Valitse sisäovi käyttötarpeen ja sisustustyylin mukaan

Talo
Sisäovia valitessa kannattaa katsoa pintaa syvemmältä. Kun oven tekniset ominaisuudet ovat kohdillaan, väriä, tyyliä ja ulkonäköä piisaa kyllä. Lue lisää ja tutustu ovimalleihin!

Harjoitteleeko perheen nuorimmainen rumpujen soittoa? Näyttääkö vanha vessan ovi ottaneen vesiroiskeista itseensä ja turvonneen alareunasta? Entä toisivatko lasitetut pariovet olohuoneeseen lisää valoa ja näyttävyyttä?

Kuten sanottua, oven tehtävä ei ole vain peittää kulkuaukkoa. Sen pitää sopia kodin yleisilmeeseen ja vastata teknisiltä ominaisuuksiltaan tilojen tarpeita.

– Lisäominaisuudet parantavat asumismukavuutta ja turvallisuutta. Ovi määrittelee tilan käyttöä ja yksityisyysastetta sekä täydentää ja viimeistelee huoneen tyylin. Esimerkiksi keittiössä korkeakiiltoiset väliovet ovat tyylikäs jatke kiiltäville keittiökaapeille, myyntipäällikkö Jussi Kairtamo Fenestra Oy:stä kertoo.

Väliovet ovat tärkeitä sisustuksen kannalta


Craft-massiivipeiliovi

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Väliovet vievät yllättävän monta neliötä seinäpinta-alasta, ja ne ovat täten merkittäviä myös sisustuksen kannalta. Ovi voi olla joko kontrasti ympäröivälle värimaailmalle tai sulautua sisustukseen. Oven mallia ja väriä valitessa yhteensopivaksi pariksi voi valita lattian, seinät, listat ja ikkunapielet tai esimerkiksi kodin kiintokalusteet. Viilutettu ovi voi olla samaa puulajia kuin parketti. Oven karmit ja ovilistat ovat kuin taulun kehykset: ne voivat korostaa ovea tai olla huomaamattomat.

Massiivipuuovet ovat ekologinen ja pitkäikäinen vaihtoehto

Puurunkoisen perinnetalon rakentajan tai vanhan talon kunnostajan arvomaailma tuskin antaa periksi kevytoville. Massiivipuuovet ovat ekologinen ja pitkäikäinen vaihtoehto, joiden pintavauriot voidaan korjata. Puuovi voi olla puuvalmis, maalattu, viilutettu, lakattu tai petsattu. valita yhteensopiviksi. Hintaan vaikuttavat materiaalit ja ominaisuudet. Kenties jopa ulkonäköä merkittävämpiä ovat toiminnalliset seikat kuten ääni- ja paloeristys, kosteudenkestävyys, esteettömyysvaatimukset sekä oven kätisyys eli aukeamissuunta. Myös oven lukittavuus voi olla valintakriteerinä esimerkiksi teknisen tilan ovea valitettaessa.

Peili- ja laakaovet ovat useimmiten kevyitä ja kennorakenteisia

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kevytoven pinnassa käytetään joko sileää tai muotoon puristettua, maalattua tai viilutettua kuitulevyä. Lisäksi valmistetaan massiivisia ovia puukuitukomponenteista tai massiivipuusta, lastulevystä ja MDF:stä. Pintavaihtoehtoja on useita puuvalmiista viilutettuun. – Laatua ja hintaa lisäävät materiaalien lisäksi monipuoliset ominaisuudet, erikoismitoituksen mahdollisuus ja design, markkinointipäällikkö Leila Korvenranta JELD-WEN Suomi Oy:stä kertoo.

Umpiovi vai lasitettu ovi?


Fenestran leveäkehyksinen lasitettu ovi uppoaa kauniisti osaksi seinää.

Kodin kaikkien ovien ei tarvitse olla samannäköisiä. Tuoteperheiden sisällä on valinnanvaraa. Umpiovi on hyvä ratkaisu tiloissa, joihin ei haluta näköyhteyttä muista tiloista. Olohuoneeseen ja keittiöön sekä eteiseen näyttävämpi valinta on lasitettu ovi. Lasitus tuo tilan tuntua, päästää huoneeseen valoa ja mahdollistaa näköyhteyden huoneiden välillä, mutta ei eristä etenkään kynnyksettömänä juurikaan ääntä.

– Ikkuna-aukollinen ovi on mainio valinta myös lastenhuoneen oveksi. Ikkunasta voi tarkistaa onko valot sammutettu. Ikkuna tuo lapselle myös turvallisuuden tunnetta, Jussi Kairtamo vinkkaa. Desibelirakenteella tehty ääntä eristävä ovi tekee kotiteatteritilan käytöstä koko perheelle miellyttävämpää ja tuo käyttömukavuutta työ- ja makuuhuoneeseen, tekniseen tilaan ja wc:hen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kylpyhuoneiden sisäänkäynteihin käyvät parhaiten lasiovet, sillä ne kestävät erinomaisesti kosteutta ja lämpötilanvaihtelua. – Tilaan sopii myös roiskevesisuojattu ovi, mikäli oven ja suihkun välillä on vähintään 1,5 metrin välimatka ja tila kuivuu kunnolla. Myös wc:n ovi kannattaisi hankkia roiskevesisuojattuna. Se antaa ovelle lisää käyttövuosia, Korvenranta kertoo.

Muutosta saa pienellä vaivalla, sillä pelkän ovilehden vaihtaminen on helppoa standardikokoiseen oviaukkoon. Tällöin tulee olla tarkkana oviaukon mittauksessa ja oven kätisyydessä. Yleensä ostolistalle laitetaan myös vaihtosaranapaketti, joka sisältää uudet saranat ja vastaraudan, johon lukon kieli uppoaa.

Tavallisen oven tilalle voidaan vaihtaa myös standardimittainen desibeliovi

– Jos ovet tuppaavat paukkumaan, desibelirakenteen lisäksi oven käyttöääntä saadaan hiljaisemmaksi asentamalla karmiin ja kynnykseen lisäeristeet, Kairtamo kertoo. Jos kuitenkin halutaan varmistaa, että ääneneristys on ehdottoman moitteeton, kannattaa hankkia kokonaan uusi äänieristysovisetti, jolloin oven ja karmin sekä kynnyksen välykset ovat varmasti hyvin eristetyt. Liukuovesta haaveilevan kannattaa muistaa, että kynnyksettömänä ovi ei eristä ääntä, ja ovelle on löydyttävä tilaa liukua aukon sivuun tai seinän sisään. Hyvä esimerkki liukuovella eristetystä tilasta on vaatehuone.

Värien käyttö ovissa on lisääntynyt


JELD-WENin liitutauluovi

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Trendeistä merkittävimmät ovat vihreät arvot, ja vastuullisuus varmistaa puutavaran alkuperän laillisuus. Rohkeus värien käytössä on lisääntynyt. Graffitin- ja helmenharmaiden sävyjen lisäksi ovia saa kaikilla NCS-kartan väreillä. Ken luottaa värisilmäänsä, voi valita kotinsa vaikka jokaisen oven eri värisenä. – Tilan tehoste-elementti voi tehosteseinän sijaan yhtä hyvin olla ovi. Itse olen valinnut kotiini tammiovet, –karmit ja –listat yhdistettynä harmaaseen seinään ja kiiltävän valkoiseen laattalattiaan, Korvenranta kertoo.

Sisäovien suorat linjat ovat nyt suosittuja


Edux-ovien Raita 4 -sisaovessa on sandwich-rakenne.

Isot laakapinnat antavat tilaa erilaisille urituksille, kuvioille ja lasiaukoille. Ovessa kiinteästi oleva liitutaulu tai peili säästää seinätilaa ja monipuolistaa käyttöä. Edullisen kevytlaakaoven voi koristaa sisustustarroilla ja teipeillä, kunhan huomioi, että jotkut teipit saattavat poistettaessa vaurioittaa maalipintaa. Yksittäistä ovea näyttävämmän oviratkaisun saat valitsemalla oveksi parioven tai perusoven rinnalle levikkeen. Myös lasiovien valikoima on kasvanut, ja kuviomaailma muuttunut rohkeammaksi. Designovi voi olla myös tilan koru ja katseenvangitsija.

Tutustu myös ajankohtaisiin sisaovimalleihin >