MAINOS

Valkosipulit ylös ja perunat pakkaseen

Piha

Nyt kannattaa nostaa valkosipulit ylös ja latvoa tomaatit ja kurkut. Laita uudet perunat pakkaseen ja voit nauttia niistä myös talvella! Tiedätkö jo, mikä on Pinkka tai 112-sovellus?

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Valkosipulit ylös

Viime viikolla oli puhetta, että odotellaan nyt vielä hetki, että valkosipulien alalehdet kellastuvat enemmän ja nostetaan vasta sitten sato ylös. Tein viikolla muutaman koenoston ja kyllä ne nostohommat alkoivat nyt. Osa sipuleista nimittäin alkaa jo ”purkautua” eli nyt parasta aikaa nostetaan sipuleita ylös ja laitetaan kuivumaan. Kannattaa tarkistaa omat sipulit, sillä ne voivat hyvinkin olla valmiita nostettaviksi. 

Tomaattien ja kurkkujen latvominen

Viime viikolla pohdin myös tomaattien ja kurkkujen latvomista. Lisääntyneet sadepäivät ratkaisivat, että valonmäärä tippuu siihen tahtiin, että pistin niin tomaateilta kuin kurkuiltakin latvat poikki. Harvensin myös lehtiä, jotta mahdollisimman paljon kasvusta menisi hedelmien kypsymiseen ja saisin vielä kaikki raakileetkin kypsäksi asti.

Uudet perunat pakkaseen

Uudet perunat ovat nyt halvimmillaan ja parahimmillaan. Tällä helpolla ohjeella saat makoisia hetkiä myös talvella:

Säilöntä:

  1. Pese uusia perunoita (pienet siiklit ovat minusta parhaita) tarvittava määrä.
  2. Keitä suolavedessä n. 5 min. Hyppysellinen suolaa riittää estämään perunoiden vetistymisen keittämisen yhteydessä. Perunat ja suola lisätään aina kiehuvaan veteen, ei kylmään.
  3. Ota kattila pois levyltä, kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä ilman kantta tai laita pari arkkia talouspaperia kattilaan ja kansi kiinni.
  4. Nosta jäähtyneet perunat pakastepusseihin ja ime niistä ilmat mahdollisimman tarkkaan pois esim. mehupillillä tai vakuumikoneella. Itse käytän vakuumikonetta, joka on yksi keittiöni eniten käytetyistä laitteista muutenkin. Se on säästänyt hintansa jo monesti.
  5. Laita perunapussit pakkaseen.

Valmistus:

  1. Nosta perunat sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä.
  2. Laita perunat kylmään, suolalla maustettuun veteen ja keitä kypsiksi.
  3. Herkuttele ja muistele kesää!

Pinkka? Mikä se on?

Pinkka on yksi parhaista ”tunnista suomalaiset kasvit ja eliöt” -sivuista – kannattaa tutustua! Sivustolla on helppo tunnistaa ja lisätä tietoa kasveista, sienistä, puista, eliöistä aina kaloihin asti. Käy ihmeessä katsomassa täältä.

Soita 112-sovelluksella ja sinut löydetään parhaiten

Viikolla uutisoitiin taas useista metsään eksyneistä marjastajista. Ei ole leikin asia, jos eksyy, puhumattakaan siitä, jos keskellä metsää käy jotain.

Jos voisin, määräisin 112-sovelluksen pakolliseksi kaikkiin puhelimiin. Kun sovelluksella soittaa, pelastajat (poliisi, ambulanssi jne.) tietävät heti, missä olet ja osaavat tulla luoksesi. Olit sitten keskellä metsää tai tuntemattomalla tiellä ja tarvitset apua. Jos sinulla ei ole sovellusta vielä ladattuna kännykkään, se kannattaa tehdä heti. Sillä voit pelastaa itsesi tai läheisesi. Lisätietoa löydät täältä.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy, Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

marja marjastaja peruna perunat tomaatin kasvatus tomaatin latvominen uudet perunat valkosipuli


Lisää samasta aiheesta