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Huttunen muistuttaa myös laitteiden huollon ja kunnossapidon tärkeydestä. Tarkastuskäynneillä on löytynyt laitteita, joiden kunnossapito on pahasti laiminlyöty. Laitteet pitäisi huoltaa 3-5 vuoden välein. Paineensäädin suositellaan vaihdettavaksi 10 vuoden ja kaasuletku noin 5 vuoden välein. Vanhojen kaasulaitteiden huolto kannattaa jättää hyväksytyille kaasuasennusliikkeille. Luettelo liikkeistä löytyy Tukesin verkkosivuilta www.tukes.fi.

Kaasulaitteiden käytössä on lisäksi muistettava:

Riittävä ilmanvaihto. Kaasulaitteet tarvitsevat palamisilmaa. Jos sitä ei ole riittävästi, syntyy häkää. Tämän vuoksi esim. mökin ilmanvaihtoaukkoja ei pidä tukkia.

Käyttö- ja huolto-ohjeiden noudattaminen. Laitteiden vuosihuoltoon kuuluu polttimien puhdistus, liitosten tiiviyden tarkistus sekä letkun kunnon tutkiminen. Polttimia puhdistettaessa on oltava tarkkana, että ne laitetaan puhdistuksen jälkeen oikeille paikoilleen.

– Kesämökeille, joissa on käytössä kaasulaitteita tai tulisija, kannattaa hankkia palovaroittimen lisäksi häkävaroitin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ohjeita kaasun turvalliseen käyttöön saa Tukesin oppaasta: Käytä nestekaasua oikein.

Artikkelin on tuottanut Deski, www.deski.fi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU