Kevään ihaninta puuhaa on vaihtaa huonekasveihin mullat – näillä vinkeillä onnistut, katso myös video! Japanilainen kangassilta auttaa pelastamaan jyrsijätuhoja kärsineen puun. Jos pihan puut ovat kaatokunnossa, lumisella kelillä kaataminen onnistuu vaurioitta.
Vaihda mullat – huonekasvien mullanvaihdon ABC
Kevättä kohti mennään ja kovasti mennäänkin! Siemenet itävät ja taimet juurtuvat kiihtyvää tahtia koko ajan. Ihana kevät uusine kasvun ihmeineen valtaavat kodit kaikkialla. Keväällä on myös aika vaihtaa huonekasvien mullat! Näillä ohjeilla onnistut varmasti:
- Arvioi ensin, tarvitseeko kasvi kokonaan uuden mullan vai riittääkö pintamullanvaihto. Uutta multaa on joka tapauksessa hyvä laittaa, mutta usein pelkkä pintamullan vaihto on jo hyvä ratkaisu.
- Jos vaihdat kaikki mullat, vaihda ruukku korkeintaan yhtä kokoa isommaksi tai käytä vanhaa ruukkua. Hentojuuriset (mehikasvit, kaktukset jne.) viihtyvät parhaiten pienemmässä ruukussa eikä ruukkua kannata useinkaan vaihtaa. Voimakasjuurisille kasveille voi vaihtaa uuden ruukun tai jakaa kasvin.
- Valitse oikea multa kasvin mukaan. Älä käytä ns. ”mustia multia” missään ruukkukasvatuksessa! Siitä tulee vain murheita kastelun kanssa. Oikea multa takaa kasville parhaan kasvun ja helpottaa hoitotyötä koko vuoden.
- Kastele kasvi hyvin mielellään edellisenä päivänä ennen mullanvaihtoa.
- Ruukussa tulisi olla reikä pohjassa, jotta ylimääräinen kasteluvesi valuu pois. Sitä kautta kasvi on myös helpompi kastella upottamalla. Kestokasteluruukut ovat käteviä, mutta sielläkin vesitilan tulee antaa välillä kuivahtaa, ettei juuristo ole aina märkä.
- Poista huonot ja kuolleet juuret sekä vanha multa varovasti.
- Istuta kasvi entiseen syvyyteensä tai korkeintaan 1–2 cm syvemmälle.
- Kastele aluksi varovasti, ettet suotta hukuteta kasveja. Kasvin juuristohan tarvitsi yhtä paljon ilmaa kuin vettä.
- Ensimmäisten viikkojen aikana kasville riittää puhdas ja hapettunut, huoneenlämpöinen vesi, aloita lannoittaminen vasta muutaman viikon kuluttua mullanvaihdosta. Lannoita aluksi muutaman viikon ajan noin 50 % väkevyydellä.
- Kasvia ei saa hoitoleikata samaan aikaan mullanvaihdon kanssa. Leikkaa vasta muutaman viikon kuluttua, kun kasvi on alkanut kasvaa.
- Sumuttele kasvia kevyesti päivittäin lämmityskaudella ja etenkin mullanvaihdon jälkeen.
- Mullanvaihdon yhteydessä on hyvä lisätä multaan kestolannoitekävyt ja kastelukiteet, niin hoito on helppoa koko kasvukauden.
- Sijoita kasvi sille edulliseen paikkaan huoneessa, vältä vetoista kasvupaikkaa sekä suoraa auringonpaistetta ja patterin läheisyyttä.
- Kunnon kasvulampulla kasvit viihtyvät elinvoimaisina ja terveinä läpi talven ilman ongelmia.
- Varaa aikaa ja nauti tuoreen mullan tuoksusta ja uudesta kasvukaudesta rauhassa. Mullanvaihto on yksi niitä ihanimpia asioita keväisin!
Katso video mullanvaihdosta täältä.
Katso video huonekasvien lisäämisestä en pistokkaista täältä.
Hyvä vaihtoehto sillastukselle – japanilainen ”kangassilta”
Viime viikolla neuvoin, kuinka jyrsijätuhoja kärsineen puun voi pelastaa. Perinteinen oksilla tapahtuva sillastus on toimiva, mutta vaatii ammattitaitoa ja kokemusta. Helpompi ja erittäin toimiva tapa on Japanista lähtöisin oleva keino, ”kangassilta”.
MAINOS
MAINOS LOPPUUKääri kostea luonnonkuituinen pellava- tai puuvillakangas tiukasti vioittuneen kohdan päälle, reilusti yli molemmin puolin terveelle rungolle. Peitä kangas tuorekelmulla, jotta kosteus säilyy kankaassa. Näin puu kasvattaa uuden kuoren haavan kohtaan.

Ongelmapuiden kaatoon nyt!
Jos pihassa kasvaa puita, jotka ovat tulleet tiensä päähän tai ne pitää muun syyn takia kaataa, nyt on hyvä hetki! Puiden kaataminen ja käsittely voi olla hankalaa nurmikon takia, mutta nyt kun on lunta ja maa roudassa, puun kaatamisesta ei tule ylimääräisiä vaurioita. Pakkasilla maa kestää vaurioitta vieläkin paremmin!
Iloa, intoa ja paljon pieniä vihreitä elämyksiä maaliskuullesi!
Puutarhurisi Juha
MAINOS
MAINOS LOPPUULisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >
Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay
Lue myös: Vaihda huonekasvien mullat – herätä komposti talviunilta, Näistä syistä suomalaisten huonekasvit kuolevat, Valitse multa oikein ja välty monelta murheelta, Sonjan palsta: Kompostointi tuo muhevaa multaa, Kasvien keväinen mullanvaihto, Huonekasvien hoitoniksejä, Näin pidennät kukkivien huonekasvien ikää, Puutarha herää kevääseen ja Viherpeukalon muistilista – kevät
MAINOS
MAINOS LOPPUU