MAINOS

Vaha-amaryllikset voi kasvattaa uudelleen – kastele kasvivalon alla olevia kukkia

PihaSisustus

Vaha-amaryllikset eivät ole kertakäyttötavaraa, vaan nekin voidaan kasvattaa uudelleen. Pelargonit eivät vaivu lepoon kasvivalojen alla, joten muista kastella niitä. Tunnistaako moni siankärsämön aikaan syntynyt itsensä kuun kukkahoroskoopista?

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Voiko vaha-amarylliksia kasvattaa uudelleen?

Vaha-amaryllisten uudelleen kasvatuksesta on ollut hiukan epäselvyyttä: voiko niitä lainkaan kasvattaa uudelleen vai ovatko ne kertakäyttöisiä? Kyllä voi ja helposti!

Tee näin, kun kukinta alkaa olla lopuillaan tai jo ohi:

  • Poista kukkineet kukat, mutta älä lehtiä tai vartta.
  • Rapsuta vaha pois juurien luota ja vähän sipulin ympäriltäkin.
  • Liota juuria yön yli vesilasissa.
  • Istuta normaaliin tapaan ja anna sen viihtyä kevään ikkunalaudalla ja kesän ulkona.
  • Sitten normaali kuivatus + lepo ja uudelleen istutus kuten näillä ”ei vahatuillakin”. Vahan idea on vain suojata sipulia haihtumiselta nyt ja olla kaunis.

Joulun hittikukat löydät täältä niin kauan kuin kukkasipuleita riittää.

Pelargonit eivät vaivu lepoon kasvuvalojen alla

Pelargonit ja muutkin kasvit, jotka saavat nauttia oikean kasvulampun alla olemisesta, eivät vaivu lepoon, joten niiden kastelua ei saisi unohtaa. Itse annan pelargoneille ainakin kerran viikossa vettä, joskus jopa 2–3 kertaa. Välillä lannoitankin hiukan, niin ne pärjäävät vielä paremmin ja kun kevät koittaa, ne ovat valmiina kahta komeampaan kukkaloistoon heti. Tämä koskee siis niitä kasveja, jotka ovat oikeasti kasvulampun alla, ei niitä jotka saavat vain korvaavaa ”valohoitoa”.

Se oikea ja varmasti toimiva kasvuvalo löytyy täältä.

Kukkahoroskoopissa on siankärsämön vuoro juhlia

Siankärsämö 13.11.–8.12.

Siankärsämö kulkee elämänsä ryhdikkäänä ja pystypäisenä, mutta ei itsepäisenä. Yllättävänkin joustavan luonteensa ansiosta se sopeutuu helposti muutoksiin ja uusiin tilanteisiin. Epäoikeudenmukaisuuksia siankärsämö kavahtaa, siksi se on aina valmis puolustamaan vääryyttä kärsineitä. Vastoinkäymiset eivät sitä pelota. Pikemminkin ne ovat vain haasteita, jotka on voitettava.

Siankärsämö ei koreile ulkonäöllään, mutta hengeltään suurena se ei huku muiden joukkoon. Sen iloinen elämänmyönteisyys säteilee ympäristöön eikä sen tarvitse koskaan olla yksin. Hyvänä kuuntelijana siankärsämö paneutuu joskus liikaa muiden ongelmiin ja unohtaa, että myös itselle olisi annettava aikaa. Opettelemalla tervettä itsekkyyttä se voi torjua silloin tällöin uhkaavaa uupumusta. Siankärsämössä on taipumusta syvällisyyteen ja elämän tarkoituksen pohdiskeluun. Liikuntamuodoista jooga sopii sille parhaiten, mutta sen tulisi vahvistaa myös lihaksiaan, niin että pitkä ja usein solakka varsi ei vanhemmiten menetä ryhdikkyyttään. Tuittupäisyydellään siankärsämö joskus hämmentää ympäristöään ja tämän luonteenpiirteen hiominen vaatii vielä paljon työtä.

Kynttilälyhdyt kasvihuoneissa ovat hienoja, mutta…

Monesti näkyy kuvia, joissa kynttilälyhty on laitettu kasvihuoneen sisälle. Ne ovat ihan tavattoman tunnelmallisia ja kauniita, mutta itse en laita elävää tulta kasvihuoneeseen. En halua ottaa riskiä, että käykin vahinko ja kasvihuone palaa sen seurauksena. Olen ennemmin tylsä ja laitan paloturvalliset ledit sinne – kasvihuone näyttää hienolta talvella led-valoissakin. Ja voin olla varma, että huone on keväällä valmiina ottamaan uudet asukit taas vastaan ehjänä ja kunnossa.

Jos laitat kynttilän palamaan kasvihuoneeseen, niin muistathan katsoa paloturvalliset alustat, kaatumasuunnat ja muut, ettei suotta käy vahinkoa.

Kalenteri valmistui

Tekemäni ”Puutarhurin seinäkalenteri 2018” on nyt ihan h-hetkeä vailla valmis. Painokoneet ovat tehneet työnsä ja lopputulos on jopa upeampi kuin osasin toivoakaan! Tilaa seinällesi tai lahjaksi!

1 kpl (17,95 €) täältä.

3 kpl (49,95 € = 16,65 €/kpl) täältä.

Muutama kysely on tullut kuunvaiheiden osuudesta kalenterissa. Olen merkinnyt kalenteriin tärkeimmät kuun vaikutuksen ajat puutarhanhoitoon ja kasveihin liittyen, kuukausittain ja selitysten kera.

Jos haluat katsoa muita asioita, mihin kuu milloinkin vaikuttaa, siihen löytyy kätevä ilmainen nettiversio täältä.

Kolmivärinen joulukaktus ja sumutinpullon suosio

Joulukaktuksen kolmivärisyys ei ole mikään temppu vaan ruukkuun on istutettu kolme eriväristä mutta saman kasvutavan lajiketta. Näin siitä kasvaa hauskan värikäs kokonaisuus, ja muutaman vuoden päästä se vasta upea on, kun on kasvanut oikein isoksi. 1 purkki sisältää siis oikeasti 3 taimea. Nämä joulun ihmeet kukkivat nyt jouluna ensimmäisen kerran ja jatkossa aina vuosittain ja komeampana vuosi vuoden perään. 1 kpl (sis. 3 lajiketta) 9,90 € ja 3 kpl 19,90 € (ovh 27,90 €) löytyvät molemmat täältä.

Sumutinpullo oli monen haikailema ja haluama. Ne meinasivat nimittäin jo loppua kesken, mutta sain tehtaalta toisen satsin, joten saat näitä nyt taas itsellesi tai pukinkonttiin.

1 kpl (6,90 €) täältä.

3 kpl (19,90 €) täältä.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amaryllis joulukaktus joulukukat joulukukka Juha Toikka kasvivalo kasvuvalo pelargoni


Lisää samasta aiheesta