MAINOS

Vadelma on myös terveyspommi – tiesitkö tämän vadelmasta

Piha

Vadelma ei ole pelkästään kauniin värinen ja hyvänmakuinen marja, vaan myös äärettömän terveellinen. Lue vadelmainfo!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Perimätiedon mukaan vadelma on ollut käytösssä muun muassa kuumerohtona, ja sen on uskottu olevan avuksi vatsavaivoissa. Nykytieto tukee tätä uskomusta, sillä marjassa on todettu olevan erityisen paljon kuitua.

Useimpia marjoja ei tarvitse perkaamisen lisäksi juurikaan käsitellä, vaan ne voi pakastaa sellaisenaan. Marjojen maku säilyy parempana, jos lisää joukkoon hieman sokeria. Pakastustapa valitaan marjojen mukaan.

– Vadelmat ja muut pehmeät marjat kannattaa pakastaa rasioissa, jotta marjojen rakenne pysyy mahdollisimman hyvänä, mutta mehustukseen tai hilloksi varattavat marjat voi laittaa pakastuspusseihin, sanoo kotitalousneuvoja Jenni Kunnaala Uudenmaan Maa- ja kotitalousnaisista.

Marjojen ravitsemuksellisia ominaisuuksia on tutkittu ahkerasti. Esimerkiksi vadelmassa on todettu olevan vain vähän energiaa, mutta runsaasti C-vitamiinia ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia, kalsiumia ja fosforia. Myös vanhan kansan tieto vadelman vatsaystävällisyydestä pitää paikkansa.

– Vatsa kuin vatsa kaipaa kuitua, ja marjan kuitupitoisuus saattaa olla monelle yllätys. Sitä on peräti 3,7 grammaa sataa grammaa kohden, mikä on varsin huomattava määrä. Ja sekin on mainittava, että vadelmalle ei useinkaan olla allergisia.

Vadelma korvaa vitamiinipillerit

Moni napsii ravintolisiä varsinkin talvisaikaan, vaikka parhaan lopputuloksen vitamiinien ja muiden tärkeiden aineiden imeytymiselle saisi syömällä terveellisesti ja sisällyttämällä marjoja ruokavalioonsa ympäri vuoden.

– Ravintolisien vitamiinien imeytymisestä väitellään kovasti, mutta varma keino saada kaikki tarvittavat ravintoaineet on syödä suurin piirtein kourallinen marjoja päivittäin. Tätä muistisääntöä on helpompi noudattaa, mikäli kotipakastimessa on marjoja tarjolla, sanoo Kunnaala.

Pakastaminen ei juuri vaikuta vadelman ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin, sillä vitamiinit säilyvät pakastettaessa hyvin.

Säilö ja käytä monipuolisesti

Vadelmasato

Kesän satoa. Lukijan kuva.

Vattua säilöttäessä on pidettävä mielessä nopeat käsittelyajat marjan herkän rakenteen vuoksi. Pakastaminen on yleisin tapa säilöä vadelmaa, mutta se sopii myös mehujen raaka-aineeksi esimerkiksi herukoiden tai mustikan kanssa. Vaihtoehtoisesti voi kokeilla kuivaamista tai hillon keittämistä.

– Kannattaa kokeilla myös yhdistelmähilloja. Hyvä vaihtoehto on lisätä kattilaan saman verran mansikkaa tai vaikka mustikkaa, jolloin lopputuloksena purkkiin lusikoidaankin kuningatarhilloa.

Vadelma sopii tuoreena tai pakastettuna moniin jälkiruokiin, kuten kiisseleihin ja jäädykkeisiin. Piirakoiden ja paistosten lisäksi vadelmaa voi lisätä muffineihin, soseutettuna vadelma käy kääretorttuun tai kakun täytteeksi ja kastikkeena se on parhaimmillaan jäätelön kanssa.

– Sekä tuoreet että säilötyt vadelmat ovat myös mainio lisuke pannukakun tai lettujen kanssa. Makunsa ja upean värinsä ansiosta vadelma sopii lisäksi kermavaahdon ja keksien kanssa kerrosjälkiruokiin.

Lisätietoja: www.hedelmatmarjat.fi
Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

marjat Superfood vadelma