MAINOS

Niitty vaihtoehtona nurmikolle – Sonjan palsta

Piha

Niityt ja kukkakedot ovat elintärkeitä monille eliölajeille ja sen myötä koko ekosysteemille. Omassa puutarhassaan voi tehdä palveluksen luonnolle ja luoda sinne palasen tuota ihastuttavaa lapsuuden perinnemaisemaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

↑ Lehtomaitikka on varjoisten lehtoniittyjen kaunotar.

Viime kesä oli nurmikon omistajille vaikea. Sateinen alkukesä teki leikkuusta hankalaa, ja heinäkuun ennätyshelteet polttivat nurmikon ruskeaksi. Nurmikko vaatii paljon hoitoa ja lannoitusta, ja moni olisi valmis luopumaan siitä, mutta mitä tilalle?

Niitty on luonnon valinta

Kukkaniitty on trendikäs ja ekologinen valinta. Sen luonnonkasvit houkuttelevat pölyttäjiä ja perhosia, se ei vaadi lannoitusta ja hoidoksi riittää niitto syyskesällä, rehevämmillä niityillä myös alkukesällä. Ensimmäisen vuoden jälkeen kasvit kylväytyvät itsekseen ja niitty hoitaa pitkälti itse itsensä. Kauniita luonnonkasveja on aina käytetty suomalaisissa puutarhoissa myös perennoina, ja ne ovat yleensä myös terveitä ja kestäviä, toisin kuin monet arat, vierasperäiset kasvit.

Syksy paras aika perustamiseen

Niityn voi perustaa keväälläkin, mutta myöhäissyksy aina lumentuloon saakka on paras ajankohta. Rikkakasvit poistetaan valitulta alueelta, ja tarvittaessa maa kalkitaan
ja köyhdytetään lisäämällä siihen esim. hiekkaa. Niittysiemenseoksia löytyy sekä kuiville ja paahteisille kedoille että kosteammille, varjoisille tai reheville niityille. Siemenet ovat pieniä, joten kylvettäessä ne on hyvä sekoittaa hiekkaan. Siemenet jätetään pintaan ja annetaan talven tehdä luonnollinen kylmäkäsittely. Kylvön voi tehdä jäiseenkin maahan, kunhan se on kunnostettu aikaisemmin. Osa kasveista kukkii jo ensimmäisenä vuotena, toisia joutuu odottelemaan seuraavaan kesään. Niityn kehittymisen seuraaminenkin on osa sen viehätystä.

Oikea kasvi oikealle paikalle

Siemeniä voi tietysti kerätä luonnonkasveista itsekin,
mutta helpointa on kylvää mieleinen sekoitus pussista. Niittysiemeniä, kuvia kukista ja hyviä ohjeita kukkakedon perustamiseen sekä sopivien siementen valintaan löytyy netistä hakusanalla ’niittysiemen’. Kuivan kedon kukkia ovat esimerkiksi kissankäpälä, kangasajuruoho ja keto-orvokki, ja rehevämmälle rantaniitylle sopivat vaikkapa lehtosini- latva, väinönputki ja rantakukka.

Perinnemaisemaa pala kerrallaan

Niityn ja kukkakedon perustamisen voi aloittaa muutamasta neliöstä, jos ei ehdi kunnostaa kerralla isompaa alaa. Pienikin keto tontin reunassa houkuttelee kesäiselle retkelle kissankellojen keskelle, kuuntelemaan sirkkojen siritystä ja ihmettelemään päiväperhosten tanssia.

Teksti: Sonja Lumme, kuvat: Arne Nylander

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kukkaketo luonnonkasvit luonnonniitty niitty Sonjan palsta


Lisää samasta aiheesta