MAINOS

Näin vähennä jätemäärää ja lajittelet jätteet oikein jouluna

Piha

Jätemäärän tietoisella vähentämisellä ja oikealla jätteen lajittelulla teet helpon ympäristöteon jouluna. Lue vinkit.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Syntymätön jäte on parasta jätehuoltoa ja jätteen määrää voi pyrkiä tietoisesti vähentämään. Lahja-, ruoka- ja kukkakaupoilla kannattaa joulunakin valita mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita.

”Aineeton lahja, kuten lahjakortti elokuviin, kauneushoitolaan tai ravintolaan, on ympäristölle paras valinta. Lahjaan varatun summan voi myös laittaa vaikkapa hyväntekeväisyyteen. Tavaroissa kannattaa suosia ympäristömerkillä varustettuja tai kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita”, vinkkaa L&T:n ympäristöhuollon asiantuntija Mirva Väisänen.

Paketoinnissa vain mielikuvitus on rajana: ympäristöystävällinen valinta on kääriä lahjat vaikkapa vanhaan sanomalehteen tai vanhan kirjan sivuihin. Monesti myös pelkkä kaunis nauha riittää lahjan koristukseksi.

Ruokajäte vähenee, kun jämäruokia tuunaa hieman uuteen uskoon. Netti on pullollaan vinkkejä pienten ruuan jäämien hyödyntämisestä.

Lajittele jätteet oikein joulunakin

Jätteen syntyä ei voi täysin välttää, mutta joulunakin kannattaa muistaa, että oikealla lajittelulla säästyy materiaaleja ja rahaa, kun kallista, kaatopaikalle päätyvää sekajätettä kertyy vähemmän.

Kaatopaikalle vietäväksi ei jää juuri mitään, kun hyötykäyttöön lajitellaan kaikki mahdolliset jätejakeet, kuten biojätteet, keräyskartongit, pahvit, paperit, metallit, lasit, polttokelpoiset jätteet ja vaaralliset jätteet (ent. ongelmajäte). Joihinkin juhlapyhien jätteistä törmää vain kerran vuodessa ja siksi niiden kierrättäminen vaatii kertaamista.

”Jos et ole varma, tarkista lajitteluohjeet netistä, paikalliselta jätehuoltoyhtiöltä tai kunnan jäteneuvonnasta”, neuvoo Mirva Väisänen.

Oikeaoppisella lajittelulla ehkäistään myös sekajäteastioiden ylitäyttymistä. Joulun aikaan on syytä kiinnittää erityisen paljon huomiota myös siihen, että jäteastiat täytetään mahdollisimman tiiviisti.

”Suurikokoiset pakkaukset on syytä taitella pieneen tilaan. Mahdollisuuksien mukaan jätteet kannattaa pitää sisätiloissa joulun yli ja viedä ne vasta pyhien jälkeen jäteastiaan. Jätehuoltoyhtiön kanssa voi myös sopia etukäteen ylimääräisistä tyhjennyksistä”, Väisänen sanoo.

Lue myös:

Vinkit jätteenlajitteluun jätetyyppikohtaisesti > 
Näin säästät energiaa ja rahaa >


Lähde: Lassila & Tikanoja

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jäte jätelajittelu jätteenlajittelu kierrätys