MAINOS

Vaihda huonekasvien mullat – herätä komposti talviunilta

PihaSisustus

Huonekasvit parantavat sisäilmaa ja sen vuoksi auttavat taistelemaan flunssaakin vastaan. Pidä siis huonekasveista huolta ja vaihda niille mullat nyt! Homma sujuu puutarhurin neuvoilla. Hiljentyikö komposti pakkasilla? Ei huolta, parilla pikku tempulla se lähtee taas käymään.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Huonekasveilla flunssaa(kin) vastaan

Juuri äsken sivuttiin kaverin kanssa aihetta huonekasveista ja niiden vaikutuksesta flunssan(kin) hoidossa, puhtaasta huoneilmasta puhumattakaan. On nimittäin tieteellisesti tutkittu ja todistettu, että kun normaalissa huoneessa on yksi tai kaksi huonekasvia, ne nostavat ilmankosteuden yli 35 %, joka taas tarkoittaa parempaa vastustusta flunssalle. Sillä (tämäkin tutkittiin samassa tutkimuksessa), kun huoneilman kosteus laskee alle 35 %, nenän ja kurkun limakalvot kuivuvat ja ärsyyntyvät, jolloin vastustuskyky heikkenee ja saamme helpommin nuhan ja tai flunssan.

Huonekasvien ilmaa puhdistava vaikutus on myös hyvä muistaa. Toiset kasvit tekevät sitä hiukan paremmin kuin toiset, mutta käytännössä kaikki sitä tekevät. Jos haluat varmasti hyvin ilmaa puhdistavia ja kosteuttavia kasveja, silloin kannattaa hankkia tulilatvoja, kultaköynnöksiä, anopinkieliä, muratteja, sulkasaniaisia, hienohelmoja, liuska-aralioita, köynnösviikunoita, kiinanruusuja ja aulioita. Ei ole kalliita ja terveyshyödyn lisäksi ne tuovat hyvää mieltä ja hoitamisen iloa ihan joka päivä.

Mullanvaihtoon nyt

Uusi kuu syntyy keskiviikkona eli 15.2. ja siitä alkaa hyvä aika vaihtaa mullat huonekasveille. Sama kuun idea pätee myös siementen ja pistokkaiden kanssa eli uudenkuun aikaan on parasta tehdä niitäkin.

Näin vaihdat huonekasvien mullat:

 • Nosta multa lämpimään ja kastele kosteaksi jo edellisenä päivänä.
 • Vie kasvit lämpimään suihkuun ja kastele ne hyvin, myös lehtien alapinnat. Multakin saa kostua kunnolla, sillä silloin se irtoaa ruukusta parhaiten.
 • Pese uudet ruukut kuumalla vedellä kertaalleen.
 • Oikea ja kunnollinen multa on se, missä yleensä säästetään ja tyritään koko homma. Multana käytän aina hyvää ja laadukasta ruukkukasveille sopivaa multaa. En koskaan käytä ns. mustaamultaa, sillä se ei sovellu mielestäni kunnolla ruukkukasveille, kukkapenkkiin kyllä, mutta ei tosiaan ruukkuihin.

Pärjään kolmella erilaisella multatyypillä:

 • Kukkamulta kukkiville, joka periaatteessa käy myös viherkasveille.
 • Kestomultaa käytän pääasiassa viherkasveille ja myös kukkiville, jotka ovat altakasteluruukuissa kasvamassa.
 • Kaktus-ja kylvömultaa sitten kaktuksille ja mehikasveille.
 • Toki erikoismultia tarvitsee joskus käyttää esim. orkideoille ja happamanmaan kasveille (atsaleat, gardeniat, hortensiat jne.). Yksi parhaista vaihtoehdoista monille kasveille on tämä kookosmulta, jota käytän koko ajan enemmän ja enemmän.
 • Sotken kastelukiteitä aina mullan sekaan paitsi altakasteluruukkuihin. Ne ovat loistavia mullan kuohkeuttajia ja kosteuden tasaajia. Kiteet jos mitkä ovat puutarhureiden salaisia aseita.
 • Vaihda ruukku vain tarvittaessa eli jos juuret ovat aivan liian ahtaan oloisena ruukussa ja multatila on loppunut. Silloinkin kannattaa valita vain hiukan isompi ruukku, ei mitään jättisuurta. Kaikille ei tarvitse vaihtaa ruukkua eikä edes koko multaa. Etenkin isoille kasveille riittää vallan mainiosti, kun vaihtaa vain pintamullan vuosittain ja koko mullan vain 2–3 vuoden välein, jopa harvemminkin, kun pidetään huoli hyvästä lannoituksesta.
 • Itse mullanvaihto onkin sitten helppo homma. Kasvi vain kipataan pois ruukusta varovasti, mutta napakasti. Poista vanhan multa mahdollisimman hyvin juuria rikkomatta. Leikkaa pois huonot juuret ja vähän terveiden juurien päitäkin, se nimittäin lisää uusien juurien syntymistä. Jos käytät vanhaa ruukkua, desinfioi se kuumalla vedellä. Laita ruukun pohjalle joko saviruukun palasia tai lecasoraa, näin liika vesi pääsee valumaan pois ruukusta.
 • Lisää uutta multaa ruukun pohjalle niin, että kasvi tulee oikeaan syvyyteen. Lisää multaa reunoille napakasti painellen ja lopuksi vielä päälle. Jätä n.2–3 cm ns. kasteluvaraa.
 • Kastele kasvi vielä kertaalleen ja painele multa tiiviiksi. Ennen seuraavaa kastelukertaa anna mullan hiukan kuivahtaa.
 • Lannoittamisen aloitan vasta muutaman viikon kuluttua ja senkin hyvin varovasti. Lannoittamiseen käytän useimmiten näitä meidän ammattilaisten käyttämiä lannoitekäpyjä.

Lisälannoitusta tai erikoislannoitukseen käytän sitten aina tapauskohtaisesti, mutta periaatteessa kävyillä lannoitan niin huonekasvit, kesäkukat kuin monivuotisetkin.

 • Samaan aikaan kun aloitat lannoittamisen, laita koristekiviä tai jotain muuta katetta mullan pinnalle. Se antaa paitsi viimeistellyn lopputuloksen ja myös tasaa mullan pinnan kosteutta. Nykyään on hyvät valikoimat edullisia koristekiviä lähes joka kaupassa.
 • Lopuksi putsaan paikat, keitän kahvit ja nautin hyvillä mielin lopputuloksesta.

 

Tekisikö mielesi uusia perunoita jo todella aikaisin?

Minulla on aina aikaisia perunoita kasvamassa perunakassissa, mutta sen käyttö on sisätiloissa turhan haasteellista. Ulkona, terassilla ja kasvihuoneessa se on vallan mainio, mutta näin aikaisin sisällä ihan perinteinen musta ämpäri on paras. Laitan hiukan (n. 10 cm) hiekansekaista multaa (esim. taimimultaa) pohjalle ja mullan päälle perunat (3 kpl), jotka peitän kevyesti multaan. Kun varret ovat nousseet 20 cm, peitän ne puoleenväliin ja jatkan, kunnes ämpärin reunat tulevat vastaan. Sitten vain kasvatusta, kevyttä kastelua pari kuukautta ja uudet perunat ovat valmiit. Helppoa ja hyvää lähiruokaa parahimmillaan!

HUOM! Katsothan aina, että ämpärin pohjassa on kierrätysmerkki sekä polypropeenin lyhenne PP. Sellaiset soveltuvat syötävien kasvien kasvatukseen, eivät muut eikä etenkään ne ”haisevat” ämpärit.

Hiljentyikö komposti pakkasella?

Ei hätää, jos komposti on lopettanut käymisen pakkasilla, sillä parilla pikku tempulla homma lähtee taas käymään. Lapioi ensiksi lunta kompostorin ympärille suojaamaan. Täytä sitten esim. mehukanistereita kuumalla vedellä ja laita kompostin sekaan. Lapioi lunta kannen päälle. Sieltä se sitten taas heräilee ja iloinen käyminen alkaa. Kun komposti käy, ota kanisterit pois mutta lumen kannattaa antaa olla suojaamassa ainakin kylmimpien jaksojen ajan. Kuumaa vettä ei pidä kuitenkaan kaataa kompostiin, sillä se jäähtyy ja jäädyttää sisällön vielä pahemmin.

Huimaa kehitystä led-valoissa

Hiukan tähän valonlisääntymiseen liittyen, en millään voi olla taas ihmettelemättä kasvivalojen kehitystä. Ledeihin ei moni kasvialan ammattilainen uskonut vielä kymmenen vuotta sitten yhtään, mutta nyt niiden puolesta puhuvat jo kaikki ammattilaiset. Vanhoja ”natikoita” lähtee romuihin kiihtyvällä tahdilla ja vaihtuu ledeihin. Eikä syynä ole niiden halpa käyttö ja tippuneet hankintakulut, vaan myös huippuhyvät tulokset kasvatuksessa. Olen erityisen iloinen siitä, että uusi led-tekniikka mahdollistaa entistä enemmän kotimaisten kasvien ja kukkien kasvatuksen ympäri vuoden. Samalla saadaan puhdasta lähiruokaa lähikauppoihin kohtuuhinnalla.

Kaikkein iloisin olen siitä, että nyt led-valon käyttö on kotonakin mahdollista. Huonekasvit kasvavat, yrtit viihtyvät, siemenet itävät hyvin ja taimista tulee napakoita, sadot aikaistuvat ja jatkuvat syksyllä pidempään jne. Käyttökulut ovat vain muutamia senttejä päivässä.

Ainoa asia, joka harmittaa, on ns. ”led-kasvilamppujen” myynti: pelkkä led ja kasvivalo-sana eivät tee lampusta vielä hyvää, siinä tarvitsee olla oikeat spektrit, ja ne eivät synny ihan tuosta vain. Minä ainakin haluan pitää kasveista hyvää huolta enkä anna mitään ”lumevaloa” ja kiusaa niitä, kun kerran kunnon valoa voi antaa. Ainoa led-lamppu, josta voin 100 % varmuudella sanoa, että toimii ja hyvin on tämä.

Mitä ovat lilliputti-verenpisarat?

Olen saanut paljon kyselyjä ja palautetta viime vuonna esittelemistäni lilliputti-verenpisaroista. Ne ovat jalostajakaverini vuosien työn tulos. Lilliputti-verenpisarat ovat uskomattomia kukkijoita ja todella helppohoitoisia. Laita kolme taimea 20–25 cm ruukkuun tai amppeliin ja saat sellaisen kukkarunsauden koko kesäksi, ettei paremmasta väliä. Nämä verenpisarat kestävät sadetta, tuulta, tauteja ja ne vain kukkivat, kukkivat ja kukkivat ilman venymistä ja vanumista eikä edes kukkineita kukkia tarvitse välttämättä poistaa. Tälle vuodelle valitsin kaksi parasta lajiketta, Nikitan ja Julian. Kannattaa varata ajoissa! Nikitan saat täältä ja Julian taimet täältä.

Toinen, jonka suosittelen varaamaan ajoissa, on tämä iki-ihana vanhanajan ”mummonpelargoni” Aplleblossom. Senkin saat nyt spesiaalihintaan 3 kpl vain 9,90 € (ovh 15,90). Näidenkin taimien määrä on rajallinen, joten tämän ihanuuden saat varattua täältä.

Voit siis varmistaa suosikkiesi saatavuuden varaamalla taimet nyt ja voit halutessasi myöhemmin lisätä tai muuttaa tilausta. Taimet valmistuvat ja juurtuvat lähetysvalmiiksi maalis–huhtikuun aikana, ja lähetän ne vasta sitten. Siihen asti minä pidän niistä huolta.

Terveisin pitenevistä päivistä ja mullantuoksusta nauttiva puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

huomekasvi huonekasvit kasvivalo komposti kompostointi kompostori led-valo mullanvaihto


Lisää samasta aiheesta