MAINOS

Väärin täytetty astianpesukone ärsyttää

Keittiö

Puolet suomalaisista on joskus ärsyyntynyt muiden tavasta täyttää astianpesukone. Lue tulokset ja kuinka vältät konfliktit astianpesukoneen käytössä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Noin puolet suomalaisista on joskus ärsyyntynyt muiden tavasta täyttää astianpesukone. Sen sijaan vain joka neljäs on saanut kielteistä palautetta täyttötavastaan. Tämä selviää Bosch-kodinkoneiden tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa yli tuhannelta suomalaiselta kysyttiin heidän astianpesutottumuksistaan. Vastaajista 49,6 prosenttia ilmoitti, että he ovat ärsyyntyneet tavasta, jolla muut asettelevat astiat astianpesukoneeseen. Tästä huolimatta kolme neljästä (75,8 %) ilmoitti, ettei kukaan ole huomauttanut heille siitä, miten täyttävät astianpesukoneen.

Astianpesukone täyttyy ”väärin” varsinkin nuorilla ja pohjoissuomalaisilla

Kun muissa osin Suomea hieman alle puolet on joskus harmistunut toisen täytettyä astianpesukoneen väärin, on vastaava luku Pohjois-Suomessa kaksi kolmesta. Ikäryhmässä 56–80-vuotiaat vain noin kolmannes (37,5 %) närkästyy muiden tavasta asetella astiat koneeseen, kun taas nuoremmissa ikäryhmissä ärsyyntymiskynnys ylittyy yli puolella (40–55: 55,4 %; 30–39: 54,8 % ja 20–29: 60,6 %).

Pohjoismaista norjalaisilla eniten astianpesukoneita

Tutkimukseen vastanneista suomalaisista 71 prosenttia kertoi omistavansa astianpesukoneen. Ne, joilla konetta ei ole, mainitsi syyksi tilanpuutteen (39 %) ja taloudelliset syyt (17,3 %). Noin joka neljäs (23,7 %) kertoi tiskaavansa mieluummin käsin.

Norjassa astianpesukone on tutkimuksen mukaan peräti 87 prosentilla kotitalouksista. Muuten Pohjoismaissa ollaan astianpesukoneiden esiintymistiheydellä mitattuna lähes tasoissa. Ruotsissa määrä on 70,4 prosenttia ja Tanskassa 72,1 prosenttia.

Näin vältät konfliktit astianpesukonetta käytettäessä

Astianpesukoneen täyttökori

Astianpesukoneet voi täyttää monelle eri tapaa – kumppanisi tapa voi olla yhtä hyvä kuin omasi. Kuva: Bosch,

 

  1. Kiinnitä huomiota astian herkkään materiaalin. Varmista siis, että lasi ja muut herkät astiat ovat tukevasti paikoillaan ja käytä alempia lämpötiloja kuin arkiastioita pestessä. Jopa kristallilaseja voi pestä astianpesukoneessa.
  2. Enimmät ruoantähteet kannattaa poistaa ennen astian laittamista koneeseen. Käytä automaattiohjelmaa ja hyvää pesuainetta. Käytä myös mielellään kirkastusainetta.
  3. Kunnioita eri tapoja. Astianpesukoneet voi täyttää monelle eri tapaa – kumppanisi tapa voi olla yhtä hyvä kuin omasi!
  4. Astianpesukone tarvitsee myös huoltoa. Säädä veden kovuus (tarvitsee tehdä vain kerran, kun uusi kone otetaan käyttöön) ja puhdista kone silloin tällöin. Huuhtele suodattimet ja käytä ajoittain huuhteluohjelmaa, jotta kone tekee aina loistavaa jälkeä.

 

Tietoja tutkimuksesta:
Bosch-kodinkoneet teetti kyselyn CINT / Snabba svar -tutkimusyrityksellä. Tutkimukseen osallistui Suomessa 1017 henkilöä ja heiltä kysyttiin heidän pesutottumuksistaan ja suhteestaan astianpesukoneeseen. Tutkimus toteutettiin kesäkuussa 2014.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

astianpesukone astianpesukoneen täyttö tiskikone