Valmistalon rakennuttaja siirtää murheet urakoitsijalle

Talo
Omatoimirakentaminen on vähentynyt, koska talopakettien hinnat on saatu vedettyä niin alas ja koska valmistalojen mallikirjo on laaja.

Muuttovalmistalojen yleistä laatutaso on hyvä. – Rakentaminen on tasokasta, materiaalit hyviä ja energiatehokkuuskin on kaikissa markkinoilla olevissa taloissa hyvällä tolalla, RTS Oy:n toimitusjohtajan Aarne Jussila kertoo.

Toisaalta kunnat kaavoittavat tontteja huonoille paikoille ja haja-asutusalueille, joille rakentaminen on hankalaa. Rakentamista koskevat ohjeet ja määräykset ovat rakennuttajille ylenpalttisen raskaita. Omatoimisuutta ei juuri enää ole, koska talopakettien hinnat on saatu vedettyä niin alas, ja kun rakennuttaa valmistalon, murheet siirtyvät urakoitsijalle.

Valmistalojen mallikirjo on laaja


Jämera Loft XS pohjapiirros.

Talomalleja on saatavilla yksi-, kaksi- ja puolitoistakerroksisina ja niiden koot vaihtelevat alle sataneliöisistä liki 300-neliöisiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Julkisivutyyleissäkin riittää valinnanvaraa. Suurin osa muuttovalmis-taloista on runkorakenteeltaan puuta, mutta monia puutalomalleja saa myös kivipintaisina. Muutamat toimittajat tekevät myös muuttovalmiita kivitaloja.

Runsaasta valikoimasta huolimatta Jussila pitää ongelmallisena sitä, että kaikki talotehtaat ovat keskittyneet kovassa kilpailussa ja tiukassa hintapaineessa pelkkien perustalojen toimittamiseen. Varakkaammille rakennuttajille, jotka haluaisivat premium-tason ratkaisuja, ei juuri ole tarjontaa tai se on todella kallista.

Taloteollisuus on joutunut venymään

– Rakentaminen on Suomessa nykyään valtavan kallista. Taloteollisuus on joutunut venymään ja monet yritykset pyörivät tappiolla. Yli puolet pienrakentamisen hinnasta on erilaisia veroja. Kun kahdella eurolla rakentaa, menee euro veroihin. Poliitikkojen pitäisi nyt tukea pientalorakentamista ja korjausrakentamista. Työllisyys ja verotulot kasvaisivat, kun rakentamisen pyörät saataisiin pyörimään, Jussila paaluttaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU