MAINOS

Valkosipulit nousivat – taimikasvattajan kuolemansynnit

Piha

Talvi on voinut koetella myös valkosipuleiden kasvua. Anna niille nyt multausta, vettä ja lannoitusta. Lue myös, mitä ei kannata tehdä taimikasvatuksessa ja mitä nurmikon talvituhoille pitäisi tehdä. 

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Valkosipulit nousivat: multausta, vettä ja voimaa

’Ziemiai’ on aivan vertaansa vailla oleva valkosipulilajike! Talvi ei ollut mikään paras mahdollinen niille, mutta silti kaikki näyttävät nousevan terhakkaasti ja juuret ovat vahvat. Sen verran talvi on ollut oikukas, että osaa sipuleista se on nostellut ylös näkyviin. Jos näin on käynyt, älä paina sipuleita takaisin syvemmälle, sillä on vaara, että juuret rikkoutuvat ja sehän ei tiedä hyvää. Parempi on lisätä multaa päälle tai kohopenkissä mullata vaot uudestaan.

Jos sateeton kausi jatkuu pidempään, penkit kannattaa kastella hyvin sekä lannoittaa heti. Itse suosin kanankakkarakeita. Siinä on paljon typpeä ja voimaa muutenkin. Lisäksi se liukenee sipulien käyttöön helposti. Levitän sitä noin 2 dl / neliö. Yleislannoite tai luonnonlannoite käy myös. Juhannuksen jälkeen annetaan sitten seuraava satsi.

Taimikasvattajan kuolemansynnit

Nyt kun taimikasvatus on kiivaimmillaan ja uusia taimia koulitaan ja istutetaan, kerrataan vielä taimikasvattajan kuolemansynnit, jotta ei suotta tule murhemieltä vaan onnistumisen riemua.

  1. Liika kastelu on yleisin syy siihen, että taimet nuukahtavat. Hennot juuret ja pieni lehtimäärä eivät siedä liian märkää kasvualustaa, vaan hukkuvat hapenpuutteeseen. Anna mullan kuivahtaa välillä ja kastele muutenkin varovasti. Lehtien sumuttelu on toki aina hyväksi.  
  2. Liian vahva multa. On hyvä käyttää vain taimi- ja kylvömultaa. Se ei ole liian vahvaa eikä sido itseensä liikaa vettä. Mustatmullat tulee unohtaa näissä hommissa. Me kehitimme tälle vuodelle ihan oman kookostaimimullan, ja sillä onnistut varmasti. Se on ilmavaa ja siinä on myös ensimmäisille viikoille tarkoitettu starttilannoite valmiina. Jokaiseen tilaukseen lahjoitan sitä yhden pakkauksen mukaan ja lisää sitä saat täältä
  3. Valo. Suorassa paahteessa taimet kuolevat melko varmasti. Hajavalo on paras. Parhaista parhain on tämä LED-kasvulamppu + ajastin, jolla ajastetaan taimille 12–14 h valoa, yöunia unohtamatta.
  4. Lämpötila. Siemen itää yleensä parhaiten kosteassa ja yli 20 asteen lämmössä. Itämisen jälkeen paras lämpötila on viileämpi. + 15–18 astetta on yleensä paras.

Muista, että taimi yleensä aina juroo muutamista päivistä jopa viikkoihin, kun se on istutettu isompaan ruukkuun. Se ei ole suuttunut, vaan tekee juuria kiivaasti uuteen tilaansa. Sitten kun juuret ovat ”vallanneet” uuden ruukun, kasvu suorastaan räjähtää. Malttia vain ja hyvä tulee!

Nurmikolla jääpoltetuhoja?

Kun nurmikko alkaa kohta vihertyä, mahdolliset talvituhotkin tulevat esiin. Toivottavasti niitä ei ole tullut, mutta jos on, niin ne kannattaa korjata mahdollisimman ajoissa kuntoon. Muutoin rikkaruohot valtaavat nurmikon ja onhan se kivemman näköinenkin nopeammin. Hyvin tehtynä eroa ei enää juhannuksena huomaa.

Tee näin:

  1. Haravoi tuhoutunut alue puhtaaksi.
  2. Lisää hiekansekaista multaseosta parin sentin verran ja tiivistä.
  3. Kylvä siemenet (valitse hyvä siemenseos, jossa on myös yksivuotista raiheinää).
  4. Haravoi kevyesti siemenet piiloon ja tiivistä pinta kevyesti.
  5. Kastele kosteaksi. Hienojakoinen sumutuspistooli on hyvä tähän(kin) hommaan. Toki ihan perinteinen kastelukannu + sihti toimivat myös hyvin.
  6. Laita lopuksi vielä harso päälle pariksi viikoksi.

Vielä kun ruoho alkaisi sen verran kasvaa, että saisi ruohosilppua penkkien päälle, niin johan pysyisivät rikat poissa ja kosteus maassa.

Älä kiirehdi ulkokylvöissä

Malta odottaa ennen kuin kylvät suoraan avomaalle. Liian kylmässä maassa siemen ei idä vaan saattaa jopa mädäntyä. Toki jos on suotuisa paikka ja päälle laittaa suojaa, sitten voi jo kylvää, mutta ihan paljaalle avomaalle en vielä lähtisi kylvämään. Esikasvatusta sisällä vain ja malttia, niin hyvä tulee.

Siemenperunat itämään

Vaikkei peruna nyt niin herkkä olekaan, niitäkään en ihan vielä ulos istuta. Toki valoon ne kannattaa nyt sisällä nostaa, jotta silmut puhkeavat ja kasvu lähtee sitten maassa hyvin käyntiin.

Sipulikukille vettä ja lannoitetta – pieni teko, iso ilo

Lämmin ilma sai sipulikukat kukkimaan ja nousemaan huimaa vauhtia. Jos sadetta ei ole luvassa, olisi hyvä antaa niille vettä ja reilusti. Myös lannoitetta kannattaa antaa, ellet syksyllä laittanut sitä istutuksen yhteydessä. Parasta on tämä sipulikukkalannoite. Se takaa komeasti kukkivat kukat nyt ja sipulille riittävästi voimaa ensi vuotta varten.

Maailman fiksuin ja helpoin lannoite

”Miten ihmeessä lannoite voi olla niin hyvä? Mikä sen salaisuus on?” Tällainen kysymys tuli viikolla koskien lannoitekäpyjä – mutta eihän tuo nyt mikään suuri salaisuus ole, vaan vuosien tuotekehityksen tulos yhdessä ammattilaisten kanssa.

Tuote kehitettiin aikoinaan taimistojen tarpeisiin eli haluttiin antaa tasainen, kasvikohtainen lannoitus niin, että se on kasville paras mahdollinen koko kasvukauden ja itsesäätyvä myös. Sen salaisuus on ihan näkyvissä eli se, millä lannoiterakeet on päällystetty. Lyhyesti siis pääravinteiden osalta niin, että typpi (N) liukenee herkimmin, jota kasvit tarvitsevat näin alkukaudesta, mutta on esim. talvehtiville kasveille haitaksi syksyllä. Myöhemmin alkaa vapautua enempi fosforia (P), joka kukittaa ja lisää satoa. Syksymmällä on vuorossa kalium (K), joka auttaa kasveja talvehtimaan. Toki noita kaikkia on hienosäädetty ja hivenravinteet ovat mukana, mutta se olisi jo puolen kirjan mittainen juttu se. Pääasia on kuitenkin, että lannoite toimii erinomaisen hyvin ja helpolla. Keväällä tai alkukesästä kävyt maahan ja se on siinä koko kasvukaudeksi.   

Itsesäätävyys tarkoittaa sitä, että tuotteen pinnoite on suunniteltu niin, että lannoitteet vapautuvat herkemmin, kun kasville on otolliset kasvuolosuhteet ja kasvi tarvitsee voimaa. Jos olosuhteet eivät ole niin otolliset (liian kuuma, kylmä tms.), ravinteita ei liukene suotta maahan esim. kovien vesisateiden aikaan. Fiksu käpy kaikkinensa siis, eikö vain!

En halua kenenkään tuotteita mollata, mutta näiden kopiota on myös näkynyt, jolloin käpy näyttää samalta, mutta mikään muu ei sitten sitä vastaakaan. Siksi mekin olemme pakanneet ne erikseen isoista viljelijäeristä 25 kävyn pakkauksiin. Lannoitekävyt löytyvät täältä. 

Eedenistä Pohjoiseen DVD

”Eedenistä pohjoiseen on dokumentaarinen rakkauselokuva suomalaisista pariskunnista, joilla on intohimoinen suhde puutarhanhoitoon. Komediallisesti viritetyssä elokuvassa kurkistetaan pariskuntien kertomuksiin pensasaitojen sisäpuolelle. — Elokuvan pariskuntien välille kasvaa näkymätön side; omilla tarinoillaan he kuuntelevat, kommentoivat ja lohduttavat toinen toistaan.”

Sain sovittua meille erikoiskohtelun ja saamme tilata tuon iki-ihanan Edenistä Pohjoiseen -DVD:n erikoiseränä suoraan valmistajalta. Tarjous on voimassa 14.5. asti, jolloin tilaan nuo kaikki yhtenä eränä valmistajalta ja postitan ne eteenpäin. Osallistu kimppatilaukseen tästä.

Toivottelee pikkuhiljaa lämpenevien kelien ennustuksen kuulleena ja täysi touhu päällä oleva,

Puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti ja kuva: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Nurmikko taimi taimien kasvatus taimikasvatus taimisto valkosipuli valkosipulin kynsi valkosipulin lannoitus