Valitse takka tarpeen mukaan – tutustu uutuustakkoihin

Lämmitys
Lähes kaikissa uusissa omakotitaloissa on takka. Se on hyvä hankinta vanhaankin taloon, sillä takka säästää energiaa ja luo lämmintä tunnelmaa. Lue lisää ja tutustu takkamalleihin >

Takka hankitaan usein nimenomaan lämmönlähteeksi. Sähkölämmitystaloissa ja maalämpötaloissa takka on hyvä turva sähkökatkojen varalta.

– Monet haluavat myös hyödyntää takasta saatavaa lämpöä ja liittää takan osaksi vesikiertoista lämmitysjärjestelmää, Uuniseppien Etelä-Suomen aluepäällikö Teemu Talvia kertoo.

Hybriditakat ovat Tulikiven myyntipäällikön Reino Romppasen mukaan hyvin kysyttyjä, koska niiden avulla esimerkiksi sähkölämmitteisten omakotitalojen e-luku saadaan paremmaksi. Takka ja ilmalämpöpumppu on myös hyvä yhdistelmä.

– Takka ja ilmalämpöpumppu riittävät hyvin lämmöntuottamiseen suurimman osan lämmityskaudesta, etenkin jos ilma pääsee kiertämään vapaasti lämmitettävässä tilassa, Ultimatemarketin markkinoinnista vastaava Jenny Rosendahl sanoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Onneksi taloihin ei enää rakenneta takkahuoneita 1970-luvun tyyliin. Lämmityksen kannalta tehokkainta on sijoittaa takka mahdollisimman keskelle taloa, Teemu Talvia lisää.

Vertaa takkoja omissa sarjoissaan


Pieni ja pippurinen kotimainen varaava pönttöuuni Pohjanmaan tiilirakenteelta.

CE-merkintä tuli heinäkuussa pakolliseksi kaikkiin EU:n jäsenvaltioissa myytäviin tehdasvalmisteisiin takkoihin. Kuluttaja voi verrata CE-merkintöjen avulla tulisijojen tehoja (kW), energiantuottoa (kWh), hyötysuhdetta (%) savukaasujen lämpötiloja ja hiilidioksidipäästöjä.

Vertaa varaavia takkoja ja kevyttakkoja omissa sarjoissaan, koska ne toimivat eri periaatteella. Kevyttakan kW-luku on korkeampi kuin varaavan takan, koska se tuottaa nopeasti paljon lämpöä. Varaava takka luovuttaa lämpöä pitkään. Markkinoilla on myös kevyttakkoja, joihin on lisätty lämpöä varaavaa mate riaa lia ja varaavia takkoja, jotka alkavat luovuttaa lämpöä heti lämmityksen alettua.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Älä osta liian isoa tulisijaa


TakkaCenterin Sara on kotimainen moderni, varaava takkaleivinuuni.

Liian tehokas takka kuumentaa kotia liikaa. Takkavalmistajat neuvovat kääntymään asiantuntevien myyjien puoleen oikean kokoisen takan löytämiseksi. Myyjä osaa valita asiakkaalle oikean kokoisen takan, kun hän tietää, mihin tarkoitukseen, minkä kokoiseen ja minkä ikäiseen taloon takkaa ollaan ostamassa.

– Matalaenergia- ja passiivienergiatalossa riittää pienempi tulisija kuin vanhassa huonommin eristetyssä omakotitalossa, Reino Romppanen huomauttaa.

Selkeät takkamallit suosittuja


Uuniseppien Lumi. Kotimainen varaava takka suoralle seinälle tai keskelle huonetta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kuluttajat pitävät tällä hetkellä pelkistetyistä malleista, mutta koristeellisilla kaakeliuuneillakin on kannattajakuntansa. Yksilöllisyyttä arvostavat teettävät takkansa mittatilaustyönä.

Takka on tärkeä osa sisustusta: Sen on sovittava asunnon tyyliin ja huonekaluihin. Takka saa olla näyttävä, ja etenkin tulisijan luukkujen on oltava suuret.

Tutustu syksyn uutuustakkoihin kuvagalleriassa

Selaa ja tutustu uutuustakkoihin >

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös

Näin hankit uuden takan vanhaan taloon >