Valkosipulin monet edut – näin hävität muumiotautiomenat

Tiesitkö, että valkosipuli on paljon enemmän kuin mauste? Miten hävitetään muumiotautiomenat niin, ettei tauti pääse leviämään? Positiivisen puutarhurin kalenteri on nyt valmistumassa – siihen tarvitaan sinun apuasi!
Sadonkorjuu on hyvässä käynnissä ja metsästä löytyy sienien lisäksi myös todella hyvin isoja ja mehukkaita mustikoita – nyt on hyvä hetki poimia metsän superfoodit talteen! Puolukkakin alkaa kohta valmistua, mutta sen keruulla ei ole vielä kiirettä. Pihlajanmarjojakin tulee tänä vuonna ennätyspaljon. Niistä saa tehtyä vaikka mitä hyvää, ja koristeenakin ne ovat ihastuttavia.
Pari juttua syystoimituksista
Ensiksikin: perennat ovat saaneet jo syyslannoitukset, ja ne jotka on hyvä leikata ennen istuttamista, on leikattu jo valmiiksi. Eli sinun ei tarvitse muuta kuin istuttaa ne maahan.
Toiseksi: lähetän syyssipulit samalla kuin perennatkin. Niitä ei kuitenkaan kannata istuttaa ihan vielä. Odota, että maa jäähtyy kunnolla alle +10 asteen. Voit pitää sipulit viileässä (mielellään alle + 10 astetta) omissa pakkauksissaan, joissa on ilmareiät, joten mitään hätää ei ole istuttamisella.
Kolmanneksi: varaa omat suosikkisi ajoissa. Osa hupenee huimaa kyytiä ja niin kuin kerroin aiemmin, kukkasipulivuosi on ollut haasteellinen ja hyvälaatuisten sipuleiden määrä on rajatumpi tänä vuonna kuin normaalisti. Niin sanottuja bulkkisipuleita minä en suostu ottamaan valikoimiin. Huonoa ei kannata ostaa vaikka ilman saisi.
Syksyn varmat valinnat löydät täältä.
Valkosipuli on paljon enemmän kuin mauste
”Valkosipulia käytettiin luultavasti jo silloin, kun Gizan pyramideja rakennettiin, noin 5 000 vuotta sitten. Lääketieteen isä, Hippokrates (n. 460–370 eaa.), määräsi valkosipulia moniin sairauksiin.
Sitä käytettiin Lähi-idässä, Itä-Aasiassa ja Nepalissa mm. keuhkoputkentulehduksen, korkean verenpaineen, tuberkuloosin, maksasairauksien, punataudin, ilmavaivojen, koliikin, suolistomatojen, reuman, diabeteksen ja kuumeen hoidossa.
On hämmästyttävää, että valkosipulin terveydelliset ominaisuudet keksittiin monissa toisilleen tuntemattomissa kulttuureissa. Nykytiede on sittemmin vahvistanut monet niistä oikeiksi.”
Valkosipuli tehoaa moniin sairauksiin ja ehkäisee niitä:
- hoitaa ja ehkäisee flunssaa
- suojaa sydäntä
- alentaa kolesterolia
- hidastaa valtimoiden kovettumista
- alentaa korkeaa verenpainetta
- ehkäisee lonkan nivelrikkoja
- ehkäisee keuhkosyöpää
- ehkäisee aivosyöpää
- ehkäisee eturauhassyöpää
- estää punkinpuremia
- estää ihon sieni-infektioita
- estää hyvälaatuisen eturauhasen liikakasvua
- ehkäisee liikavarpaiden ja syylien syntymistä
- alentaa raskauden ajan verenpainetta
Lisää hyvää tietoa valkosipulista sekä reseptejä löydät täältä.
Itse pyrin syömään vähintään yhden valkosipulinkynnen päivässä ja eipä ole paljon lenssu tai muutkaan vaivat vaivanneet.
Omenat yksitellen ja oikeaan aikaan pois puusta
Omenat alkaa myös hiljalleen kypsyä korjuukuntoon. Etenkin omenat, jotka aiot säilöä, kannattaa kerätä puusta yksitellen silloin, kun kanta irtoaa kannuksesta, omenaa taivuteltaessa. Sitten vain silkkipaperi ympärille ja viileään varastoon säilöön.
Muumiotautiomenoiden hävitys, tärkeää!
Muumiotaudin saastuttamia omenoita ilmestyy aina silloin tällöin, eikä se ole niin vaarallista, mutta ne pitää hävittää oikein pois, ettei siitä tule vaarallista.
Heti kun näet muumiotautisen omenan, kerää se talteen ja hävitä kunnolla: vie talousjätteiden mukana kaatopaikalle tai polta tai kaiva syvään maahan. Älä jätä niitä puuhun tai sen läheisyyteen äläkä etenkään heittää naapurin puolelle, sillä siinä saattaa naapurisopu suotta rakoilla… Enkä kyllä suosittele kompostointiakaan niille, mokoma sienitauti kun on sitkeä ja hyvä leviämään. Huolellinen hävitys pelastaa paljon! Lisää taudista voit lukea täältä.
Toivottu kalenteri valmistumassa – tarvitsen apua
Jo useamman vuoden ajan minulta on kyselty kalenterin perään. Sellainen ”positiivisen puutarhurin kalenteri” onkin nyt valmistumassa!
Kaipaisin siihen nyt kovasti ihan tavallisia kuvia ympäri Suomea: sisältä, pihalta, mökiltä, puutarhasta, palstalta, metsästä, pelloilta, ihan kaikkea mitä Suomessa olla voi. Niin talvi-, kevät-, kesä- kuin syyskuvia. Kuvissa saa olla kippurahäntiä, kavereita, touhua, huumoria jne. – ihan kaikkea mahdollista! Haluaisin tehdä tästä sellaisen meidän näköisen kalenterin, jossa osataan nauttia asioista positiivisessa hengessä eikä niin, että kuvat olisi viimeisen päälle ”stailattuja”.
Lähetätkö minulle kuvia ja minä lupaan lähettää jokaisesta kalenteriin käytetystä kuvasta sinulle oman kappaleen ja sinulle signeerattuna – ja tiedä vaikka pari kaverikappalettakin lähtisi samaan matkaan!
Kuvat voit lähettää osoitteella puutarha@kodinkukat.fi
Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >
Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy, Pixabay
Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:
kotimaiset omenat muumio-omenat muumiotauti muumiotautiset omenat Omena omenapuu omenapuut omenasatoLisää samasta aiheesta
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja