MAINOS

Valkosipulin kasvatus – näillä ohjeilla mahtisato

Piha

Valkosipulin sato kuntoon näillä kahdeksalla vinkillä. Lue luomuviljeljiä Eliisa Malin ohjeet valkosipulin kasvatukseen.

Jaa sosiaalisessa mediassa

1. Istuta oikeaan aikaan

Sopiva istutusaika on yleensä syyskuun puolivälistä lokakuun puoliväliin. Tätä myöhemminkin voi istuttaa, jos maa pysyy sulana. Tavoitteena on, että juuret ehtivät kasvaa syksyn aikana noin 4–7 sentin mittaisiksi. Ennen maan jäätymistä juurtuneet istukkaat talvehtivat parhaiten.

2. Anna kasvutilaa

Taimi- ja riviväliksi riittää 15 senttiä, mutta väljempi istutustiheys voi olla hyväksi kasvuston hoidon ja tuulettumisen kannalta. Hoito helpottuu ja sipulit pysyvät terveinä.

3. Huomio maalaji

Sopiva istutussyvyys on 5–7 senttiä. Kevyillä maalajeilla kynsi on syytä painaa 10–15 sentin syvyyteen, sillä maan sulaminen ja jäätyminen voi nostaa sen pinnalle.

4. Kata maa

Noin 25 sentin katekerros, esimerkiksi olki, varmistaa talvehtimista. Voit haravoida katteen keväällä riviväleihin.

5. Varo märkyyttä

Valkosipuli pitää valoisasta kasvupaikasta, missä maa on vettä läpäisevää ja jään muodostuminen vähäistä. Talvehtimistappioita tulee, jos leudon jakson jälkeen vesi jäätyy lumettoman penkin pinnalle ja kovat pakkaset jäädyttävät maata rajusti. Märkyyttä voi ehkäistä istuttamalla valkosipulin 10–30 senttiä korkuiseen kohopenkkiin.

Menestyksekäs valkosipulin kasvatus on hyvän hoidon ja edullisten säiden yhdistelmä

Valkosipulin kasvatus -

Valkosipulin sopiva istutusaika on yleensä syyskuun puolivälistä lokakuun puoliväliin.

6. Kalkitse

Maan pH:n pitäisi olla 6,5–7 välillä. Tosin valkosipuli kasvaa melko hyvin, vaikka pH olisi hieman alle kuusi. Sekä tuhka että kalkki sopivat valkosipulille.

7. Lannoita

Älä anna syksyllä typpipitoista lannoitusta. Tärkeitä ravinteita ovat magnesium, rikki, fosfori ja kalium. Sekoita kompostimulta maahan hyvin. Älä käytä kompostoimatonta lantaa, sillä se lisää varastotauteja ja saattaa tuhota kasvun alkuunsa.

8. Muista hoitaa

Anna valkosipuleille kasvun alkaessa hivenaine- ja typpipitoista lannoitetta. Huolehdi maan kuohkeudesta ja pidä kasvusto puhtaana rikkakasveista. Turvaa riittävä vedensaanti koko kesän ajan. Hyvän hoidon ja edullisten säiden yhdistelmä palkitsee valkosipulin viljelijän.

Ohjeet antoi luomuviljeljiä Eliisa Malin, Vierelän tila, Vihti.

Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden kanssa. www.kotipuutarha.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

sipuli vakosipuli valkosipulin lannoitus


Lisää samasta aiheesta