Valitse vähäpäästöiset rakennusmateriaalit ja remonttimateriaalit

Talo

Vähäpäästöisiä materiaaleja kannattaa valita kodin kunnostukseen, jotta sisäilma ei kuormittuisi liikaa materiaalipäästöjen vuoksi. Lue allergiavinkit.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Remontti- ja rakennusmateriaalit sisältävät voimakkaita kemikaaleja. Pahimmillaan niistä voi haihtua ilmaan jopa syöpää aiheuttavia yhdisteitä. Tuotteita on kehitetty vähäpäästöisemmiksi, jolloin myös päästöjen aiheuttamia terveysriskejä on saatu pienennettyä. Täysin päästöttömiä tuotteita ei ole mahdollista valmistaa.

– Vähäpäästöisen tuotteen tunnistaa esimerkiksi kotimaisesta M1 rakennusmateriaalin päästöluokitus -merkistä. Se on Rakennustietosäätiön myöntämä merkki materiaaleille, joiden päästöt on mitattu puolueettomassa laboratoriossa, sanoo Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta.

– Vaikka päästöjä ei voi aina havaita aistinvaraisesti, ne heikentävät sisäilman laatua. Toimiva ilmanvaihto on tärkeä myös päästöjen vähentämiseksi sisäilmasta.

Vähäpäästöiset rakennusmateriaalit harkintaan remontin tullen

Sisäilma-asiantuntijan mukaan kotia ei tarvitse remontoida materiaalien vaihtamisen vuoksi, ellei rakenteissa, pinnoissa tai siäilmassa ole muutoin ongelmia. Vähäpäästöisyys kannattaa kuitenkin ottaa huomioon remontin tullen. Allergia- ja astmaliiton myöntämän Allergiatunnuksen kriteereissä edellytetään vähäpäästöisyystestejä kaikissa niissä tuoteluokissa, joissa testejä tehdään.

Materiaalivalinnoissa pitää huomioida myös tuotteen käyttötarkoitus. Sisäilma- ja korjausneuvonta muistuttaa, että esimerkiksi kylpyhuoneissa voidaan käyttää vain märkätiloihin valmistettuja maaleja. Jos tuote on tarkoitettu sisätiloihin, sitä ei kannata käyttää ulkona – ja päinvastoin.

– Huomioi tuotevalinnoissa myös helppokäyttöisyys. Nihkeäpyyhintää kestävät pinnat helpottavat siivousta. Kun valitset tuotteet huolella ja käyttötarkoituksen mukaisesti, todennäköisesti olet myös pidempään tyytyväinen valintoihisi, Tuula Syrjänen ohjeistaa.

Lisätietoja:

Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonta neuvoo sisä- ja ulkoilmaan liittyvissä asioissa sekä rakennuksiin liittyvissä kysymyksissä numerossa 020 757 5181. Soittajia palvellaan maanantaista torstaihin klo 9-15.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Ei liitettyjä avainsanoja.