Lampputekniikka on ottanut viime vuosina aimo harppauksia. Valovalikoima on mullistunut ja hämmentävä. Mitkä lamput vastaavat toisiaan ja miten ne eroavat toisistaan? Ja mitä merkitystä sisustukselle on sillä, minkä lampuista valitsee?
Valikoima on aikaisempaa hienojakoisempi. Asumisen viihtyvyyden kannalta on tärkeää löytää lamppu, jossa on tilaan ja tarkoitukseen sopiva valovirta (lumen), värilämpötila (kelvin) ja värintoistokyky (Ra). Tehtävä helpottuu huomattavasti, jos tuntee nämä kolme lampun ominaisuutta ja löytää ne pakkausmerkinnöistä. Tutustu niihin ja lampputekniikoihin ohessa.
Tilan luonne ja siellä suoritettavat toiminnot määrittävät paljon sitä, minkälainen on ihanteellinen valaistus. Olohuoneessa toimii ratkaisu, joka mahdollistaa usean eri valaistustason, jolloin tilaan saadaan tarvittaessa tehokas valo ja toisaalta rauhoittava tunnelmavalo oleskelua varten. Käytännössä tarve voidaan ratkaista himmennettävällä valaistuksella tai varustamalla olohuone riittävän yleisvalon lisäksi pöytä- ja jalkavalaisimilla.
– Yksityiskohtien korostamiseen sopivat esimerkiksi kalusteiden taakse tai alle kiinnitettävät LED-nauhat, jotka luovat epäsuoraa valoa ja ovat omiaan luomaan tunnelmaa. Korostuksia voidaan tehdä myös kohdelampuilla, Annukka Pokki Osramilta kertoo.
MAINOSOlohuoneeseen suositellaan lämpimän valkoista, rentouttavaa 2500–3000 kelvinin valoa. Koska olohuone on sisustuksellisesti keskeinen tila, värien halutaan toistuvan valossa mahdollisimman kauniina ja luonnollisina. Siksi olohuoneeseen kannattaa valita lamppuja, joiden värintoistokyky eli Ra-arvo on erinomainen, 90–100.
Keittiöön sopiva valaistus on työ- ja oleskeluvalaistuksen yhdistelmä. Työtasoilla tarvitaan runsaasti valoa. Tarkkaa työskentelyä kannattaa valaista hieman kylmemmällä, noin 4000 kelvinin valolla.
– Illallispöytään istuttaessa työvalot sammutetaan ja tilalle sytytetään yleisvalonakin toimiva himmennettävä, lämpimämmän sävyinen valaistus. Tunnelmaa voidaan jatkaa ruokapöydän yllä sijaitsevilla valaisimilla ja esimerkiksi keittiökaapistojen päälle asennetulla epäsuoralla valolla, Annukka kuvaa.
MAINOSEteisessä tarvitaan hyvää valoa. Värilämpötilaa eli valon sävyä kuvaavilla kelvineillä ei täällä ole niin suurta merkitystä.
– Eteisessä valon pitää syttyä nopeasti, mikä ohjaa jonkin verran lamppuvalintaa. Jos valoa pidetään päällä pitkiä aikoja, energiansäästölamppu on hyvä valinta, kun valitsee nopeasti syttyvän vaihtoehdon. Tilanne muuttuu, jos huoneessa on liiketunnistin, ja valo syttyy ja sammuu tiuhaan. Silloin energiansäästölamppu ei ole paras vaihtoehto, Annukka muistuttaa.
Suunnittele kodin valaistus rakentamisen yhteydessä mahdollisimman hyvissä ajoin ja jos mahdollista, asenna valaisimille ylimääräisiä kytkentäpisteitä. Ohjausjärjestelmät luovat asumisviihtyvyyttä, mutta ne vaativat ylimääräistä kaapelointia, joten myöhässä ei kannata olla liikkeellä. Määrittele himmennettävät tilat hyvissä ajoin, sillä pienoisloistelamput sekä LED-lamput ja -valaisimet eivät ole yhtä helposti himmennettävissä kuin hehkulamput ja halogeenit.
MAINOS– Valaistuksella on ratkaiseva merkitys siihen, miten kotoisaksi ihminen olonsa kotonaan tuntee. Valo luo tunnelmaa ja oikein suunniteltuna se on huomaamaton viihtyvyystekijä. Puutteellisen tai väärän valaistuksen huomaa heti, vaikka osittain se on makuasia. Valo voi olla lämpimän kotoisaa tai modernin valkeaa, makuun, tyyliin ja taloon sopivaa, Annukka sanoo.
Valaistus lisää asumisviihtyvyyttä silloin, kun se on mahdollisimman helppokäyttöistä, huomaamatonta ja huoltovapaata. Turvallisuustekijä valo on etenkin kulkureiteillä ja portaikoissa.