MAINOS

Valitse aurinkosähkö ja hidastat ilmastonmuutosta – enää et tarvitse omia paneeleja

Lämmitys

Nykyään kuluttaja voi vaihtaa perussähkön ekologisempiin sähkömuotoihin. Uusiutuviin luonnonvaroihin perustuvan aurinkoenergian lisäkustannukset ovat vähäiset, ja aurinkosähkön käytöllä voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Aurinkoenergia on tulevaisuuden sähkömuoto. Käytännössä aurinkosähkö tarkoittaa sähköä, joka on tuotettu aurinkopaneeleilla. Sen hiilidioksidipäästöt ovat tasan nolla grammaa kilowattitunnilta, eli saman verran kuin tuuli- ja vesituotannossa.

– Aurinkosähköä saa nyt jokaiseen kotiin kerrostaloista omakotitaloihin tai vaikkapa mökille, eikä omia paneeleja tarvitse hankkia. Samalla kannustetaan eurooppalaisen, uusiutuviin luonnonvaroihin perustuvien sähkömuotojen tuotantoa, Vattenfallin asiantuntija Peter Strandberg kertoo.

Suuria aurinkovoimaloita on ympäri Eurooppaa, esimerkiksi Ranskassa, Italiassa ja Belgiassa. Aurinkosähköä tuotetaan isoissa, satojen tai jopa tuhansien aurinkopaneelien voimaloissa.

– Esimerkiksi Saksassa on yleistä, että aurinkopaneeleja asennetaan ojien päälle pelloille, joissa on niin sanottua hukkatilaa tai käyttämätöntä maata, Strandberg sanoo.

Aurinkovoiman alkuperä todennetaan takuilla

Aurinkopaneelien valmistukseen kuluu energiaa, joten tuotanto ei ole täysin päästötöntä, vaikka aurinkoenergia itsessään on täysin päästötön energiamuoto.
Paneelien hintojen laskiessa myös Suomeen saattaa syntyä omia, suuria aurinkovoimaloita.

– Auringon säteily Suomessa on vuositasolla lähes yhtä suurta kuin Keski-Euroopassa ja noin puolet Saharan määrästä. Mikäli Suomen pinta-alasta muutama prosentti peitettäisiin aurinkoenergiaa tuottavilla kennoilla, se riittäisi tyydyttämään koko maan ympärivuotisen energiatarpeen.

Aurinkosähkön alkuperä varmistetaan takuilla. Niiden avulla viranomaiset voivat jäljittää, missä ja miten sähköä on tuotettu.

– Takuut ovat todistus siitä, että sähkö on tuotettu uusiutuvalla aurinkovoimalla. Vastaavanlainen järjestelmä on käytössä myös tuuli- ja vesisähkösopimuksissa, Strandberg sanoo.

Vuodessa vain pienet lisäkustannukset

Aurinkosähkön hankintahinta on hieman korkeampi kuin tavallinen perussähkö, joka on tuotettu useammalla tuotantotavalla. Siksi myyjät laittavat yleensä pienen lisän aurinkosähkön hinnoitteluun.

– Tavallisesti korotus on noin 0,20 senttiä kilowattitunnilta. Esimerkiksi 1 000 kilowattituntia käyttävällä, yksiössä asuvalle asiakkaalle tämä tarkoittaa noin kahden euron isompaa laskua vuodessa. Jos kulutus taas on noin 10 000 kilowattituntia, lisälasku on 20 euroa vuodessa. Ero verrattuna perussähköön ei siis ole suuri, Strandberg kertoo.

Lisätietoja:

Vattenfall

www.vattenfall.fi

Vattenfall on yksi Suomen suurimmista valtakunnallisista sähkönmyyjistä. Vattenfall tarjoaa myös erilaisia energiafiksuja tuotteita sekä jakaa neuvoja ja tietoa energiatehokkaaseen elämään. Vattenfall edistää kestävää kehitystä yhdessä kuluttajien kanssa. 

Lähde: Deski.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aurinkoenergia aurinkoenergiajärjestelmä aurinkokenno aurinkokennot aurinkokeräimet aurinkokeräin aurinkolämpöjärjestelmä aurinkopaneeli


Lisää samasta aiheesta