MAINOS

Varaava valmistakka ja – hormi toimintavalmiiksi muutamassa tunnissa

Lämmitys

Kohteeseen valmiina asennettava varaava valmistakka säästää rakennusvaiheessa sekä kustannuksia että aikaa muille sisätöille.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kukapa ei tahtoisi omakotitalon rakentamisen olevan vaivatonta ja nopeaa.

Aikataulullisesti nopein ja helpoin tie omaan kotiin on nykyään avaimet käteen -toimituksena ostettu valmistalopaketti. Kun talo nousee tontille päivässä, tuntuu usealle päivälle aikataulutettu varaavan takan paikallaan muuraus tähän verrattuna lähes hidastelulta.

Pitkälle jalostettujen rakennustuotteiden valmistaja, perholainen Onrakenne kehitti muutama vuosi sitten OnPiipun kylkeen Tulikiven kanssa yhteistyössä kokonaisena asennettavan Valmistuli-systeemin, jossa varaava takka tuodaan kohteeseen kokonaisena, ja asennetaan toimintavalmiiksi muutamassa tunnissa.

Käytetyt takkamallit ovat samoja, jotka voidaan asentaa valmiiksi myös kohteessa. Nyt komponentit, jotka normaalisti tuodaan paikan päälle, kootaan, pinnoitetaan ja kuivataan tehtaassa sarjatyönä.

– Lopputuloksena on tasalaatuinen ja valmiiksi kuivattu, käyttövalmis takka, toteaa Onrakenne Oy:n toimitusjohtaja Kari Sivula.

Valmistakka voidaan asentaa, kun valu on kuiva ja pinnoitus valmis

Takan paikka

Laatta on vahvistettu valuvaiheessa, joten takan paikan täytyy olla selvillä jo suunnitteluvaiheessa.

Orivedelle valmistuvassa Jukkatalojen ValmisJukka mallissa Optima E 101-10 on käynnissä sisäpinnoitustyöt. Kattopaneelit ovat vielä paketissa, mutta olohuoneen seinien viimeinen maalikerros on telattu aamulla. Ajankohta on juuri oikea Valmistuli-takka-asennukselle. Ideaalitilanne on tehdä takka-asennus ennen puhallusvillojen asennusta, sillä muuten puhallusvillat ja palavillat pitää poistaa edestä ennen hormin läpiviennin tekemistä

– Pyrin ajoittamaan ValmisJukkien takka-asennuksen niin, että lattiavalu on kuivunut 4-5 viikkoa, ja takan taustaseinä on pinnoitettu. Lisäksi huolehdin, että kattoturvatuotteet eli tikkaat ja kattosilta ovat paikoillaan, jolloin katolle pääsy ja siellä työskentely on turvallista, Jukkatalon Pirkanmaan alueen työpäällikkö Jari Lehtonen kertoo.

Valmistakka minimoi työmaalla käytetyn ajan

Hormi ja piippu liitetään toisiinsa adapterilla

Hormi ja piippu liitetään toisiinsa adapterilla, jonka ympärillä on palovillalevy. Liitoskohta siistitään ja tiivistetään massalla.

Jukkatalojen kannalta ratkaisu nopeuttaa töiden etenemistä.

– Valmistakka sopii asiakkaille, jotka haluavat minimoida työmaalla käytetyn ajan ja saada takan nopeasti käyttövalmiiksi. Ratkaisu on erinomainen myös omakoti- ja rivitaloihin, joissa ei ole hormia tai tulisijaa. Se sopii myös valmistalotehtaille ja rakennusliikkeille.

Palvelu on kattava, ja hinta on silti kilpailukykyinen paikalla tehtyyn takkaan verrattuna, Kari Sivula kertoo.

Asennettava takka on Tulikiven Kermansavi-mallistosta oleva varaava takkamalli, joka on suunniteltu Jukkataloille, ja kuuluu talopaketin hintaan. Pinta on hiertopinnoitettu, ja luukun ympärillä on tumma laatoitus. Lämmityskapasiteetti on noin 35 kWt käyttökertaa kohti.

– Asiakas valitsee kotiinsa sopivan takkamallin joko yhdessä Valmistuli -asiakaspalvelun kanssa tai Tulikivistudiolla, jonka jälkeen takan, savupeltien, nuohousluukkujen ja hormin paikat katsotaan talon rakennesuunnitelmissa kuntoon, Lehtonen kertoo.

Mallista riippuen takan asiakashinta on noin 5 000-10 000 euroa piippuineen ja pellityksineen valmiiksi asennettuna. Valmistuli-takan suojaetäisyys palaviin rakenteisiin on alimmillaan vain 50 milliä, eikä takka useimmiten tarvitse lainkaan palomuuria. OnPiipun suojaetäisyys palaviin rakenteisiin on vain kaksi senttiä. Pienin mahdollinen suojaetäisyys on saavutettu saumattomalla hormirakenteella sekä käyttämällä piipun pinnassa hyvin eristävää kevytsorabetonia.

Nostokalusto isossa osassa

Hormin lasku sisään

Läpivienti on valmiina, ja hormin voi laskea sisään.

Uunimestari-asentaja Touko Sivulan valmistellessa sisätilat Kimmo Kalliokoski järjestää autossa kaiken valmiiksi asennusta varten. Iso osa toimivaa konseptia on rekka eli kuljetus- ja siirtokalusto, jotka on suunniteltu optimaalisesti takka- ja hormiasennuksiin sopiviksi. Nosturin käyttäjällä on erikoisvastuu. Takka pitää saada ahtaalla tontilla nostettua ovelle rampin päähän rikkomatta takkaa tai talon rakenteita.

Takka riippuu hetken odottamassa ovensuussa, jotta Kalliokoski ja Sivula saavat kuljetusrampin paikoilleen. Kalliokoski ohjaa takan sillan päätyyn, ja nostaa takkaa vielä sen verran, että siirtolava saadaan pois. Muoveista ja kuljetussuojista purettu 1 200 kilon takka liukuu pyörällisen kuljetustelineen päällä ramppia pitkin taloon niin kevyesti, että asentajien hommana on lähinnä jarrutella kuljetuksen etenemistä.

Kun takka on sisällä, suorassa ja valmiina liittymään hormiin, nostaa Kalliokoski piipun hollille odottamaan. Hormi on 465 cm pitkä ja painaa 70 kg metriltä. Kalliokoski ohjaa nosturia kattosillalta käsin varmistaen, että hormi osuu siististi läpivientiaukkoon.

Harjaantuneen käden ja silmän yhteistyöllä kevytbetonipiippu nousee katolle ja siirtyy helpon näköisesti oikeaan kohtaan laskeutuen hitaasti takan päälle. Kun hormi on kohdallaan ja liitäntäadapteri paikoillaan, kaksikko kiipeää välipohjaan sitomaan hormin kiinni rakenteisiin.

Ennen pellitystä läpivienti tiivistetään teipillä ja tiilet ladotaan paikoilleen. Piipunhatun ollessa paikoillaan on jäljellä enää sisätöistä viimeinen eli takan ja piipun välin saumaus ja savupellin paikoilleen laittaminen. Takan eteen tuleva lasi asennetaan sitten kun lattiapinnoite on paikoillaan.

Valmista tuli vauhdilla, mihin tuotenimi Valmistulikin oivasti viittaa.

– Jukka-Taloihin asennukset on tehty yleensä 2,5 -3 tunnissa. Kesäisin homma etenee rivakammin kun ei tarvitse puhdistaa lumia eikä lämmittää piipunpintaa läpivienneissä, Touko Sivula kertoo.

Rivakka asennusryhmä ehtii tekemään päivässä kolme takka-piippupakettia.

Onrakenteella on tulossa markkinoille myös uusia ratkaisuja.

– Kehitämme takka-hormi -kokonaisuutta suljetuksi järjestelmäksi myös korvausilman osalta. Kun palamiseen takassa ei enää käytetä huoneilmaa, ei tarvita myöskään ilmastoinnin takkakytkimiä erikseen, Sivula vihjaa.

Lisätietoja

Onrakenne – www.onrakenne.fi

Tulikivi – www.tulikivi.fi

Tiivistalo – www.tiivistalo.fi

JukkaTalo – www.jukkatalo.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

valmishormi valmispiippu valmistakka varaava takka