MAINOS

Valmista syyspuutarha talveen

Piha

Valmista syyspuutarha talveen: suojaa nuoret hedelmäpuut ja pensasmustikat jäniksiltä ja kaneilta, siirrä talvetettavat kasvit sisälle ja tee syyskylvöjä ja -istutuksia.

Jaa sosiaalisessa mediassa

↑ Talveta verenpisarat viileässä ja valoisassa.

Suojaa jäniksiltä

Nuoret hedelmäpuut, pensasmustikat ja monet koristekasvitkin ovat jänisten ja kanien ruokalistalla. Suojaa ne tarpeeksi korkeilla metalliverkoilla, sillä myöhemmin talvella hangelta on helppo kurkottaa matalan verkon yli runkoa jyrsimään.

Talvetettavat sisätiloihin

Puutarhassa karaistuneet kasvit sietävät syksyn kylmiä hyvin, mutta siirrä talvetettavat kasvit sisätiloihin hyvissä ajoin ennen pakkasia. Valoisa ja viileä tila (n. +5–10 astetta) on sopiva useimmille talvehtiville kasveille. Anna pari kertaa kuussa pieni tilkka vettä.

Siivoa puutarhaa maltilla

Kompostoi pudonneet lehdet ja kasvinjäänteet, mutta älä ole turhan tarkka. Silputut lehdet vilkastuttavat nurmikon pieneliötoimintaa, ja lehtikerros tekee hyvää perennapenkissä. Kuivuneet perennojen varret keräävät talvella lunta penkkien suojaksi ja toimivat lintujen levähdyspaikkoina, poista ne vasta keväällä.

Tee syyskylvöjä kasvimaalla

Myöhään syksyllä voi kasvimaalle kylvää mm. persiljaa, porkkanaa ja palsternakkaa. Siemenet itävät varhain keväällä ja sato aikaistuu. Näin kevätkiireissä on yksi asia vähemmän hoidettavana.

Varmista kevään kukkaloisto

Kukkasipuleita voit istuttaa, kunnes maa on jäässä. Istuta eri aikaan kukkivia, erivärisiä ja -korkuisia lajeja, niin kukkaloisto kestää huhtikuulta kesäkuuhun. Valitse kookkaita sipuleita, niistä tulevat suurimmat kukat.

Teksti: Sonja Lumme, kuvat: Arne Nylander

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hedelmäpuiden suojaus jänissuojat Sonjan palsta syyskylvöt


Lisää samasta aiheesta